用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

小朋友7歲,IQ148,其中邏輯推理160,同時有少少專注力不足徵狀。 請教一下,做完 test,其實有咩要跟進或者點幫發展? 香港資優學會要10歲先可以參加,中大課程要小三以上,mansa要13歲以上,其實仲有咩可以參加?謝謝
   18    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

資源上容許讀d貴d嘅野?可以考慮CTY 嘅課程,都係remote,但比較有系統

如果係數人,睇下想唔想攞多d cert,可考慮玩下world class test升小3的話,可以報中大

每年9-10月HKAGE 會搞個資優課程talk,會有CTY, HK幾間有搞資優課程嘅大學一齊,介紹課程,可以留意下

其實,我覺得重點係接觸多d野,keep 到佢學習動機,搞好EQ (好難),希望佢响學校唔好出事 (3年級可能開始難搞...)

我真係唔知俾佢學深d啱唔啱,但呢條係不歸路,多留意孩子情緒,有需要時,可能傳統教學唔適合

身邊另一位>145 嘅孩子同我仔今年都會離開唔容許跳班嘅傳統教學學校,所以...

有時會諗,俾佢學深d,係好事定壞事....
定係單純EQ問題,所以佢咁討厭返學

anyways, 有感而發...
可能再揀,我都係會順住佢興趣,俾佢去學

恐龍家

小曳人 發表於 22-7-19 01:39
資源上容許讀d貴嘅嘅野?可以考試CTY 嘅課程,都係remote,但比較有系統

如果係數人,睇下想唔想攞多d cer ...
anyways, 有感而發...
可能再揀,我都係會順住佢興趣,俾佢去學

----

Me Too!

我囝也剛大學畢業了.
好一些問題," 如上", 我仍然有問自己.

不過, 小朋友既然有佢自己聰明地方.
佢有自己的思想機制.

我自己嗰個, 佢唔想學, 係唔可以改變佢.
佢無興趣, 佢係唔會理.

.....

每位同學和家長不盡相同.
各師各法.

小曳人    發表於 22-7-19 13:39

回覆 小曳人 的帖子

請問world class test例如有咩? 同埋唔傳統教學係咪要國際學校?

因為我小朋友小一讀普通津校,佢話悶,小二已幫佢轉左去直資,但都係冇咩學習動機,唔溫書,懶懶散散咁....
佢冇喺出面學任何嘢, 除咗睇書外,問親佢想學啲乜嘢, 佢都冇興趣...或者學左幾堂就唔想學...
關於學深D嘢,佢要求我唔好同佢預習,佢話上堂會好悶,所以我都由佢

happy.4ever 發表於 22-7-19 17:58
回覆 小曳人 的帖子

請問world class test例如有咩? 同埋唔傳統教學係咪要國際學校?
如果只係輕微嘅專注力問題,學下圍棋/中樂器/繪畫/運動等,對身心靈全面都有所平衡。

中大資優課程其實有彈性的, 當年我仔小二入讀, 建議你打去問下, HKAGE用政府funding, 規矩好死. mensa就算把啦, 完全冇用的. World class test 好似已經冇以前咁矜貴, 但一玩無妨.
再大D可以諗HKAGE, HKUST Dual Program, CUHK EPYMT

老實講,要畀高昂費用嘅課程,就適可而止啦,小朋友嘅作息時間有限,經驗話我知,兒童成長,遊戲/身體/品格/社交發展「經歷」係最影響深遠嘅。

王家爸爸    發表於 22-7-24 17:47

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-19 17:58
回覆 小曳人 的帖子

world class test 係一張比較容易攞到嘅cert,國際性,我仔用呢張cert + SCAT (CTY) 入HKAGE 同 科大DP

佢地係唔鍾意重複,所以係唔會自動溫書架,佢地個腦轉得快,佢睇一次已經叫溫咗...直資應該好d嘅..

睇嚟,你應該帶佢多據接觸唔同事物,從中揾興趣

我強烈推薦學捉棋,有得玩,用腦,仲可以學輸!

我比較擔心無學習動機呢樣野...
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,我唔係好識... 科大DP係咩? HKAGE好難入嫁? 我以為好易申請到...無錯,我最擔心都係學習動機問題

回覆 ABC-DAD 的帖子

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:16
回覆 小曳人 的帖子

唔好意思,我唔係好識... 科大DP係咩? HKAGE好難入嫁? 我以為好易申請到...無錯,我 ...

DP 係雙修課程,中學生上高中/大學Y1嘅野

當一個>145 嘅小朋友有學習動機,高小入到DP 亦大有人在,但科大點決定收唔收你呢? 多張cert 只係多個參考

當然,唔係人人都要咁行,最重要係孩子自己想學

HKAGE 近年要先做一個課程,screening test 合格先入到,其實反而唔係太重視d cert,我仔係早一段時間,佢地轉緊申請資格嘅第一年自行申請入嘅,當年我想多d野响手
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

其實入呢D會係咪主要睇下小朋友有冇興趣想佢嗰啲課程? 如果佢冇興趣,唔想上,其實係咪冇必要入會? 佢而家嘅問題係咩都無興趣... 本身佢邏輯推理好,我覺應該去學奧數,但佢又唔肯,可能因為有少少 ADHD, 唔想坐定定... 叫佢玩運動,又話無興趣. 日日喺屋企百無聊賴

happy.4ever 發表於 22-7-20 14:20

我仔而家咩都冇學,有時又話好悶,但叫佢揾運動學下,佢又話無興趣 ...
去玩下囉,唔好放個焦點係培養資優生啦,當佢一個正常小朋友咁去買玩具,去沙灘,做下父母細個喜歡嘅事。遊山玩水,做個正常人。

happy.4ever 發表於 22-7-18 16:19
小朋友7歲,IQ148,其中邏輯推理160,同時有少少專注力不足徵狀。 請教一下,做完 test,其實有咩要跟進或 ...
真心想問下你自己對小朋友有咩定位、期望或者計劃?目標係咩?
你同太太有無自己嘅生活目標/娛樂,養寵物、做運動、聽音樂、畫畫、睇戲或者任何有興趣嘅活動那怕食嘢?

出去遊山玩水佢ok, 但有時都會寧願宅喺屋企,但學嘢佢就冇興趣,之前佢話想畫畫丶想學樂器,學學下就話唔學,仲要話係我逼佢學...

happy.4ever 發表於 22-7-20 17:14

出去遊山玩水佢ok, 但有時都會寧願宅喺屋企,但學嘢佢就冇興趣,之前佢話想畫畫丶想 ...
有想學嘅嘢係好,揾啱嘅老師同模式好大分別,唔好心急或者放棄。
有時父母陪佢一齊學下,一家人樂在其中如制作陶瓷之類有製成品可留念,又有滿足感,唔一定玩出証書先有作用。

剛到書展,係5B消閒博覽睇小朋友玩競技疊杯幾開心下

醒目開學勳章 貢獻勳章

多唔多同佢一齊學一樣野?

其實唔一定要學呢d學術野,只係如果有興趣學嗰班,可以填下時間
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

冇同佢一齊學, 有咩可以家長同小朋友一齊學?

醒目開學勳章 貢獻勳章

happy.4ever 發表於 22-7-20 22:35
回覆 小曳人 的帖子

冇同佢一齊學, 有咩可以家長同小朋友一齊學?
跆拳、樂器、運動,其實好多野都得,問題係大人有無耐性但如果做到,其實幾好

e.g. 我老公同仔一齊考鋼琴3級 (佢自己細個學過小提琴到約5級,所以定咗目標先去學,比較快上手,當時仔已學咗預3年)
我見過跆拳道班有親子,真心覺得好玩!
我老公亦試過同仔一齊去學乒乓波,當然係私人班啦

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊