用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大坑真光 VS 瑪利曼
樓主: alanjordan
go

大坑真光 VS 瑪利曼 [複製鏈接]

joyce2015 發表於 22-7-18 20:03
想信大部份家長會揀MPS. 今時今日,一線津校已經與時並進,唔會咁死板,盡量系教育局嗰框架內活動教學。歷 ...

中文科 同部分女校係有距離 (請參考ek內->升中派位->第4頁  2021 dse 5+率 部分b1中學主要科目列表 成績及入u率->第一頁)做既比較,距離真是些少,但同男女校比又唔係太多喎,又同樣地英文同其他女校距離都唔細,mss 5+ eng 60.9% ywgs 44%, ssgc 44% bps 55.7%等,咁就要自己諗下,中文距離會唔會大到影響太多呢?

回覆 WFH 的帖子

Thanks.
這樣的話,那我對選擇MPS有更大信心了。
不過,我也是真心認為坑真一樣係好好,校風優良ge學校 (利申:坑真舊生 + 小女係坑真幼)。

WFH 發表於 22-7-19 18:42
回覆 hil_hy_c211 的帖子

2021 DSE成績及入U率,最後一頁有提到mss成績,亦有坑真成績做比較。主科5+嚟睇 ...

女津一 : MCS ?
女津二 : BPS ?

peterwongpeter 發表於 22-7-20 12:34
女津一 : MCS ?
女津二 : BPS ?
根據「升中派位」網友poyau 的排位是女津一MCS(45.4%/4科主科5+平均)女津二BPS(43%/4主科5+平均)女津三MSS(41.6%) 有信心就睇學校5+成績,冇信心既就睇整體成績,不過今日2022年DSE放榜喇,要從新再洗牌,睇post見到MCS/MSS唔係年年有5+詳細資料,要睇有冇網友願意提供喇。

WFH 發表於 22-7-20 13:38
根據「升中派位」網友poyau 的排位是女津一MCS(45.4%/4科主科5+平均)女津二BPS(43%/4主科5+平均)女津 ...

唔好意思,MCS, MSS係咩的簡寫呀

alanjordan 發表於 22-7-20 22:46
唔好意思,MCS, MSS係咩的簡寫呀

MCS - Maryknoll Convent School
MSS - Marymount Secondary School
‹ 上一主題|下一主題