用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大坑真光 VS 瑪利曼
go

大坑真光 VS 瑪利曼 [複製鏈接]

想問下大家會點揀,2間都係女校(學費及地點就不在最主要concern),希望可以俾到D意見
   6    0    0    0

回覆樓主:

相對英文冇咁辛苦,中文學校會辛苦啲

aprilng1979 發表於 22-7-15 13:53
相對英文冇咁辛苦,中文學校會辛苦啲

因為我都留意到一間係英小,一間中小

瑪利曼~英小之餘又是比較活動教學

hlmami 發表於 22-7-16 00:34
瑪利曼~英小之餘又是比較活動教學

例如點樣活動教學呀,我囡比較外向

alanjordan 發表於 22-7-16 10:00
例如點樣活動教學呀,我囡比較外向

應該話以津校黎講,佢唔係行傳統學習個一類,會結合好多新元素落去,唔死板,功課量亦唔算多,所以以英小津校黎講,真係好吸引。

alanjordan 發表於 22-7-15 12:49
想問下大家會點揀,2間都係女校(學費及地點就不在最主要concern),希望可以俾到D意見
...

MPS 有直屬中學 升中保障較佳
坑真為聯中 2021年約六成升聯中
DSE 成績 MSS > 坑真

Poyau 發表於 22-7-17 13:45
MPS 有直屬中學 升中保障較佳
坑真為聯中 2021年約六成升聯中
DSE 成績 MSS > 坑真

MSS>坑真,即係DSE成績好D?定係入U呀?

alanjordan 發表於 22-7-17 21:18
MSS>坑真,即係DSE成績好D?定係入U呀?

兩者皆較佳

回覆樓主:

想信大部份家長會揀MPS. 今時今日,一線津校已經與時並進,唔會咁死板,盡量系教育局嗰框架內活動教學。歷史悠久嘅津學仲有好多舊生支援彌補資源上嘅不足。不過直升MSS都要考慮中文,因為佢同其他一線女校仲要些少距離。

其實我都係呢兩間中做選擇。結果揀左MPS。但並非因為覺得MPS比坑真出色。其實兩間對我來講都一樣咁好,level相約。只係女女英語係強項,想佢對讀書有大d興趣而揀MPS。

至於DSE成績,其實坑真近年都好好,好多時都達Band 1A,反而MSS係Band 1B。不過點都好,如果計成績,呢兩間在我來講真係差唔多level。

(plus坑真小太多規矩了)

hil_hy_c211 發表於 22-7-19 16:15
其實我都係呢兩間中做選擇。結果揀左MPS。但並非因為覺得MPS比坑真出色。其實兩間對我來講都一樣咁好,leve ...
可能,你要望一望升中派位其中一個post 睇下mss 同坑真數據既情況,數字冇得呃人,但好多網站會有人為因素作出主觀的結論。

回覆 hil_hy_c211 的帖子

2021 DSE成績及入U率,最後一頁有提到mss成績,亦有坑真成績做比較。主科5+嚟睇,mss 41.6% (女津排第三 ,女直津第七 ,排全港津直排第十二),坑真 31.4%(女津排第七 ,女直津第十一, 排全港津直排第三十七)

joyce2015 發表於 22-7-18 20:03
想信大部份家長會揀MPS. 今時今日,一線津校已經與時並進,唔會咁死板,盡量系教育局嗰框架內活動教學。歷 ...

即是中文差D,而只能直升?

hil_hy_c211 發表於 22-7-19 16:15
其實我都係呢兩間中做選擇。結果揀左MPS。但並非因為覺得MPS比坑真出色。其實兩間對我來講都一樣咁好,leve ...

band 1A同1B其實相差幾多?

WFH 發表於 22-7-19 18:42

2021 DSE成績及入U率,最後一頁有提到mss成績,亦有坑真成績做比較。主科5+嚟睇 ...

邊度睇?學校網定係教育署網站呀,其實我唔係好識呢D

alanjordan 發表於 22-7-19 20:39
即是中文差D,而只能直升?

係有學生因為怕DSE中文成績出事唔想直升,想轉去另一間中文較好。當然,佢都係搵返同level或更高中學。

WFH 發表於 22-7-19 18:42

2021 DSE成績及入U率,最後一頁有提到mss成績,亦有坑真成績做比較。主科5+嚟睇 ...

MSS 有公布主科5+嗎?
在學校網站只找到4+

https://www.mss.edu.hk/attachment/upload/files/HKDSE2021.pdf

我認為兩間差唔多.

alanjordan 發表於 22-7-19 20:43
邊度睇?學校網定係教育署網站呀,其實我唔係好識呢D
請參考ek內->升中派位->2021 dse成績及入u率->最後一頁第68頁#1341(網友提供2022年4月28日)#1343,1344,1345由poyau網友做既數據記錄及分析。
學校會否對外提供dse成績數據edb並冇硬性規定,所以展示時可百花齊放。

Sing13 發表於 22-7-20 01:17

MSS 有公布主科5+嗎?
冇得「認為」,唔係賣概念,數字比「感覺」更值得參考。
請參考ek內->升中派位->2021 dse成績及入u率->最後一頁第68頁#1341(網友提供2022年4月28日)#1343,1344,1345由poyau網友做既數據記錄及分析。
‹ 上一主題|下一主題