用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四先轉校遲嗎?
樓主: sumpo
go

小四先轉校遲嗎? [複製鏈接]

boboapril 發表於 22-7-11 20:25
啱wor, 上到中學就知,小學hea 開定係有一定戰鬥力嘅分別.  宜家d中學,尤其1A, 真係好甘下。讀開二線就算 ...

啱,朋友的女二線級頭入區內band 1C,中一除左中文中史, 英文教的科目全部追吾上,上課直情聽吾明。亦因為甘,令我決心同阿仔轉校。遲早去到中學都要面對,我想佢早d入程度高d的小學裝備好。

其實都要睇學校風格是否合適,好多一線津校都唔係happy school,相反二線就有係happy school,相對來說,一線學術係更有保障,但如何能令到有50%,60%的band1學生,其實除咗教的多以外,還有方法令到點小學生更聽話,老實的學埋,服貼。那種高壓環境,一點點事情就要訓,罵,就係要讓大部分學生害怕,這樣才能緊張學習。過慣happy school都唔一定能適應到,有些學生都係要睇社工姑娘。1年都適應唔到,不要說更上一層樓。真係唔好光睇派位,多了解清楚。我講係無中學的地區一線津那種。

kala——baby    發表於 22-7-12 00:23

Jandr 發表於 22-7-11 21:39
啱,朋友的女二線級頭入區內band 1C,中一除左中文中史, 英文教的科目全部追吾上,上課直情聽吾明。亦因為 ...

二缐級頭,中一原來1C都搞唔掂,咁大反差,真係要心理質素好好,不恥下問,先可以游番上去。香港教育真係全方位迫害d小朋友。不過,上課聽唔明,會唔會係d老師講英文太差。

回覆 Little_Hazelnut 的帖子

學校唔知呀, 只係問點解要轉黎而家間學校
‹ 上一主題|下一主題