用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四先轉校遲嗎?
go

小四先轉校遲嗎? [複製鏈接]

其實小朋友都好鍾意原校嘅,校內成績都算唔錯,全級頭10名,但小學本身排名只屬中傭,所以擔心升中不能派到好學校,想轉間派名比較好的小學。但如果小四先黎轉會唔會太遲呢?
   3    0    0    1

唔會呀, 小朋友好快適應新學校, 日日返學都好開心

你要慎重啊,原校的風格,新校的風格是否相似,都要適應。一般這時候轉校都是要選有中學的學校了,如果只是為佐派位,去無中學的不太明智了。而且來緊小5呈分試,如果不似預期都會怨你。因為小4有自己的想法,去到陌生環境成績都會有波動。

sumpo 發表於 22-7-7 16:30
其實小朋友都好鍾意原校嘅,校內成績都算唔錯,全級頭10名,但小學本身排名只屬中傭,所以擔心升中不能派到 ...

唔會遲,我小朋友都係本身好鐘意原校,但講野無咁叻,當時我怕小六自行入唔到B1A學校。所以舊年暑假我幫佢插班去有直屬學校嘅小四,開學無耐已經好適應,成績亦都跟得到;小朋友而家仲多謝我幫佢轉左校,因為轉校後輕鬆好多(emoji)

minichong28    發表於 22-7-8 12:09

sumpo 發表於 22-7-7 16:30
其實小朋友都好鍾意原校嘅,校內成績都算唔錯,全級頭10名,但小學本身排名只屬中傭,所以擔心升中不能派到 ...

佢係級10又讀得開心,除非級10都未必入band 1我先會考慮轉校。
btw我唔覺P4轉校係遲,但要清楚自己目的。

小四係有啲遲
有得必有失
如果新校係一間直龍或直屬中學會覺得值得轉校
如果只係一間排名較好的小學,轉到去一樣要努力,升中壓力可能無輕鬆到
另外,要有心理準備之前係原校建立的一切去到新校都會歸零

回覆 yuki0120 的帖子

情況同你一模一樣, 而家考試無咁緊張
小朋友讀得好, 學校都好多機會俾我女女

如果擔心小朋友交友或者適應方面, 家長都可以幫一把既
我會買小禮物俾小朋友返學校派, 初初同學們都唔好意思拎, 之後慢慢會走黎問你攞

開學頭一個月,我大包大包零食俾小朋友拎返學校, 我女女好快就融入左班入面, 又識埋其他班同學

minichong28 發表於 22-7-8 12:10

係呀,真係輕鬆咗好多,之前讀地區1線學校,1分都不能少,每次考試都好大壓力。

minichong28 發表於 22-7-8 12:10

睇返你啲留言,我地應該係插同一間學校 仲好似係同級

minichong28    發表於 22-7-11 10:01

sounds good

Little_Hazelnut 發表於 22-7-8 12:08
小四係有啲遲
有得必有失
如果新校係一間直龍或直屬中學會覺得值得轉校

原來係咁
其實都有諗,咁辛苦黎做乜,心血會冇晒,仲要少少博一舖咁

係原校級頭10,到小五,學校應該會畀好多機會佢,打造一個靚仔portfolio 去考top學校,轉校過來,除非你小朋友本身戰績彪炳,唔係都幾難有機會靠學校砌靚個portfolio

回覆 LeeCC 的帖子

同意,同埋一嚟老師唔熟你,同學又唔識,雖然話小朋友可以好快適應,但第一年一定好多嘢無份,例如班長風紀,有d隊,興趣班,第一年又已經過嗮報名時間……即係四年級無咩好寫……只有讀書

回覆 kala——baby 的帖子

唔會呀, 只要表現好, 老師都好多機會呀, 我地插過兩次班, 老師一樣俾小朋友做班長, english leader等等, 而家呢間學校仲做埋flag raising, 參選副社長, 所以唔係一定無機會架

回覆 minichong28 的帖子

唔係無,而係一入去唔會即刻有,都有另外,有聽過大家投票,大家唔揀大家,大部分票投插班生
當然,可以話有唔受影響,但唔轉校,特別4-5年班,就一定唔怕,不過如果龍校就另計啦~

個人睇法:
自己小朋友中上之資, 讀二線校輕輕鬆鬆, 考試肯温下書就已經穩入1A,  就算失手錯少少都仲係 band 1嗰 pool,  
朋友小朋友都係中上之資,一線校,  考試差一分半分都緊張都不得了, 唔知自己碌咗去band 幾...
見到咁樣. 不禁諗, 其實最終都係band 1, 點解要搞到大人小朋友都要咁辛苦 ...?
當然, 朋友的睇法好唔同, 佢話一線校的 band 1 同二線校的 band 1 係唔同 level, 佢話我上到中學就知......

回覆 外星朋友 的帖子

每個人資質不同,唔可以一概而論既。佢可能覺得依家辛苦係打好基礎,不過去一線學校的確係可以見識到天外有天,人外有人。二線學校唔係冇神人,只係相對來說較少。

minichong28 發表於 22-7-11 10:05
回覆 kala——baby 的帖子

唔會呀, 只要表現好, 老師都好多機會呀, 我地插過兩次班, 老師一樣俾小朋友做班 ...

家長同小朋友都好厲害呢!插兩次班都適應咁好!
請問而家間學校會否知你插班前已插過班?被問到時,請教可以點回應?

外星朋友 發表於 22-7-11 14:24
個人睇法:
自己小朋友中上之資, 讀二線校輕輕鬆鬆, 考試肯温下書就已經穩入1A,  就算失手錯少少都仲係 ban ...

啱wor, 上到中學就知,小學hea 開定係有一定戰鬥力嘅分別.  宜家d中學,尤其1A, 真係好甘下。讀開二線就算級頭,入1A真係預咗沉底,要好有決心同鬥心番身,追得好辛苦㗎。
‹ 上一主題|下一主題