用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校嘅 creative writing skill
go

[小學] 國際學校嘅 creative writing skill [複製鏈接]

我可以同大家分享一下我嘅經驗, 睇下大家覺得啱唔啱用。

我個女細個嘅時候都係讀國際學校。佢嘅學校唔係特別優勝,比較起上嚟其實我覺得都好淺。

我記得佢小學嘅時候,大約一個星期有一次默書,英文生字大約有十個字左右,但係因為一個星期先有一次,所以其實我覺得學到嘅生字唔算多,而且十個字裏面有好多時有三、四個字係特別淺,一早已經識。

我覺得個情況就好似係叫你自己搞掂,如果靠學校去學vocabulary, 基本上就係寥寥數字。莫講乜野creative writing.

我嗰陣買好多書畀佢睇,好彩佢當其時細個都好鍾意睇書,甚至乎有時候一日可以睇到一至兩本書,噉當然啲書並唔係好厚嘅。暑假嘅時候, 最高紀錄甚至一個月可以睇到30本書。

我而家覺得閱讀嘅習慣其實好重要,當時佢係小學嘅時候,我好難去比較,識到佢有啲同學係好鍾意睇書,但係有啲同學就唔係咁睇書,當其時大家嘅水準差唔多,亦都好難講睇書與否嘅幫助有幾大。

但係一兩年過去之後,你就好明顯睇到個分別好大,好鍾意閱讀嘅同學,佢哋嘅寫作同埋vocabulary有好大的進步。同嗰啲唔睇書嘅同學個距離其實拉咗好遠。

當然唔係個個細路仔咁鍾意睇書,而家年代嘅青少年,可能會比較喜歡用電腦多過睇書,甚至有好多唔同嘅娛樂,真係肯攞起一本實體書嚟睇,其實係要家長不斷嘅鼓勵同埋培養
   29    0    0    0

當佢到到year 5 同埋 year 6 嘅時候, 我就開始幫佢去溫生字卡, 我叫佢每日最少要記十個生字, 包括生字嘅串法, 同埋生字嘅解釋。

一日十個生字, 一個星期就有7日, 已經70個生字, 一個月已經有300個字以上。

我同佢用year 5 暑假溫左大約兩個月左右。已經成功咁完成左一pack SAT 生字咭。

(sat 係 us 既考試,我當時買嘅係因為佢減價only, 同埋最平係佢 )

我有啲朋友會講, 一日要讀十個生字,仲要係一日之內考佢,噉樣其實都好難喎。

我嘅經驗係其實絕對唔係難,亦唔需要用好耐時間,因為生字係一張張卡嘅,基本上有個窿串起佢十張咭,叫佢得閒望下。

佢朝早望一兩個字。到晏晝食飯嘅時候又望一兩個字。睇電視前後又再望多一兩個字。下午茶時段又再加多一個字。然後喺食晚飯之前,再睇埋其餘嗰啲。

就係噉樣,呢度用幾分鐘,嗰度用幾分鐘,其實唔覺唔覺一日就已經記到十個字,加上其實你記左個幾個字,跟住再過一陣間嘅時間又再望下又再回憶一下,其實每一次都係望同記 3-5分鐘一個字,根本就唔係好嘥時間。

甚至耐左其實都唔覺得係一回事,基本上暑假一日流流長,根本就好多時間,每日其實加埋都唔夠3O分鐘就已經搞掂,所以我覺得衹要成為左習慣嘅話,每日十個生字,佢其實冇乜感覺同負擔。

就係咁,我一個暑假加埋一個秋季,俾佢完成左2 packs 共一千個字。

我覺得反而係作為家長嘅我需要少少犧牲,因爲我每晚都會考佢當天嗰十個字,不過亦都只係每晚用差不多十分鐘嘅時候。

其實我睇住張卡嗰啲字,大部份嘅字我都係唔識嘅。

回覆樓主:

多謝分享,最近發現阿女啲閱讀理解同寫作比較差,想要幫佢練下但自己英文又唔好,你呢個方法好好
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

如果覺得一開始十個字一日比較多, 可以改成五個字一日, 甚至乎一日一個字。然後再慢慢加上去

貴在堅持

阅读是最好的记单词记语法的方法,只背不读很容易前学后忘

我们学校至今从来没有dictation,有的只有阅读和写作,语法好像也很少

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-6 18:16
如果覺得一開始十個字一日比較多, 可以改成五個字一日, 甚至乎一日一個字。然後再慢慢加上去 ...

都要小朋友生性先得……我女懶到呢又冇人生目標……

Share 呢個 emotional wheel, 用來寫故事角式人物既情感幾有用

2jkidsfather    發表於 23-1-18 23:18
txsuksuk    發表於 22-7-28 18:16
supervi    發表於 22-7-8 15:50
giver    發表於 22-7-7 11:46

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-6 23:37
Share 呢個 emotional wheel, 用來寫故事角式人物既情感幾有用

多謝分享

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

多謝分享個圖好有用等我打印出黎俾阿女。我女雖然不是讀國際學校,只是剛剛好路過睇到post。不過佢由上小學開始就好喜歡睇書,由於英文故事書比較多同吸引,所以基本都係睇英文書為主,依家經過幾年累積+返咗一年英文寫作班,我都覺得佢閱讀同寫作能力好大提升,不過我就未開始要佢串字。

Raccch 發表於 22-7-7 10:44

多謝分享個圖好有用等我打印出黎俾阿女。我女雖然不是讀國際學校,只是 ...

好乖啊!

其實我覺得什麼語言既書本都好,能夠培養到閱讀既習慣真係無價!

其實學習可以好有趣味,我自己到今天都不停學下新知識,人大左反而好想追求更多的新知識,我成日同D細路講,其實可以 full time 去學習,是一種幸福

剛剛阿女見到emotional wheel話啲色好靚好吸引,而且上面好多字自己都未識用。佢好開心

Raccch 發表於 22-7-7 16:31

剛剛阿女見到emotional wheel話啲色好靚好吸引,而且上面好多字自己都未識用。佢 ...

Haha 太好了!
咁我而家就係 feeling optimistic and inspired.

(happy 果格啊)

呢張圖好正啊!要share比阿女  
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

同大家分享吓一個簡單既 technique

可以 practice 令簡單普通既句子變成多姿多彩的文筆。

---------> Descriptive language

例如叫小朋友先作一句簡單既句子:

an elephant is eating grass

叫小朋友加D adjective 令句子加長:

The big elephant is eating fresh grass

替代 simple adjective to 一些佢可能少用或更漂亮既同義詞:

The huge elephant is eating sweet fragrant grass

咁己經唔同哂,靚仔哂
........

再加埋 sign, touch, emotion, sound, taste, smell

句子現在演變成:

The huge (sight) elephant sat in the warm (touch) sunshine contentedly (emotion) crunching (sound) the sweet (taste) fragrant (smell) grass.

呢D都係 creative writing 常用既 technique

Share with you here a marking scheme for Year 8 English writing (uk)
Pls note band 5 means the highest mark here, band 1 means the lowest tier.

This is quite a common marking scheme among schools in uk.
U will have a total of 15 marks

10 from communication and organisation +
5 from vocabulary etc

Teacher will then choose "a band" in right hand side column as well as one from the left hand side column. Adding both marks up and that will be the total.

It is interesting to know the marking of creative writing can be quite precise like that.

My daughter just got her exam paper back, hence I was curious to know how this works.

Student will also be able to understand why and how marks were deduced according to this marking scheme. I think this is a good idea.

呢個圖好好,多謝分享!睇唔到個marking scheme,可以再upload多一次嗎?Thanks!

個 marking scheme 係我圖冊內分享出來,我自已見到,唔知其他人見唔見到?

KIMLIFEINUK 發表於 22-7-23 07:47
個 marking scheme 係我圖冊內分享出來,我自已見到,唔知其他人見唔見到?

睇唔到
‹ 上一主題|下一主題