用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩 vs 荃灣官小
go

救恩 vs 荃灣官小

Happy School vs Traditional school
讀緊名私幼,學費唔係考慮因素
住葵青,冇細佬妹跟尾
點揀好?

kenyuenkc 發表於 22-7-1 13:43
Happy School vs Traditional school
住葵青,冇細佬妹跟尾

中西區升中大抽獎利女不利男
B1女生基本上英華女/聖提女/聖嘉勒
B2女生有機上移B1中學
B1男生有可能下移B2英中聖類斯

Poyau 發表於 22-7-1 15:31
中西區升中大抽獎利女不利男
B1女生基本上英華女/聖提女/聖嘉勒
B2女生有機上移B1中學

我家係細妹,但會害怕救恩學術唔夠去唔到一線女校啫

kenyuenkc 發表於 22-7-1 16:50
我家係細妹,但會害怕救恩學術唔夠去唔到一線女校啫

升中大抽獎
中西區B2女生有機上移B1中學
荃灣區B1生下可能下移B2中學

這裡你不會找到答案

wallacelsh 發表於 22-7-2 22:04
這裡你不會找到答案

同意  

點解嘅?

回覆樓主:

其實大家對Happy School 係咪有誤解呢?

係咪要讀到好sad 好 depress 咁先叫做學術夠有好成績?相反Happy = Hea = 讀唔到書?

好多人鍾意講客觀事實,亦即數據,咁大家又不如一齊分析吓。。。救恩每年升中數據尚算透明,基本上每年大部分學生都係自己考既(包括直私及自行),真係要抽獎已經係少數。都仲未計其實每年好多叻仔叻女早已經跳咗船去其他一線有中學既小學。早2年甚至有3位學生(小六總人數都唔夠80人)入到spcc,計%黎講真係唔失禮。如果以前啲師兄師姐考到入去係讀唔掂又跟唔上,比你係學校都唔會再收番呢間學校既學生。。。但事實係,除了聯繫既匯基,港同,英華,聖士提反等每年都收唔少救恩既學生。

當然,我明白呢個成績未必能同啲最top 一線相比。。。不過,我只係想帶出happy school 學術唔夠呢個錯誤既想法。。。係,總會有人讀happy school 真係學術唔夠,但係一間chur 爆既學校,何嘗唔係都會有啲成績唔好學術唔夠既學生?事實係,兩者唔應該有好明顯既關係存在。

我仔有私人補習,原因唔係學校有咩問題,只係之前zoom 堂上得太耐,小兒有需要而已。補習老師睇到學校既工作紙同功課,都驚訝話覺得比佢想像中深。。。深既意思唔係真係深(屬正常水平),只係之前以為happy 就等於簡單等於hea... 其實不然。

學術係唔夠既,就唔會年年都有人考插班插一線又插到啦。

我再舉個例,學tenses 點解一定要覺得死記爛背先學到?係救恩,tenses 一樣要學,但形式係用一個單元cover,e.g.教佢哋寫劇本,啲對話多數係用present tense... 咁樣唔覺唔覺就學咗,仲學埋好多神情語氣既形容詞。

sorry 我都係答番樓主問題先:如果有校車去到學校,又唔介意課外活動要自己接送(因為我印象中好似第二輪校車唔過海,你最好check 清楚),學費又比得起 (你要預佢年年加啲),咁揀救恩都唔錯。中西區對女仔好,而且有基督教背景,啲德育同正向教育都做得唔錯。btw 救恩畢業生升中大部分都係去番traditional school 既,唔洗擔心銜接唔到。

Happykidss    發表於 22-7-4 16:25

住葵青,冇細佬妹跟尾

我自行中左官小但放棄了,覺得救恩比荃官更適合小朋友,你應該比任何人清楚自己小朋友性格

回覆樓主:

Deleted

住葵青,冇細佬妹跟尾

請問樓主最後怎樣選擇?