用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一考得差~
樓主: irisw
go

呈一考得差~   [複製鏈接]

Raccch 發表於 22-7-6 17:04
回覆 irisw 的帖子

好驚,明年輪到我女考四年級感覺到身邊小朋友都開始發力,我女學校冇排名雖然 ...

真係唔可以鬆懈,加油
不過真係好大壓力

好驚,明年輪到我女考四年級感覺到身邊小朋友都開始發力,我女學校冇排名雖然 ...
要做定工夫,多D同密D與4、5、6年級班主任溝通,早D准備。

回覆 JojoDad 的帖子

4年級就要發力,好大壓力,要挨3年

開始感覺到不進則退,而且中文唔叻會拖累埋常識。不過好彩經過幾年不斷洗腦,阿女終於開始緊張自己學業。呈二呈三繼續努力呀,小朋友潛力無限,搵到方法補習弱項可以提升好多。

可能我之前表達得唔好,已經四年級準備升五年級了。疫情原因幾年家長會全部都係網上會面,平時又唔會見到老師,其實真係好少機會同老師溝通。就算打俾老師,可能因為小朋友處於中間的一群所以一般都唔係好多特別嘢講。

回覆 hkgra 的帖子

幾時開始發力睇個人,名私小的朋友仔一年班就開始密密補習同考試前要閉關一個月。
我覺得初小仲有犯錯空間,一二年班可以試下培養小朋友的自學能力和學習興趣,唔使咁緊張住,三四年班再睇下有咩方面要加強,五六年班要呈分就真係要家長幫下手。

我女又係出年考呈分試,其實她4年級的成績,整體是比3年級差了, 但是班主任話因為疫情關係, 成級一齊下跌, 我女的成績放係往年, 只是 band 2a, 但今年同全級比, 又算係 band 1a-1b, 所以我真係好擔心, 出年其他人一齊發力, 我女會大跌 band

回覆 ha930 的帖子

band 1a/b已經好叻女,應該不用太擔心,因為個底已經係度,家長一直睇住點都不會一下子跌好多。依家四年級的都係龍仔龍女黎,一直都競爭好大,所以我都明白你擔心的心情我女四年級中文比三年級低分咗唔少,唔知係卷難咗定係佢基礎唔好,中文唔叻又導致常識差咗。不過我都有心理準備每升一個年級,平均分數就會比上年低啲。

Raccch 發表於 22-7-7 10:25

band 1a/b已經好叻女,應該不用太擔心,因為個底已經係度,家長一直睇住點都不會一下子 ...
我女又係中文差, 所以導致中文作文失好多分, 反而常識仲keep到~ 數學又成日犯 d 唔小心的錯, 真係激死人, 唉......
同意你所講, 要有心理準備, 每升一年級, 平均分會跌少少~

回覆 Raccch 的帖子

謝謝分享

ha930 發表於 22-7-7 11:02
我女又係中文差, 所以導致中文作文失好多分, 反而常識仲keep到~ 數學又成日犯 d 唔小心的錯, 真係激死人,  ...

我女都覺得越高年級中文難過英文

Raccch 發表於 22-7-7 10:25

band 1a/b已經好叻女,應該不用太擔心,因為個底已經係度,家長一直睇住點都不會一下子 ...

4年級尾同5年級第一次中文考試要小心,尤其5年級,比4年級深好多,不論詞語、語文運用 同解說文言文,係跳左1.5~2倍深。4升5暑假要全面備課,如5年級上學期中文考得好,對6月時呈一信心大增之餘,對自或報直資幫助很大。

Raccch 發表於 22-7-7 09:38

可能我之前表達得唔好,已經四年級準備升五年級了。疫情原因幾年家長會全部都係網上 ...
為左個女,男人的我都唔怕醜成日揾班主任及校長溝通架☺。

JojoDad 發表於 22-7-7 13:54
4年級尾同5年級第一次中文考試要小心,尤其5年級,比4年級深好多,不論詞語、語文運用 同解說文言文,係跳 ...
我自己都覺得小四的中文已經好深, 除了一般語文運用外, 還要考一篇古文和15個成語, 今次期末考的成語, 有幾個都係好類似的解釋, 小朋友真係未必理解到什麼時候用這個, 什麼時候用那個的。

自從四年級第一次考試後, 見到中文成績明顯比三年級差了好多, 就即刻同佢報了早慧, 期間又報過大眾教室的寫作班, 後來爆第五波疫情,就 cut了大眾, 一直補到現在。 剛考完期末試, 仲未派卷, 希望中文成績能有所提升啦~

irisw 發表於 22-7-6 16:48
應該都係,爭幾分已經唔知跌咗幾多名,好可怕
其實就算大家中英數常成績相差不遠,但令人意外嘅係視藝VA會x3,好多時差距就係咁拉開左啦。

ha930 發表於 22-7-7 14:12
我自己都覺得小四的中文已經好深, 除了一般語文運用外, 還要考一篇古文和15個成語, 今次期末考的成語, 有幾 ...
我個女小1~4係普教,小5變返廣教,聽唔多明小5上學期 ''sir" 左落去唔合格,即刻補習中文,雖然成績不標青,幸好呈1、2都僅僅過關。就算keep住補中文,S1下學期又fail中文(但仍考級20)。e+ S2見佢開始穩定,連續補中文無白廢,語文係要 ''浸'' 嘅。

JojoDad 發表於 22-7-7 14:25
我個女小1~4係普教,小5變返廣教,聽唔多明小5上學期 ''sir" 左落去唔合格,即刻補習中文,雖然成績不標青 ...
同意語文是要浸的, 可惜我女不太喜歡看中文書 (只愛看英文書), 所以只能靠補習幫手, 至少每星期上堂時都要佢作一篇文, 日子有功, 應該都幫到手掛~

大家覺得以下點先可以令小朋友進步?
補習? 做Full time mum去教 ? 靠老師? 早D洗佢腦? 惡啲罰佢? 成績好多加獎勵?

PSKLAI 發表於 22-7-7 15:02
大家覺得以下點先可以令小朋友進步?
補習? 做Full time mum去教 ? 靠老師? 早D洗佢腦? 惡啲罰佢? 成績好 ...

呢個問題好難答你,都要睇小朋友性格喎。

多謝前輩意見,睇黎我都係差在太懶從來沒幫過阿女預習中文下個學期攞咗新書,我都要同佢預習下先得。
‹ 上一主題|下一主題