用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈一考得差~
go

呈一考得差~  

級名次9x/14x
之前小五第一次考試有級4x
大退步係咪band 1無望?
靠呈二,三仲有冇希望?

回覆 irisw 的帖子

呈二呈三考得好,B1C都冇問題

cyiuming 發表於 22-6-30 22:21

呈二呈三考得好,B1C都冇問題

預咗會進得好辛苦希望追到
Band 1其實已經唔係好敢諗,有band 2頭都偷笑。
佢經常錯啲唔小心嘅地方,真係好氣餒

irisw 發表於 22-6-30 22:38
佢經常錯啲唔小心嘅 ...
冇架例如數學咁,我會教佢如果你個數一大個某個數你就肯定計錯,又或者代數,答案再代番入去計是否一樣,用另方法去做覆檢,佢唔小心的話就叫佢對多次,例如中文要字,我就女人要買好多野,所以拆開西女,等佢容易記得,冇咁易錯

irisw 發表於 22-6-30 22:17
級名次9x/14x

知唔知往年學校band1,2個百分比?考大約級幾仲係band2, 呈二呈三再努力,唔好放棄(emoji)(emoji)

BeeBee1129 發表於 22-6-30 22:57
知唔知往年學校band1,2個百分比?考大約級幾仲係band2, 呈二呈三再努力,唔好放棄(emoji)(emoji)
...

唔知詳細情況

irisw 發表於 22-6-30 22:38
佢經常錯啲唔小心嘅 ...
基本上>99%B1官津係EMl,而要保持EMl,學校要收到>85%嘅B1~B2AA生。所以要追到B1C,依然有望入官津B1或EMl校。仲有,除左中英數常外,成績相近時,競爭分野在VA。

多謝大家提點
補充: 九龍城網,會唔會希望大啲?

坦白講,我認為自行band 1無望,因為自行只計算呈一、二,但大抽獎band 1依然可以(emoji)(emoji)

級名次9x/14x

其實你要知道該小學有幾多b1,2,3 %, 你可參考上年派位既數據,再打個9折,因為有小部分係用特異功能入B1學校,亦有啲地區可以B2生抽到B1學校,例如九龍城區,所以打個折會穩陣啲,另外,除非你小朋友係讀緊3私1直/1線頭既小學,如果唔係,我估計應該係B2C左右, 我個人覺得要追上B1成績,應該好難,因為考呈二時,絕大部份小朋友都會進步,因為有成個暑假俾家長鞭策,雖然今年暑假短咗好多,不過依家都有部份小學考完呈一,未放假都可以開始鞭策,所以你小朋友嚟緊個2次呈分我個人覺得起碼要有級25先有機會,所以唔好抱太大期望,平常心啦,小朋友太大壓力都唔係好事,加油!

Joanlpk 發表於 22-7-1 02:00
坦白講,我認為自行band 1無望,因為自行只計算呈一、二,但大抽獎band 1依然可以(emoji)(emoji)
...

我都知自行已經冇我份,直資都冇我份

2010YL 發表於 22-7-1 08:35
其實你要知道該小學有幾多b1,2,3 %, 你可參考上年派位既數據,再打個9折,因為有小部分係用特異功能入B1學 ...

其實考慮各方面因素,都係target band 2咋,有band 2頭就最好啦,九龍城好嘅band 2學校真係冇咩選擇。

irisw 發表於 22-6-30 23:19
多謝大家提點
補充: 九龍城網,會唔會希望大啲?
其實九龍城B1位已經比其他網算多

JojoDad    發表於 22-7-1 13:42

cyiuming 發表於 22-7-1 10:44
其實九龍城B1位已經比其他網算多

我知呀,但個小朋友咁嘅成績,真係唔敢太進取

irisw 發表於 22-7-1 10:52
我知呀,但個小朋友咁嘅成績,真係唔敢太進取

而家都唔好諗band幾住,個個都發力,盡最大努力 追到幾多得幾多,3次後出咗成績再算。

整個溫習時間表,邊科弱,每日堅持溫下書/做閱讀理解/睇篇文章......

唯有家長跟貼或搵個有口碑補習跟跟,最緊要阿女肯配合。

中英數邊科,有各科專科私補幾好

分享我囡的經歷:中西區小學,全級約150人
呈一考80幾(知道後跌入谷底)
但呈二竟然考番10幾
呈三取消
最後學校話是穩陣band 1
現在等放榜
所以只要叫小朋友努力,是會有奇蹟的!💪💪

TKLC    發表於 22-7-4 09:31

醒目開學勳章

Misskwokcc 發表於 22-7-4 07:35

分享我囡的經歷:中西區小學,全級約150人

級名次9x/14x

咁快派左成績??

我地今年升中都係類似咁case,呈二追上再等呈三只要keep 平時水準拉補,點知呈三取消!banding 變得唔穩陣, 最後入返直資band 1!
唯一可以做就係努力之後嘅考試+盡報直資!