用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學用家
樓主: happyschooling
go

培正小學用家 [複製鏈接]

happyschooling 發表於 22-6-27 09:17
回覆 Ckm0425 的帖子

謝謝回覆, 因為有用家說培正的嘅band 1學生係靠band 1家長培育出嚟的,學校教得好一 ...

學校教幾多,大家都一樣咁上堂,教完自己都要努力溫書,至於考試考唔到去band1, 一定係家長同學生努力溫習返來嘅成果,呢啲應該間間都係,課外活動培訓好足,運動嘅,大量比賽俾你玩,數學嘅,亦安排參與不同世界賽,科學、音樂、藝術全部都有,但能唔能夠有好成績,都係嗰句,喺學校大家上同一個活動,教完自己都要練習,成績好與否都要睇自己有冇再努力去練習

happyschooling 發表於 22-6-27 09:17

謝謝回覆, 因為有用家說培正的嘅band 1學生係靠band 1家長培育出嚟的,學校教得好一 ...

之前有觀察過網課情況,覺得教學上沒大問題,又唔係一般
不過讀得培正就要接受大班教學,一级八班,每班三十多人,這麼大的群體,學習上總會存在差異

其實私校小朋友普遍都會外補,比得小朋友讀私校,家長或多或少對子女成續及將來升學都有要求,身邊讀其他私校的未至於十八般武藝,但發展體藝及提升學術水平就好基本,band2的想去band1,band1的又可能會想外闖去神校

所以家長背後發功一定有影響,但就唔係因為學校教得好一般導致

學生成績優異絕對吾會只靠學校,否則個個都優異啦!係靠學生自己的付出及努力,其實培正學生去到高小時,大家水平差唔多,吾計特別優秀學生,大家都有一定嘅實力,都係學校的功勞。
我自己以前吾係band 1 學生,所以我都吾係band 1 家長。

就算入咗神校、傳統名校、或培正這類算半龍的學校,唔代表之後就一帆風順,家長就可以完全放任
始終小學階段,特別是初小,小朋友好少會乖乖自動自覺去溫書做功課,所以家長嘅角色依然好重要

身邊都有好多真實例子,可能明天測驗,家長夜晚仲係啲WhatsApp group度問緊考試範圍

Ckm0425 發表於 22-6-26 10:26
高小就不太清楚,初小就可以分享少少

培正是普教中小學,分三個學段,毎個學段有一次考試
依家係三次測考?以前兩測兩考。三次真開心好多!

b3410 發表於 22-6-30 20:53
今年開始三考,每次範圍唔算多,叫有足夠時間比同學溫習

b3410    發表於 22-6-30 21:36

b3410 發表於 22-6-30 20:53

轉左新校長,而家變為三次評估,範圍同以前一樣,冇加多,英文卷都分開咗,而家係輕鬆好多,可以多咗好多時間去參加活動

happyschooling 發表於 22-6-26 23:40
還有英文程度如何?有校本課程?

有校本課程,課程吾錯,由淺入深,程度深過一般津小,但如果要同私小比較,會不比一些出名操學術的學校深,睇你自己要求

storymum 發表於 22-7-1 08:22
轉左新校長,而家變為三次評估,範圍同以前一樣,冇加多,英文卷都分開咗,而家係輕鬆好多,可以多咗好多 ...
培正課程深淺適中,適合絕大部分同學。數學科特別教的好,由淺入深,可能同中學也注重理科有關?高年班如果數學出色,會安排參加中學課程,適合喜歡數學的同學。

storymum 發表於 22-6-26 22:20
頭排名105 屬b1, 可保證直升培中,之後b2 生要抽入培中,但抽中的機會率都好高
...
請問一下,頭105 b1,咁係咪即係培小既band1生只有大約三十幾%? 因為小六係有大約二百七十人?

cksai 發表於 22-7-1 20:49
請問一下,頭105 b1,咁係咪即係培小既band1生只有大約三十幾%? 因為小六係有大約二百七十人? ...

今年最後剩7班,因為有人移民,約240人

請問學校活動大多數係咪都要自己俾錢參加?時間多數係星期六?

JustinLee98 發表於 22-7-2 17:07

我見到有好多課外活動不過係收費,時間平日放學及星期六都有

JustinLee98 發表於 22-7-2 17:07
課外活動星期一至六都有,要收費,價錢有平有貴,平的例如功課提升班足球班就幾十蚊一堂,貴的例如學樂器就幾百蚊一堂,同出面d興趣班價錢相若。

cksai 發表於 22-7-1 20:49
請問一下,頭105 b1,咁係咪即係培小既band1生只有大約三十幾%? 因為小六係有大約二百七十人? ...

一定唔止30幾%, 始終培正中學有8成幾9成的學生係來至培正小學

有興趣的可以參考吓培中的DSE數據

上屆DSE成績, 校刊 p.19https://online.fliphtml5.com/rsqgh/lxik/#p=20

前兩年EK整合培正的DSE數據, #1, #4
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3826376&highlight=培正

happyschooling 發表於 22-7-2 17:44
我見到有好多課外活動不過係收費,時間平日放學及星期六都有

請問邊度有得睇?啱啱注冊完想了解多啲(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Ckm0425 發表於 22-7-2 18:13
課外活動星期一至六都有,要收費,價錢有平有貴,平的例如功課提升班足球班就幾十蚊一堂,貴的例如學樂器就 ...

Thx thx! 仲以為收咁多學費會有多啲免費活動

Ckm0425 發表於 22-7-2 18:13
課外活動星期一至六都有,要收費,價錢有平有貴,平的例如功課提升班足球班就幾十蚊一堂,貴的例如學樂器就 ...

請問有劍擊同田徑班嗎?收費大約係幾多?校隊訓練係咪都要收費?學校有無資助?

chubchu 發表於 22-7-3 16:38
請問有劍擊同田徑班嗎?收費大約係幾多?校隊訓練係咪都要收費?學校有無資助?
...
田徑初階- 14堂/$1400 (一個學期)
劍擊初階 - 11堂/$1210 (一個學期)

你玩得好或者本身出面有訓練開,老師會叫你之後參加進階班,進階班價錢同初階相若

Ckm0425 發表於 22-7-3 17:56
田徑初階- 14堂/$1400 (一個學期)
劍擊初階 - 11堂/$1210 (一個學期)

謝回覆(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題