用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培正小學用家
go

培正小學用家

想問一下有沒有培正用家,學校的學術和師資可以嗎?功課算不算多?
如果中學想外闖一線(非培中),學校會唔會唔俾?

培正中已是band 1A

回覆 happyschooling 的帖子

係咪6月29 號比大訂?

回覆 thorhui 的帖子

6月29日未交大訂,只是交書簿費、信用咭自動轉賬form,遲些才過數哦。

回覆 smile_m 的帖子

想問係幾時交大訂。。想睇仲有無可能。。

回覆 thorhui 的帖子

應該6月29日都有些人唔註冊,到時可能有機會,祝你收到好消息啦

happyschooling 發表於 22-6-25 17:56
想問一下有沒有培正用家,學校的學術和師資可以嗎?功課算不算多?
如果中學想外闖一線(非培中),學校會 ...

少功課,又有培中,所以培小冇乜壓力。學校吾會唔俾人外闖,學校好大方,冇任何硬升培中文件要填,你可以去考其他學校,甚至吾填培中都可以,不過,要明白培正小學有270人左右,要考到前列位置才可以諗外闖,其實吾係想像中咁易。

b3410    發表於 22-6-30 20:47

happyschooling 發表於 22-6-25 17:56
如果中學想外闖一線(非培中),學校會 ...

高小就不太清楚,初小就可以分享少少

培正是普教中小學,分三個學段,毎個學段有一次考試
中文及英文科方面,每個學段各有三次默書,範圍清晰,兩者亦不會重疊在同一星期進行

數學方面,每個學段有兩次評估,另有兩次數學加油站,加油站是採加分制的

功課方面,平日就每日幾份,星期五有時會多少少

老師普遍都很有愛心的,暫時我小朋友遇到的都好好

學術方面,教得唔算深,但一定唔係淺,學校對學生學術上都有一定要求的,個別成績不理想的會鼓勵他們參加功課提升班

另外課外活動有好多,所以小朋友都很享受校園生活

storymum 發表於 22-6-25 23:56
少功課,又有培中,所以培小冇乜壓力。學校吾會唔俾人外闖,學校好大方,冇任何硬升培中文件要填,你可以 ...

一級270人?咁咪等於普通小學兩間咁滯?有幾多人可以升上培中呢?

咁每年約有多少人升唔番培中

happyschooling 發表於 22-6-26 12:42
咁每年約有多少人升唔番培中
培中的直屬學位加埋自行分配學位,冇記錯的話大概收得返190個培小學生,即係大約七成的小學畢業生
不過頭果批部分會外闖,所以band1生一定穏升,band2生亦收得返大部分,再之後的同學仔就要搵定後路

插班已收通知?不是28日才通知嗎?

Jean1769 發表於 22-6-26 11:42
一級270人?咁咪等於普通小學兩間咁滯?有幾多人可以升上培中呢?

頭排名105 屬b1, 可保證直升培中,之後b2 生要抽入培中,但抽中的機會率都好高

Ckm0425 發表於 22-6-26 10:26

學術和課外活動,是家長自己出力多,還是學校有放資源培育訓練?尤其學術會比地區一線津深還是淺?

Ckm0425 發表於 22-6-26 10:26

請問培小是否屬於傳統教學學校?

love_sukaa 發表於 22-6-26 23:34

還有英文程度如何?有校本課程?

love_sukaa 發表於 22-6-26 23:34
培正偏向傳統坐定定上堂嘅學校,一定唔係活動教學果類

happyschooling 發表於 22-6-26 23:21
學術和課外活動,是家長自己出力多,還是學校有放資源培育訓練?尤其學術會比地區一線津深還是淺?
...

可以這樣理解,培正中學有九成的學生係來自培正小學
而培正中學過往多年的DSE成績都好亮麗,其中數理方面係非常好,整體表現好過很多一缐學校

學生的學術水平唔係幾年間突飛猛進,而係由細細個小學開始逐少逐少累積,所以培小學術水平絕對唔差,最少一定係地區一線津小水平
當然想更上一層樓,家長自己一定要出力

happyschooling 發表於 22-6-26 23:21
...
課外活動方面,學校係會投放資源栽培小朋友。例如學校知道同學懂某種樂器,會主動叫佢加入樂團接受訓練
學校之前又會派發音樂會嘅門票,等小朋友有機會接觸多d音樂及培養他們對音樂嘅興趣

始終大校資源多係培正其中一個優勢

回覆 Ckm0425 的帖子

謝謝回覆, 因為有用家說培正的嘅band 1學生係靠band 1家長培育出嚟的,學校教得好一般, 基礎打得唔夠好, 所以好想知多D用家意見