用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 插班 K3 LH 學之園青衣
go

插班 K3 LH 學之園青衣 [複製鏈接]

小女性格開朗,可小谷,中文英文數學還可以,當然沒到名校程度。剛收到學之園K3 OFFer ,本來有在准備考直私,雖然感覺勝算不大,大家覺得要轉校嗎?對考直私,扣門幫助大嗎?家裡就1女
   0    0    0    0

粉嶺去幼稚園返學? K3 作用不大,但如是青衣學之園,填報名表時可寫上,個人認為都值得

Jean1769 發表於 22-6-24 17:40
粉嶺去幼稚園返學? K3 作用不大,但如是青衣學之園,填報名表時可寫上,個人認為都值得
...

係呀,不過屋企樓下有巴士到青衣學校,全程步行100米,時間1小時。車上可以看書聽英文,時間不算浪費

AndrewMo 發表於 22-6-24 17:49
係呀,不過屋企樓下有巴士到青衣學校,全程步行100米,時間1小時。車上可以看書聽英文,時間不算浪費
...

嘩… 一小時,太可憐。如是我寧願不讀

Jean1769 發表於 22-6-24 17:50
嘩… 一小時,太可憐。如是我寧願不讀

係有點長,不過平時去迪士尼也是這條路線。如果去青衣讀,有時放學可以去迪士尼玩玩

AndrewMo 發表於 22-6-24 17:53
係有點長,不過平時去迪士尼也是這條路線。如果去青衣讀,有時放學可以去迪士尼玩玩
...

你不會日日去迪士尼。而且一日係兩程共兩小時。上堂先三小時。

返工返學時間好逼人,如果無位坐仲惨,小朋友聞大人屁股聞足成程。我試過有個細路女逼巴士返學(都係幼稚園)嘔到我隻腳都係。

個人良心建議:搬屋就轉/否則唔好咁對個女,而且影響力不大。如果你真係咁想入直私就一開始唔會讀卷幼啦。做父母有時頭腦要清晰d

其實仲有另一考慮因素。據我理解,LH係純英粵/英普環境,你女而家幼稚園應該語境好唔同。9月開學就要忙住適應新環境又同時開始好多小一考試,可能會好影響小朋友狀態,可能得不償失。

Jean1769 發表於 22-6-24 18:11
其實仲有另一考慮因素。據我理解,LH係純英粵/英普環境,你女而家幼稚園應該語境好唔同。9月開學就要忙住適 ...

好既,多謝您的寶貴建議,都係決定不轉校了

AndrewMo 發表於 22-6-24 22:23
好既,多謝您的寶貴建議,都係決定不轉校了

卷幼如果標青的話一樣考到好直私,加油!
‹ 上一主題|下一主題