用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS vs KIS year1
樓主: 多多宝
go

[小學] KCIS vs KIS year1 [複製鏈接]

我小朋友係 reception 入IS,我記得佢 year 1 時開始陪養閱讀興趣,我記得佢好多野講,同埋睇好多書,我記得因為要買好多,好貴,最後上網買平D。

另外同學之間都有好多互動。

不過我同意其他人既意見,係要 build 上去,到 year 2,3 見佢不停有唔同既進展,英文能力係好高,但中文能力係超低,實在唔係最理想

KIMLIFEINUK 發表於 22-6-20 00:17
我小朋友係 reception 入IS,我記得佢 year 1 時開始陪養閱讀興趣,我記得佢好多野講,同埋睇好多書,我記 ...

書無得學校借?要買好多?

hlmami 發表於 22-6-20 09:17
書無得學校借?要買好多?

大多數書得一個copy, 俾人借走左,要等好耐,買容易D
不過有次佢借到本最新、最搶手既書,係學校被人從 drawer 偷走左,才幾日時間,最後要陪錢

有冇人知插班容易嗎?waitlist 會唔會好長?

LEY705 發表於 22-7-1 00:30
有冇人知插班容易嗎?waitlist 會唔會好長?

插幾年班?有passport?

2年班,無passport

Kcis 有passport 可以快啲?聽人講佢哋唔計?

多多宝 發表於 22-6-16 14:39
我唔係為左佢考小一學英文,而是為了趁早學習正確的發音基礎同英文思考的方式(io translation)。至於習 ...

其實,轉一年IS英文唔會有大進步,朋友嘅小朋友就係K3轉KIS。坦白講,她小朋友英文比Local雙語私幼嘅小朋友差九條街。

多多宝 發表於 22-6-16 16:36
宜家係學校一日20分鐘英文都可以學到港式口音,返is一日六個鐘應該都可以學到幾成似吧
...

點解唔PN入Local雙語私幼,再加外補。

piglover 發表於 22-7-19 07:45
點解唔PN入Local雙語私幼,再加外補。

本身PN讀local 雙語私幼,k1見人地話有龍讀龍又揀左龍幼。但宜家最後一年K又真係想趁得閒improve一下小女口音同語感問題。

多多宝 發表於 22-7-19 08:35
本身PN讀local 雙語私幼,k1見人地話有龍讀龍又揀左龍幼。但宜家最後一年K又真係想趁得閒improve一下小女 ...

其實,口音嘅嘢,外補更有用。
你不如思考一下,你係要入直資,津小,定係行IS。

基本上完全不同玩法。如果要考直資,好多小學而家已經要報名8-10月就會interview 啦,你就算9月入IS,都唔會幫到你嘅。

如果打算津小叩門,你就留在原本幼稚園,而家開始補習,操卷,預備叩門。

至於口音問題,其實考小唔太care,反而英文流利,閱讀能力更重要。考小,叩門,人地會直接比英文句子小朋友,小朋友不能靠phonics blend,要流利讀出來。

piglover 發表於 22-7-19 07:41
其實,轉一年IS英文唔會有大進步,朋友嘅小朋友就係K3轉KIS。坦白講,她小朋友英文比Local雙語私幼嘅小朋 ...

我個細女小一入DSC,從幾乎零英文基礎,到一年班讀完,已經可以寫作同讀較多句子嘅英文故事書,亦可以自然地用英文思考同對答,進步係非常之大。IS嘅語境同教學方法對學習英文係事半功倍。而我個仔係Local幼稚園,學英文真係差好多。語言學習其實同時間都成正比,補習係冇可能超過IS內咁多小時嘅沉浸式學習。
‹ 上一主題|下一主題