用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS vs KIS year1
go

[小學] KCIS vs KIS year1

小女宜家k2,讀本地傳統幼稚園,屋企只有親子閱讀時間會講英文。學校英文語境唔好,每日20min英文堂但無NET,無外補,聽讀寫都算OK,但係oral較弱且有accent。

考慮緊k3申請轉kcis or kis year1(因呢兩間唔使levy同debenture且學費affordable),想利用呢一年時間主要幫助小女:
1. 改善英文發音同daily conversation的fluency;
2.想佢多d機會show and tell,可以大膽同自信d講野;
3.多吸收一些native speaker的表達方式;
4.體驗小學全日返學模式;

因一年後應該都會轉回local school升讀小學,所以無需在意兩間的中學成績同curriculum。

想請教kis 同kcis邊間更易達成以上目標?尤其係1同3。我女中意同小朋友玩但比較驚老師,playground language對佢語言學習應幫助更多。多謝。

回覆樓主:

其實都要小學中學讀local school, 為何要入IS 一年,又轉走?不可以找私補嗎?

現在local 小學疫情下,都是半日的。

如果要達目標1和3,投入資源是5年,10年計。否則今年入IS, 明年轉local school. proficieny 便會由小孩離開IS 那刻開始退步。

多多宝 發表於 22-6-16 02:45
小女宜家k2,讀本地傳統幼稚園,屋企只有親子閱讀時間會講英文。學校英文語境唔好,每日20min英文堂但無NET ...

有啲奇怪,讀一年轉返去local school…不如直接請net上門補習?

可能你會覺得呢個係一個好聰明嘅選擇,但係仲大可能兩頭唔到岸。一年後去返本地學校,再兩年後發現英文唔夠好,又走返去讀國際嗎?仲有,小朋友建立朋輩關係也很重要,每年都要走,每年都要識新朋友,冇歸屬感。到時就唔只學業問題,可能仲有交際問題。

Mrscatcatfung 發表於 22-6-16 09:42
其實都要小學中學讀local school, 為何要入IS 一年,又轉走?不可以找私補嗎?

現在local 小學疫情下,都 ...

主要係從佢平時返興趣班(中文教授)情況睇,佢唔中意或者唔知點樣同老師(大人)溝通,只會follow老師嘅指令,同小朋友一起玩好多嘢講。私補效果可能同單向溝通差唔多。

bonbon1106 發表於 22-6-16 10:14
可能你會覺得呢個係一個好聰明嘅選擇,但係仲大可能兩頭唔到岸。一年後去返本地學校,再兩年後發現英文唔夠 ...

我知一年唔會好到native咁樣,宜家佢都算英文初學,唔想佢開頭就學錯
朋友,想搵語境好的學校。同埋即使轉校,假期都可以繼續同宜家幼稚園的同學一起gathering,我唔係好擔心朋輩社交呢方面嘅問題。請問kcis平時係學校老師除左中文堂會唔會唔比講中文?完全聽唔明中文嘅小朋友多唔多?

回覆樓主:

樓主如果因為學英文及準備升小而讀IS,建議搵net外補好過,IS同傳統幼稚園或小學學習模式(功課,測考默)分別很大,適應了讀IS再轉回傳統小學對小朋友來說應該得辛苦。

我覺得KIS好啲,因為少功課
不過一年後轉返LS可能都要自己加操

PSKLAI 發表於 22-6-16 11:20
我覺得KIS好啲,因為少功課
不過一年後轉返LS可能都要自己加操

請問你小朋友轉去kis未?宜家oral有無進步?

wg_ann 發表於 22-6-16 11:18
樓主如果因為學英文及準備升小而讀IS,建議搵net外補好過,IS同傳統幼稚園或小學學習模式(功課,測考默) ...

明白教學方式有所唔同,IS重視的溝通同探索能力正是小女宜家的弱點所在,佢宜家向同輩學習or模仿同輩嘅效果好過跟老師學。

回覆 多多宝 的帖子

我明白媽媽你嘅決定呀,我覺得你做得好好呀,同埋KCIS同KIS都係用繁體,將來轉返入津小或繼續國際都可以比自己多個選擇,英文真係要靠語境。你可以考慮下以下方面:
-我覺得兩間學校嘅英文水平可以睇齊
-KIS有ESL(英文補底班)但KCIS無,如果你小朋友英文仲爭少少嘅話, KIS會特別開班教佢,但如果你小朋友嘅英文其實都OK,咁有冇ESL對你來講可能冇分別
-KIS返8-3,KCIS返9-3:30
-KCIS功課會多少少,將來轉出津小會追得無咁辛苦。雖然本身IS都唔多得去邊
-KCIS再平D
-KIS學校playground language 係英文,如果講其他語言老師一定會提,KCIS我唔知
-KIS校舍係咁多個year嘅學生共同,會有其他program由高年班哥哥姐姐帶領弟弟妹妹。但KCIS分兩個校舍,以你小朋友年齡,佢只會見到3-6嘅小朋友。
暫時諗到咁多,希望幫到你!

小女宜家k2,讀本地傳統幼稚園,屋企只有親子閱讀時間會講英文。學校英文語境唔好,每日20min英文堂但無NET ...

好奇一問,樓主小朋友係咪有間25分嘅津小一定入硬?好多學校K3主要係幫小朋友準備考小,無論考直資私校定係叩門,幼稚園都會幫到手,去咗IS咪冇晒支援?

如果打算之後LS, 當然揀KCIS起碼keep下中文,預備LS升小一。

如果你係target 直私小學嘅話,K3 開學已經要準備interview,英文未見進步已經要面試,可以話係用唔著

如果只係想入津小,咁就更加無聊,上到津小就無咁多機會要用到英文,好快就會打回原形講返港式英文

除了折騰和花錢外,讀一年IS,真係幫唔到英文幾多。一讀小學,兩下就打回原形。

Jane1983 發表於 22-6-16 13:25
除了折騰和花錢外,讀一年IS,真係幫唔到英文幾多。一讀小學,兩下就打回原形。
同意, 識一個小朋友幼稚園英文oral可以, 一上了LS小學即係好似廢晒武功咁, 不過英文答題水平就好咗好多

西瓜姐姐 發表於 22-6-16 12:24
回覆 多多宝 的帖子

我明白媽媽你嘅決定呀,我覺得你做得好好呀,同埋KCIS同KIS都係用繁體,將來轉返入津 ...

十分感謝您的意見,很全面。之前確實沒考慮到校舍同返學時間的差別。請問你的小朋友是讀kis嗎?疫情期間的ECL活動如體育等是否都有實體堂可以參加?謝謝

mandy_ng207 發表於 22-6-16 12:32
好奇一問,樓主小朋友係咪有間25分嘅津小一定入硬?好多學校K3主要係幫小朋友準備考小,無論考直資私校定 ...

15分呀 都要考直資或者預備叩門。宜家幼稚園中文教嘅幾好且深,但就唔會有面試班果d支援比小朋友,考出面小一主要靠家長。其實呢個年紀小朋友主要都係學習一d群體相處,禮貌品德,生活常識,日常溝通,讀IS year 1應該都可以繼續學到呢d野,一日返6h的學習效果應該唔會差過local幼稚園3h(甚至隨時轉每日半個鐘zoom)吧?學術方面,數學方面幼稚園進度都唔夠直私面試用,中文識字主要靠平時閱讀習慣日積月累。其實有邊方面係本地幼稚園可以學到但係is學唔到的呢?

964000 發表於 22-6-16 13:02
如果打算之後LS, 當然揀KCIS起碼keep下中文,預備LS升小一。

請問知唔知kcis會唔會同本地部共用playground?小息會唔會一起玩?

多多宝 發表於 22-6-16 14:11
15分呀 都要考直資或者預備叩門。宜家幼稚園中文教嘅幾好且深,但就唔會有面試班果d支援比小朋友,考出面 ...

唔好介意我坦白講, IS應該滿足唔到你。首先IS冇學術,如果你覺得幼稚園數學教得唔夠, IS將會教得更少;放學已經三點有多,小朋友亦好攰,再去補習上面試班簡直係虐待。
IS學習風氣與傳統學校截然不同,上堂冇固定座位,小息都係大家你追我逐又跑又跳,你小朋友適應到嗎?再者升上本地小學,學校要求小朋友坐定定,而你小朋友已經習慣可以在課室周圍走,他會適應嗎?
本地幼稚園K3可以俾你小朋友習慣上小學嘅模式,我知道有啲幼稚園甚至有測驗考試,抄家課冊等訓練,等佢哋上小一嘅時候更容易適應。
小學雜談嗰邊有個帖分享如何在非native環境培養小朋友英語能力,我倒覺得那個帖比較合你用。
對不起用詞較坦白,不喜勿插。
利申:我並不了解KCIS及KIS,只是以一般IS教學模式作為參考