用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 KCIS vs KIS year1
樓主: 多多宝
go

[小學] KCIS vs KIS year1 [複製鏈接]

super_cat 發表於 22-6-16 13:13
如果你係target 直私小學嘅話,K3 開學已經要準備interview,英文未見進步已經要面試,可以話係用唔著

如 ...

我唔係為左佢考小一學英文,而是為了趁早學習正確的發音基礎同英文思考的方式(io translation)。至於習慣左正確的發音方式之後應該都唔會無啦啦轉。當然轉ls後都會繼續比佢聽多d睇多d原版卡通電影,參加多dNET教授興趣班,持續的input刺激。

PSKLAI 發表於 22-6-16 13:52
同意, 識一個小朋友幼稚園英文oral可以, 一上了LS小學即係好似廢晒武功咁, 不過英文答題水平就好咗好多 ...

呢個係必然的發展。除非屋企有父或母講native英文,否則好難有足夠語境。

多多宝 發表於 22-6-16 14:39
我唔係為左佢考小一學英文,而是為了趁早學習正確的發音基礎同英文思考的方式(io translation)。至於習 ...

你想得太簡單喇.....

我想講個例子係我媽媽舊同學嘅女同我差唔多大,佢8歲時移民去澳洲,講緊係8歲喎,已經係講緊native 廣東話,但去到之後我唔知佢嘅生活點過啦,但父母喺屋企都係講廣東話嘅

到我廿幾歲再見返佢嗰陣,佢啲廣東話仲差過啲ABC, 英文就變咗native

所以如果你諗住1年就執好咗發音,講到一個language, 之後就唔會再變呢個想法太天真

del.  

多多宝 發表於 22-6-16 14:11
15分呀 都要考直資或者預備叩門。宜家幼稚園中文教嘅幾好且深,但就唔會有面試班果d支援比小朋友,考出面 ...

我以為樓主有世襲分或sibling穩入本地學校,如果得15分仲想考埋直私同玩叩門,我會建議你留守私幼再外補。
IS番全日但好多IS的Y1學術程度比本地私幼淺好多,中文程度亦不能和本地課程相比,考直私或叩門對中文及學術有一定要求,呢方面IS好難滿足到,即使讀完一年IS英文進步左,入番LS後都好快打回原形。

多多宝 發表於 22-6-16 14:39
我唔係為左佢考小一學英文,而是為了趁早學習正確的發音基礎同英文思考的方式(io translation)。至於習 ...

如果你只係為左呢個原因 我唔明點解你會想轉去IS
屋企真係無資源定係唔識點幫小朋友攪好英文口語? 如果你自己都唔識 去到IS 好大機會你都幫唔到小朋友提升英文

super_cat 發表於 22-6-16 14:45
你想得太簡單喇.....

我想講個例子係我媽媽舊同學嘅女同我差唔多大,佢8歲時移民去澳洲,講緊係8歲喎,已 ...

附議 我表哥表姐係9同10歲移民。佢地應該都學到好多中文至過去啦 但大左佢地除左識寫自己名已經無中文字係識 廣東話都唔叻
所以一年轉IS 係無助英文進步 相反 中文隨時幾何級數退步 到時考直資中英都唔標青咁點算

Max20080525 發表於 22-6-16 16:00
屋企真係無資源定係唔識點幫小朋友攪好英文口語? 如果 ...

係呀 我自己oral一般 所以唔係我幫佢 係想佢自己返學校同老師小朋友自己學呀

Max20080525 發表於 22-6-16 16:00
屋企真係無資源定係唔識點幫小朋友攪好英文口語? 如果 ...

宜家係學校一日20分鐘英文都可以學到港式口音,返is一日六個鐘應該都可以學到幾成似吧

多多宝 發表於 22-6-16 16:36
宜家係學校一日20分鐘英文都可以學到港式口音,返is一日六個鐘應該都可以學到幾成似吧
...

係只在意口音? 其實一年後去番本地都會變左港式英文 佢入IS 半年轉到 出去本地讀六年一定係港式
如果你想要佢英文腦 要用英文睇科學常識要有深度 咁去一年IS 又唔夠

Max20080525 發表於 22-6-16 16:39
係只在意口音? 其實一年後去番本地都會變左港式英文 佢入IS 半年轉到 出去本地讀六年一定係港式
如果你 ...

宜家最基本係讀小學之前有時間解決口音同日常溝通問題,想試下先。同埋小朋友學校唔多show and tell機會,無機會認識其它國家文化,都想入is多些機會玩呢d。

mandy_ng207 發表於 22-6-16 14:34

唔好介意我坦白講, IS應該滿足唔到你。首先IS冇學術, ...

多謝你呀 我搵返果個post睇下

多多宝 發表於 22-6-16 16:47
宜家最基本係讀小學之前有時間解決口音同日常溝通問題,想試下先。同埋小朋友學校唔多show and tell機會, ...

不如你認真考慮吓夠唔夠錢俾佢一直讀IS上,可能入咗IS之後你會唔捨得走
想小朋友接受有質素嘅教育,IS確實係唔錯嘅選擇。

樓主小兒響kcis讀過一年,口音係進步左好多。
不過一個小朋友嘅發展係唔局限於英文,仲有中文,數學同整體嘅學習態度
響kcis果一年 我地外補中文,自教數學
學校係無乜功課 放學日日都係玩同玩
如果你唔係一心要讀國際學校一路上,如單純係為左英文,我建議你外補。

mandy_ng207 發表於 22-6-16 18:36
不如你認真考慮吓夠唔夠錢俾佢一直讀IS上,可能入咗IS之後你會唔捨得走
想小朋友接受有質素嘅教育 ...

咁一年後先考慮,如果阿女真係有好大得著,可以考慮繼續上。暫時睇佢記性好,吸收能力較好但唔識發散思維同自主探索,表達能力一般,應該適合考試多d。

clairelau 發表於 22-6-16 19:52
樓主小兒響kcis讀過一年,口音係進步左好多。
不過一個小朋友嘅發展係唔局限於英文,仲有中文,數學同整體 ...

請問果時係y1嗎?後面都去local school所以需要補中文?

回覆 多多宝 的帖子

樓主,唔係呀,我地轉左去另一間國際。有教中文,所以要補🙈當時係k1

樓主,唔好介意我直接,不喜勿插,如果我係你,我唔會轉IS, 原因:

1. 如果你目標要考直私,其實你而家呢幾個月就要預備小一面試、中文認字、數學加減、重組句子、英文starter, 又要預備叩門做卷,呢啲全部學術嘢, 任何一間IS都唔會幫到你小朋友, 而且仲有機會令小朋友幾個月內退步。

2. 考小學過五關斬六將,到最後都要小朋友面試見主任、校長,但IS 係唔會訓練小朋友坐定定,如果佢習慣咗呢個自由模式,佢去面試就難d定落嚟,有啲小學會俾一張有轆既櫈比小朋友坐,間接都係觀察佢可唔可以專心坐好,但係呢啲同IS嘅教學模式都係好唔同,如果小朋友習慣咗IS, 佢去到LS面試就未必可以收放自如。

除咗以上原因,我贊成你原因1-4轉校,你不過真係要諗清楚係唔係讀一年之後又轉出嚟,另外,如果你話小朋友而家口語弱,其實IS 嘅year one interview都有機會唔pass的。

或者你可以打電話問吓兩間admission, 係唔係有位先?

Leira 發表於 22-6-17 02:02
樓主,唔好介意我直接,不喜勿插,如果我係你,我唔會轉IS, 原因:

1. 如果你目標要考直私,其實你而家呢 ...

申請左先,可能有位時,直私都已經考完。以上關於小一面試內容的分享真係好詳盡,將我即刻拉返現實

我覺得#1-3係可以達成o既,不過得短短一年,有幾大幫助就睇小朋友自己「造化」。

一位慢熱型o既朋友好多年前o係香港讀完K1後移民美加,返學當然全英,放學主要同都係剛移民香港o既小朋友玩 (即返學以外廣東話多啦)。

朋友話佢用左大概 2 年時間 (佢慢熱,又唔想錯,所以冇信心講啱佢寧願唔講),先開始放學都講英文 (終於轉左用英文思考)。但一年後 (小二) 佢又舉家回流香港入讀普通津小,好快又變返中文諗嘢。

咁回流後屋企冇刻意幫佢keep英文,但佢口音係好聽o既,完全唔港式;phonics 亦學得好好,對o係香港學英文係好有幫助 (當年香港唔流行學phonics);對英文好有sense,好多嘢佢唔識解對錯 (grammar),但佢會 「直覺」o個樣啱 (又真係啱),所以佢由小二到中學都係一個英文成綪好好o既學生。但要記住香港學校教英文係as a second language 咁教,所以無論成績幾好,都係second language。後嚟佢中學又返返美加讀書,佢話o係英文上係有struggle過 (o個邊中學已好多essay 要寫、要用英文思考同討論好多嘢)。

留意返呢位朋友係o係外國浸左 3 年幾時間,除左返學、出街周圍都係寫英文、電視全英文。

你只係打算讀一年IS,小朋友性格如何? 會唔會怕錯寜願唔講? 如果係o既話,一年未必夠呢,可能佢啱啱想轉channel,你就要佢離開IS 了。

你放左學打算全力輔助谷英文? 上興趣班、約playdate 全英文? 但你又係咪要顧返住準備考本地小學? 如果係,小朋友又必然要上好多中文o既課堂 (中文、普通話? 面試班?  我都唔係好識,只係見身邊朋友啲小朋友要上呢啲),約朋友要約返講中文o個啲朋友?  如果係,咁你英文o既進度又會大打折扣。

小朋友習慣左IS模式,係咪符合你target 小學鍾意o既小朋友類型? 小朋友返左一年 IS 咁開心,到時你又推返佢去 LS 模式,佢接唔接受到?

只於#4,我覺得係無意思o既,無咩好提前適應 / 體驗? 時候到左去做就冇問題。有啲人話小朋友返N 班會喊,所以要上o係上N班前上「分離預備班」。 早啲喊左先等到N班時人地喴、自己小朋友唔喊覺得佢「叻叻」?? 其實只係你要佢提早左喊咋.... 可能本身你俾足安全感佢,佢N班開學時根本唔會喊

其實讀LS而英文口音好 (呢個始乎係你最大 concern)、什至用英文諗嘢o既小朋友我遇過不少,用啱方法你唔使刻意轉去IS又轉返LS咁煩。

如果你覺得小朋友對住「老師」學嘢冇咁好,或者試下揾啲講 native English o既中學生、大學生,用大哥哥大姐姐身份咁同小朋友「玩」,加強oral;參加用英文教o既興趣班 / 活動 (最好多啲IS 學生參加o個啲);多啲去多expats / IS 學生o既地區玩,playground language 自然係英文;去下啲drama class 呢啲多機會講嘢o既課外活動。愛上睇英文書 (所以要學 phonics,就可以自主閱讀),都好重要。
‹ 上一主題|下一主題