用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs 聖彼得 (請賜教)
樓主: yuyu_yujai
go

陳守仁 vs 聖彼得 (請賜教) [複製鏈接]

Zleep 發表於 22-6-27 14:14
咁我明了,中文寫錯隻字,漏左個專名號。。。
英文就閱讀理解答complete sentence 時抄漏s 或者grammar ten ...

呢類錯誤其實唔止TSL會扣分,其他學校都一樣會,學好呢啲基礎嘢唔係學習嘅目的咩?
至於話差0.1分就上落10名、5名,我唔覺得有咁嘅情況囉。
當個好爸爸

boyboobee 發表於 22-6-27 19:53
呢類錯誤其實唔止TSL會扣分,其他學校都一樣會,學好呢啲基礎嘢唔係學習嘅目的咩?
至於話差0.1分就上落10 ...

競爭激烈係真,但冇0.1 差10名咁誇張。1分差10-15名咁。入TSL 係開心,開心在學校不會強迫家長,你要谷要hea也可,就算hea,升中也不會太差。小朋友學習能力強的,可以走得很遠…

利申:小朋友今年TSL 畢業。好開心佢各方面能力也能得到肯定,包括外間認為我哋比較弱的中文,也能得到將入讀的中學肯定

聽說陳守仁大部份升中在自行階段已取得中學Offer,很少進入大抽獎

多謝大家意見,我哋仲有個細佬跟尾,如果入津校看似較好,唔洗再煩過
只係怕st Peter 會否太傳統教學,小朋友覺得悶

yuyu_yujai 發表於 22-6-29 15:04
多謝大家意見,我哋仲有個細佬跟尾,如果入津校看似較好,唔洗再煩過
只係怕st Peter 會否太傳統教學,小朋 ...

選好了就盡快通知學校。明天是好多官津叩門交註冊證的日子,你是TSL 正取生叩入st Peter? 定本身有st Peter 但最近收到 TSL CALL?

回覆 yuyu_yujai 的帖子

如果本身不太進取+小朋友英文普通, 家長又想HAPPY D, ST PETER一定岩D

一年級的話前面(1-20)同後面(51-165 冇顯示排名)差距拉開但是中間(21-50)確實會總平均分(即係加權後)一分差 10名

越高年級分數拉開越大,一分差 10名情況估計就會消失

Zleep 發表於 22-6-27 10:54
但都係果個concept如果計總分(n科加埋),然後總分5分就差前後50名,我唔太相信。

證明份卷出得差,分唔 ...

總平均分o既1分,係包含39分,呢個概念要理解到先可以明白總平均分相差5分係會相差50名呢個事實
‹ 上一主題|下一主題