用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 vs 聖彼得 (請賜教)
go

陳守仁 vs 聖彼得 (請賜教) [複製鏈接]

基本比較:   陳守仁 Vs 聖彼得                                                            直資 vs 津校
                  油尖旺區 vs 中西區                                                          無信仰 vs 基督教

小女性格活潑好動,吸收能力強,愛閱讀,有動有靜,算係學術型,

想問邊間師資會更好?兩間學校老師如何?
同學之間競爭大嗎?
功課量會否很多?
學習環境那間更優勝?

謝謝分享

5    0    0    0

先問問自己有冇target什麼中學?
11區利女不利男,如果keep到band1A基本上安全
陳守仁英文語境好但係要靠自己考中學
聖彼得是否叩入?

yuyu_yujai 發表於 22-6-12 21:32
基本比較:   陳守仁 Vs 聖彼得                                                            直資 vs 津校 ...

聖彼得! 中西區利女仔,聖彼得好多派英華,聖士提反。
陳守仁家長太谷太超前,競爭壓力太大,老師又後生

chitchit0520 發表於 22-6-12 21:48
要有兩個小朋友同時讀兩間學校先比較到師資喎!

仲有,每間學校有好有不好老師,好難全面知道啊!
多謝你意見

littlechen 發表於 22-6-12 21:50
先問問自己有冇target什麼中學?
11區利女不利男,如果keep到band1A基本上安全
陳守仁英文語境好但係要靠自 ...

其實未諗到咁遠,我自己鍾意男女校,但11網大部分band 1既得女校 或男校

chitchit0520 發表於 22-6-13 16:46
揀小學一定要睇埋中學
因為中學收生好睇邊間小學
講得好o岩

TSL 入名直資人數多過st Peter好多,足見佢嘅實力,不過st peter地理好,好易派到入B1A

回覆樓主:

用家分享TSL確實競爭激烈,非正式統計平均分每0.1分1個名次,即5分已經可以由級50去到100,而50同100是什麼概念?級50 band 1A, 級100 band 1C至2A邊緣人

kakakakaka 發表於 22-6-27 06:55
用家分享TSL確實競爭激烈,非正式統計平均分每0.1分1個名次,即5分已經可以由級50去到100,而50同100是什麼 ...
有冇咁恐怖 ?小學得4科,平均分爭0點幾分應該算正常吧。

Zleep 發表於 22-6-27 09:49
有冇咁恐怖 ?小學得4科,平均分爭0點幾分應該算正常吧。

不是只計4科

kakakakaka 發表於 22-6-27 10:48
不是只計4科
但都係果個concept如果計總分(n科加埋),然後總分5分就差前後50名,我唔太相信。

證明份卷出得差,分唔到小朋友實力,只係鬥小心而已

Zleep 發表於 22-6-27 10:54
但都係果個concept如果計總分(n科加埋),然後總分5分就差前後50名,我唔太相信。

證明份卷出得差,分唔 ...

對,因為入面小朋友程度相近,就會出現成績咁接近的情況。都係嗰句由7000選165入去的,個個叻仔叻女,當然更叻嘅已往上流,留低嘅實力相約,所以競爭確實激烈

回覆樓主:

暫時唔覺TSL多功課,因為只係小一,有時阿女話小息已經做哂功課,返屋企都唔使做。更唔覺競爭激烈,可能有少部份同學比較學術型係靜啲,但好多都非常有活力、好動,參與不少課外活動,包括校內校外的。第一年即將完成,目前阿女唔覺得辛苦,而且好鍾意返學,每次放學都好開心。至於升中,睇報告都係直資多啲,Band 1比率都唔錯。我自己要求唔係咁高,覺得響度學習好全面,又唔覺小朋友或作為家長嘅自己有乜壓力。
當個好爸爸

kakakakaka 發表於 22-6-27 11:28
對,因為入面小朋友程度相近,就會出現成績咁接近的情況。都係嗰句由7000選165入去的,個個叻仔叻女,當然 ...
165個入去係難,但睇番回報率又唔係真係好高,如果講緊0.1 分都輸幾及,5分就輸50名的話。升中係多人入神校,但如果小朋友呈分時唔小心炒一科半科而跌左30名 (依你講述的情況),咁就5年催谷生活付諸流水了。

咁既壓力唔係個個小朋友同父母都經得起,如果係咁,可能真係聖彼得穩陣小小。

利申: 不是2間學校家長,只係純撘咀兩句

Zleep 發表於 22-6-27 11:56
165個入去係難,但睇番回報率又唔係真係好高,如果講緊0.1 分都輸幾及,5分就輸50名的話。升中係多人入神校 ...

你講得啱,但不是炒一科好大鑊,而是主科寫錯隻字都可以改寫命運,因為中英數成績x9,常x4。
所以入面讀我覺得家長要有兩個心態,1係對自己同小朋友非常有信心,2係最終去2A都唔後悔。

回覆樓主:

Deleted

kakakakaka 發表於 22-6-27 12:09
你講得啱,但不是炒一科好大鑊,而是主科寫錯隻字都可以改寫命運,因為中英數成績x9,常x4。
所以入面讀我 ...
咁我明了,中文寫錯隻字,漏左個專名號。。。
英文就閱讀理解答complete sentence 時抄漏s 或者grammar tenses 小錯又冇幾分

數學就抄漏個單位,畫釘版畫圖唔係直線又扣幾分

但呢d 野唔係考小朋友識唔識,但往往因為呢d 粗心就冇左十名or 什至二十名,你都咪話唔緊張,講緊級頭班同學差幾名可能會派唔到佢地理想的神校 。

我覺得選校時家長要有心理準備或覺悟x 2
‹ 上一主題|下一主題