用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教 IBDP 計分方法
樓主: ckmammy
go

[中學] 請教 IBDP 計分方法 [複製鏈接]

bigbighei 發表於 22-6-13 16:40
即係實力最重要
實力幾時都咁重要,呢個唔使講。我帶出嘅有二點,PG 要配合學生能力,太高太低也不是好事。PG 比得太低害左小朋友,到比得太高,連學校都害埋。
第二點就係小朋友係兩年之間能力嘅改變可以好大。幾個月之間嘅能力改變都可以好大。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

DP1學期尾的PG較為重要,DP2開學不久就很快開始報大學。因為DP2剛開學不久,所以這時的PG基本上會跟你DP1時的一樣,除非你DP2開學的小測驗成績失手。
所以DP1好的PG會幫你拿到大學面試的機會和好的Conditional Offer. 好多DP1成績好好的學生,基本上12月至3月時已經收齊大學的offer. 不用理DP2 的PG

barque 發表於 22-6-13 20:07
DP1學期尾的PG較為重要,DP2開學不久就很快開始報大學。因為DP2剛開學不久,所以這時的PG基本上會跟你DP1時 ...

PG 只得一個,DP2唔会再出另一個㗎

barque 發表於 22-6-13 20:07
DP1學期尾的PG較為重要,DP2開學不久就很快開始報大學。因為DP2剛開學不久,所以這時的PG基本上會跟你DP1時 ...
謝謝你既資訊, 每一點都好有用

shadeslayer 發表於 22-6-13 19:05
實力幾時都咁重要,呢個唔使講。我帶出嘅有二點,PG 要配合學生能力,太高太低也不是好事。PG 比得太低害左 ...
咁學校老師比分都好緊要!
想大家比啲提點, 對Gr 9/10同學, 有咩可以準備?  課外活動對升大學是否都好緊要?

始終, 自己之前無咩接觸 IB, 揀科已係一個學問, 唔好話其他野, 好多野真係要慢慢學.  

kinder.bb 發表於 22-6-14 09:49
想大家比啲提點, 對Gr 9/10同學, 有咩可以準備?  課外活動對升大學是否都好緊要?
...

孩子有學科以外興趣同熱誠,報頂級大學有好處。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 kinder.bb 的帖子

課外活動對報美國大學非常重要(甚至同成績比重一樣),但係對報英國大學就相對唔重要。

beastiebistro 發表於 22-6-14 13:38
回覆 kinder.bb 的帖子

課外活動對報美國大學非常重要(甚至同成績比重一樣),但係對報英國大學就相對唔 ...

相對無咁重要,但面試,Personal Statement 裏只有學術,報好大學會有影響。

回覆 shadeslayer 的帖子

英國大學基本上只睇學術,而且現今愈來愈少學科有interview...

beastiebistro 發表於 22-6-14 13:47

英國大學基本上只睇學術,而且現今愈來愈少學科有interview... ...
我仲以為科科都要interview.  謝謝資料.

shadeslayer 發表於 22-6-14 13:45
相對無咁重要,但面試,Personal Statement 裏只有學術,報好大學會有影響。
...
收到, 謝謝

beastiebistro 發表於 22-6-14 13:47

英國大學基本上只睇學術,而且現今愈來愈少學科有interview... ...

牛劍要面試,LSE 出名personal statement 重要,太多44/45分IB狀元入唔到LSE 例子。

其他top U.K. schools UCL, Imperial 也應該看PS, 比重低啲。其他可能真的是只看成績。

唔理大學點睇,幫孩子找到自己喜歡的事情,不是美事嗎。

kinder.bb    發表於 22-6-14 16:58

留意我係話學術,冇話成績/分數。基本上英國大學包括牛劍在內只睇重學術,除咗PG,仲有各科嘅入學試(例如LNAT, UKCAT, MAT, STEPS等)。就連牛劍嘅入學interview 都係側重學術,唔會問/理你有冇做義工或者係咪足球校隊。如果課外活動直接同學術/學科有關,或許有少少幫助。高分入唔到唔奇,不過我認為同課外活動冇乜直接關係。
相反,美國大學就非常睇重非學術課外活動,比起學術有過之而無不及。

如果兩面都報,咁為咗美國大學都係要做嘅。如果淨係報英國大學,都係揾啲學術相關嘢增潤啦。

當然係我個人意見。不過我係heard straight from the horses mouth,因為我同ICL/UCL嘅兩個admissions director係personal friend,亦幫佢哋係香港學校安排講talk。

kinder.bb    發表於 22-6-14 17:01

beastiebistro 發表於 22-6-14 16:02

留意我係話學術,冇話成績/分數。基本上英國大學包括牛劍在內只睇重學術,除咗PG ...

LSE 是看重PS,如果主要看學術,就唔會有咁多IB狀元失手,入唔到LSE。

英國看重或只看成績,和美國差好遠,是不爭事實。

但係我建議家長唔好咁功利,幫小朋友發展自己嘅興趣同埋熱誠,對一個孩子嘅成長有用之處,比學術有過之而無不及。

kinder.bb    發表於 22-6-14 17:11

咁呢點我非常同意。課外活動就應該係為生活平衡而做,唔係為入大學。

beastiebistro 發表於 22-6-14 16:02

留意我係話學術,冇話成績/分數。基本上英國大學包括牛劍在內只睇重學術,除咗PG ...

牛劍只看重學生跟學科相關的知識,能力和興趣。成績只是其中一個學術指標。整個牛劍的面試基本上只考你將來讀這學科的能力。很少問學生個人方面的事情。

kinder.bb 發表於 22-6-14 09:49
...

Y9 Y10 係變身既時間 我睇住佢地變化好大 徐佐知道咩叫考試之外 Service 都好重要 老師們都好睇哩樣
佢地都主動參加學校既活動 例如社會服務

我見佢地會去幫忙其他學校既小朋友補習.  又去幫忙其他團體籌款.

bigbighei 發表於 22-6-14 21:58
Y9 Y10 係變身既時間 我睇住佢地變化好大 徐佐知道咩叫考試之外 Service 都好重要 老師們都好睇哩樣
佢地 ...
謝謝資訊
希望疫情快啲過, 可以多啲機會參加活動啦
‹ 上一主題|下一主題