用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教 IBDP 計分方法
go

[中學] 請教 IBDP 計分方法

想請教有小朋友讀緊或考完 IB 嘅家長,  每科最高七分, 點樣可以攞七分? 在學校兩年裏面,是否每份功課同測驗都計分,然後再加埋五月嗰份考試卷? 校內成绩同考試卷各佔幾多 percent? 還是其實係有另一種計分方法?謝謝

回覆樓主:

上ibo網頁睇下,亦有學校網頁介紹ib課程会講
For example:

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2022/01/IB-Diploma-Prospectus-and-Handbook-2022-23-entry.pdf

The grade boundary for each subject may vary.

ckmammy 發表於 22-6-6 09:33
想請教有小朋友讀緊或考完 IB 嘅家長,  每科最高七分, 點樣可以攞七分? 在學校兩年裏面,是否每份功課同 ...

不要只著眼最後的成績。

IBDP 兩年裏,每份功課、測驗會累積成老師對學生的評價,也是predicted grade的客觀條件。

Predicted grade非常重要。有好的PG, 才能得到大學俾conditional offer。

至於最後成績公佈的最高7分,是按考試成績(每科有2至3份papers), 再加internal assessment 而組成。Internal Assessment 是學生在科目內自選的一個項目,我曾在另一個帖講解,不在此重複了。

ckmammy    發表於 22-6-11 22:56

poonseelai 發表於 22-6-6 09:54
上ibo網頁睇下,亦有學校網頁介紹ib課程会講
For example:
個網頁好詳盡,謝謝你

Radiomama 發表於 22-6-8 06:33
不要只著眼最後的成績。

IBDP 兩年裏,每份功課、測驗會累積成老師對學生的評價,也是predicted grade的 ...

學生們好睇重個PG 因為有冇condition offer 就係睇哩個分好重要 孩子們有個好嘅PG 之後再考IB exam 心情都放鬆啲

PG唔靚會影響報大學,所以IBDP的每一個assessment 及功課都咁重要。

bigbighei 發表於 22-6-12 09:42
學生們好睇重個PG 因為有冇condition offer 就係睇哩個分好重要 孩子們有個好嘅PG 之後再考IB exam 心情都 ...
簡單來說,真正計分寫入成績單既分數係 IA 同 5月的考試。但平日的功課/test/assessment 就是老師比既 PG。 我呢個講法啱唔啱?

ckmammy 發表於 22-6-12 11:05
簡單來說,真正計分寫入成績單既分數係 IA 同 5月的考試。但平日的功課/test/assessment 就是老師比既 PG。 ...

正確。

Radiomama 發表於 22-6-12 13:37
正確。
清楚了,謝謝你!

PG非常之重要,大學給的conditional offer通常都比PG低。很多美國的大學直接給予unconstitutional offer,所以真正考試時可以輕鬆很多。

barque 發表於 22-6-12 14:44
PG非常之重要,大學給的conditional offer通常都比PG低。很多美國的大學直接給予unconstitutional offer,所 ...
PG 咁重要,  真係每份功課每個 test 都要打醒十二分精神。 唔知大學除咗兩年 IB 之外, Y10 同 Y11學校嘅成績睇唔睇呢?

ckmammy 發表於 22-6-12 14:53
PG 咁重要,  真係每份功課每個 test 都要打醒十二分精神。 唔知大學除咗兩年 IB 之外, Y10 同 Y11學校嘅成 ...

美國的大學會看Y9之後的成績。如果有考IGCSE,英國的大學都會看,但是應該係optional

barque 發表於 22-6-12 15:02
美國的大學會看Y9之後的成績。如果有考IGCSE,英國的大學都會看,但是應該係optional
...
咁 high school 呢4年真係要醒醒定定

PG 重要,但係我覺得更加重要嘅係PG要和孩子本身能力相配,女兒畢業嗰年,聽講好多學生走去求老師加 PG,大部份不成功。亦有一個牛津例子,就係實際成績比PG 低,達不到牛津嘅要求。 第一年嘅校內成績,在第二年可能已經翻天覆地。

PG 重要,但係我覺得重要性係在乎配合孩子在課程最後幾個月嘅能力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ckmammy 發表於 22-6-12 14:53
PG 咁重要,  真係每份功課每個 test 都要打醒十二分精神。 唔知大學除咗兩年 IB 之外, Y10 同 Y11學校嘅成 ...
IGCSE 成績梗係重要,唔好講話大學睇唔睇,而家阿女搵工,都有公司要求阿女出示IGCSE+IB成績。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-13 12:16
IGCSE 成績梗係重要,唔好講話大學睇唔睇,而家阿女搵工,都有公司要求阿女出示IGCSE+IB成績。 ...
我以為只有政府工先咁...

shadeslayer 發表於 22-6-13 12:14
PG 重要,但係我覺得更加重要嘅係PG要和孩子本身能力相配,女兒畢業嗰年,聽講好多學生走去求老師加 PG,大 ...
係呀,所以就係想預早知道情況可以早啲同小朋友溝通好

shadeslayer 發表於 22-6-13 12:16
IGCSE 成績梗係重要,唔好講話大學睇唔睇,而家阿女搵工,都有公司要求阿女出示IGCSE+IB成績。 ...

我公司都会睇dse or IB 成績,我自己見新人多年,睇中學公開試和大學成績,加上面試過程,係会感覺到申請人是否合適,當然会有機會睇錯

ckmammy 發表於 22-6-13 13:11
係呀,所以就係想預早知道情況可以早啲同小朋友溝通好

其實你唔講,每一科嘅學校老師都會不斷同學生講。重要嘅就係學生做好自己本分,盡力做就好了。

ckmammy    發表於 22-6-13 14:58

shadeslayer 發表於 22-6-13 12:14
PG 重要,但係我覺得更加重要嘅係PG要和孩子本身能力相配,女兒畢業嗰年,聽講好多學生走去求老師加 PG,大 ...

即係實力最重要