用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

ppsfung 發表於 22-5-20 14:12

教署無理由唔俾老師用中文講解吧!

在英文中學,除了中文、中史、普通話等中文科目,可以用中文講解,其他必需英書英教。如果家長想其他科目都用中文講解,可以選擇讓子女入讀中文中學。

kirstyau 發表於 22-5-27 11:52
妹直資 比較 家姐 津中,妹係英文教方面 較為堅持。家姐高中 中英夾雜多。
...

我家裡2個一樣
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

英文中學又係香港教育局眾多失敗其中一樣. 搞埋咩英中上車落車, 浪費時間金錢. 明顯不少英中都係英書中教, 但用英文教就高級些? 事實係最緊要學生明. 唔通學生都唔明,仲要佢用英文問? 學校老師都可以跟據學生能力, 作適當安排. 係唔洗班教育局高官分等級搞尊卑冠名的, 要佢地認可先比用英文教?! 可用英文又話唔好中英混雜, 指手話腳扮哂野! 香港學生家長學校老師都比香港教育局玩到謝. 幾時先可以完善下? 唔通一定要出國放洋

Gud567567 發表於 22-5-27 15:04
英文中學又係香港教育局眾多失敗其中一樣. 搞埋咩英中上車落車, 浪費時間金錢. 明顯不少英中都係英書中教,  ...

官員可能同你講 : 仲保留到英文中學你地仲唔滿足?

相信年輕父母都唔記得或唔知,當年97回歸原本一刀切全部中文授課,陳方安生力爭下保留100間英文中學,後增至110間,我母校幸得最後保留到在其中。

其實香港教緊英文 as a 2nd language, 都係希望日後普遍學生能掌握到基本應用, 是否需要規定衹可全英授課?

chitchit0520 發表於 22-5-27 17:50

啱呀!其實用母語學習先啱,全世界都係咁啦!

香港係靠吃四方飯才得以發展,孩子自少能學習中英兩種語文好應該保留,其實唔係咁多地方會從小學母語以外的語文

chitchit0520 發表於 22-5-27 18:24

無話唔學喎!

我知,咁是否用母語學習才叫"啱"?

poonseelai 發表於 22-5-27 18:13

香港係靠吃四方飯才得以發展,孩子自少能學習中英兩種語 ...

我同意中英並學係應該保留。

Gud567567 發表於 22-5-27 15:04
英文中學又係香港教育局眾多失敗其中一樣. 搞埋咩英中上車落車, 浪費時間金錢. 明顯不少英中都係英書中教,  ...

有網友引述教育局文章,說明沒有唔准英書中教,只是要有透明度,唔好講大話,唔好掛羊頭賣狗肉。學校對外講明係英書中教,有乜問題呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-5-27 19:19
有網友引述教育局文章,說明沒有唔准英書中教,只是要有透明度,唔好講大話,唔好掛羊頭賣狗肉。學校對外 ...
問題係會少好多人想讀

sydneywongaus    發表於 22-5-27 22:27

chitchit0520 發表於 22-5-27 17:50

啱呀!其實用母語學習先啱,全世界都係咁啦!

可唔可以用中文課本,全面母語教學?中文書中文教,冇人有問題的。

英文as a second language 就只在英文課才用英文,咁樣係原則上都唔會有問題。

學校對外公布就口口聲聲英文教學,其實就只用英文書,有冇同家長同教育局交代清楚先?有交代清楚,起碼係誠實,人哋同意不同意也好,也會得人尊重。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 22-5-27 19:21
問題係會少好多人想讀

唔可能因為想收多幾個學生,學校就變成一個唔誠實嘅地方,咁學校仲有資格成為學校嗎?

shadeslayer 發表於 22-5-27 19:28
唔可能因為想收多幾個學生,學校就變成一個唔誠實嘅地方,咁學校仲有資格成為學校嗎?
...

C hing, 而家唔少學校已成為學店。
教學淪為一種可販賣嘅服務。

shadeslayer 發表於 22-5-27 19:25
可唔可以用中文課本,全面母語教學?中文書中文教,冇人有問題的。

英文as a second language 就只在英文 ...
好多英中都在做, 只係百份比有多少
例如一堂課, 好重要的部份用中文重新講一次, 其他用英文上。如果每一間英中都真係誠實地講俾人知佢地係用中文上堂, 咁香港可以得返好少所謂英中了

YolandaTam 發表於 22-5-27 20:04
C hing, 而家唔少學校已成為學店。
教學淪為一種可販賣嘅服務。
對, 入過家教會就會知更多再唔係, 搵個當老師的朋友問一問, 很多都是學店呀

有次問過阿仔如果用中文讀佢嘅選修科, 會否更易上手, 更易拎好成績

佢話「如果當時我用全中文讀, 咁我應該上到大學會好辛苦, 因為science有太多terms, 無人會用中文講的」

sydneywongaus 發表於 22-5-27 22:44
有次問過阿仔如果用中文讀佢嘅選修科, 會否更易上手, 更易拎好成績

佢話「如果當時我用全中文讀, 咁我應該 ...

係呀,我有次聽到人講 "本生燈",我都唔知係乜

sydneywongaus 發表於 22-5-27 22:38
好多英中都在做, 只係百份比有多少
例如一堂課, 好重要的部份用中文重新講一次, 其他用英文上。如果每一間 ...

從社會的角度來看,從家長的角度來看,學校誠實,比起全港有幾多間英中呢個數字,那樣更重要呢?
‹ 上一主題|下一主題