用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-5-29 11:39
點樣改善學校嘅教師英語能力,呢個可能係一個嚴肅課題,唔係咁容易。但係有一樣嘢好容易,立即可以做,就係 ...

數理科目如果轉用中文教,大部分老師未能掌握相關中文專有詞彙,教學上亦會出現困難。

cafeva 發表於 22-5-29 12:28
唔係唔知, 係點解要比你知. 而且一間學校如果成百位老師, 咁有62位可以教, 點講點做?家長問我想個仔A老師 ...

點解?因為學校說英語為教學語言,就同英語為教學語言,就係咁簡單。咁簡單都做唔到,香港教育界究竟點搞?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

cafeva 發表於 22-5-29 12:28
唔係唔知, 係點解要比你知. 而且一間學校如果成百位老師, 咁有62位可以教, 點講點做?家長問我想個仔A老師 ...

而且學校可以有中文班
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

UTB 發表於 22-5-29 15:08
問題係政策和現實相差很遠,甚至係教局講一套學校做一套。據我所知,香港英中英書中教情況好普遍,有英中 ...

我唔知其他家長點諗,如果係呢個態度教,我覺得有啲枉為人師

UTB 發表於 22-5-29 15:20
如果標明英書中教,咁間學校會被家長認為次一等,影響收生質素,所以學校一定唔肯咁做。
...

要一間為人師表嘅學校,講得出做得到,係好高要求嘅事嚟咩?

學校點可能對自己要求咁低,點教導啲學生要誠實?

其實講黎講去就係師資問題?

一係全部變番中中就冇事了

UTB 發表於 22-5-29 15:36
數理科目如果轉用中文教,大部分老師未能掌握相關中文專有詞彙,教學上亦會出現困難。
...

咁最起碼都可以有透明度,英書中教就講明英書中教,可能有家長buy 呢?

Zleep 發表於 22-5-29 17:00
其實講黎講去就係師資問題?

一係全部變番中中就冇事了

但係大學英語教學

中書中教中考,如何銜接大學?

唔通張大學都改埋中文,咁香港已經唔可以叫自己做國際城市

正如我話齋點解唔可以大刀闊斧,做一個長遠改善英語教與學的目標。

回覆樓主:

咁多年以來我為公司請過咁多人,英文好已經秤先三成。

只係中下旬嘅職位

shadeslayer 發表於 22-5-29 17:00
咁最起碼都可以有透明度,英書中教就講明英書中教,可能有家長buy 呢?
...

一定有家長會buy,但我偏向覺得有家長唔buy,尤其係尖子嗰批家長。你睇討論區班家長將d名校互相仔細比較,佢哋要求一點也不低。

UTB 發表於 22-5-29 17:10
一定有家長會buy,但我偏向覺得有家長唔buy,尤其係尖子嗰批家長。你睇討論區班家長將d名校互相仔細比較 ...

幾多人報名,你都係收咁多學生,完全唔影響飯碗生計。Band 2 學校有band 2學校嘅生存價值,冇理由所有學校都係Band 1.

為咗不甘心係Band 2 或者Band 1b,爭排名搶學生,代價係不盡不實,呢啲係學校應該做嘅事情嗎?

shadeslayer 發表於 22-5-29 16:59

學校點可能對自己要求咁低,點教導啲學生要 ...

我當初都以為學校係一個誠實嘅地方,後來我先知自己係錯。有些學校為咗校譽,為了希望收到好學生,可謂不擇手段,隱惡揚善,甚至講大話。學校管理層一定知道有老師英書中教,但如果那位老師係校監/神父/修女嘅親戚朋友,校長還會採取行動嗎?講起校長,有個別英中校長上早會,講嗰d英文差到連學生都搖頭。香港教育界同其他行業一樣,有很多黑暗面。學校入面人事關係可以好複雜,每年都有一些有心教學的老師,感到心灰意冷離開教育界。

shadeslayer 發表於 22-5-29 17:16
幾多人報名,你都係收咁多學生,完全唔影響飯碗生計。Band 2 學校有band 2學校嘅生存價值,冇理由所有學校 ...

Band 1 學生話頭醒尾,學生唔洗點教,自己都識得想辦法考到好成績。跌一個Band,d學生就騎呢好多,令教師工作量大增。Band 2學生比 Band 1學生有較多行為紀律問題,老師教學亦事倍功半,吃力不討好。家長對Band 1 英中客客氣氣,對Band 3 中中嗤之以鼻。校長好緊張Banding ,對學校來說很重要。

chitchit0520 發表於 22-5-29 20:00
唔止我仔嗰間啦!
另外一間男直,成績應該1A了吧?一樣老師講中文喎!
...

其實唔少B1A直、官、津都係啦!
QC低班數學科都有些少中文,高班情況唔清楚,好奇睇下5+ post, 原來QC數學5+有65.4%咁高

其實英書,有啲中教,有乜問題??相信唔同學校,有啲科,有些老師,自有調整,可以做到因材施教!

相信佢哋擔心中文科多啲

不過地區B1A名校情況,就不太清楚

UTB 發表於 22-5-29 17:36
我當初都以為學校係一個誠實嘅地方,後來我先知自己係錯。有些學校為咗校譽,為了希望收到好學生,可謂不 ...
對身邊好多朋友都當老師的
很多校長都不誠實, 只為刷鞋
唉, 好的校長, 誠實的學校, 真係好少

shadeslayer 發表於 22-5-29 16:59

學校點可能對自己要求咁低,點教導啲學生要 ...
很多學校都不配當一間學校

shadeslayer 發表於 22-5-28 20:24

但係無咩學校會咁做, 可能因為校長都要服侍老闆嘅跑數 ...
校長要服侍的是IMC嘅高層呀如果IMC嘅人知道校長/老師如此誠實話俾我地啲家長知「我地係英中, 但我地會中教」, 後果就真係....

唉, 學校教我地孩子要誠實, 自己就...
‹ 上一主題|下一主題