用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 22-6-4 10:22
做父母就係咁矛盾,自己資源上可以照顧到自己,都希望孩子能走出自己一片天。今天經濟模式不停變,孩子未 ...
係, 以家仲有咩「斜槓族」...我睇住就覺得牙煙, 但係如果孩子想試, 有planning又有行動力, 做媽媽嘅又唔好意思說不...
唯一可以做, 就係有咩事唔順利, 佢總會有個娘家返

poonseelai    發表於 22-6-4 23:14

回覆樓主:

講講下英書中教變左家庭規劃
好值得大家參考同深思

jesswu 發表於 22-6-6 11:59
講講下英書中教變左家庭規劃  
好值得大家參考同深思
似乎是以己之腹度人之心多啲咯.
至於此處的"腹"究竟是君子還是小鷄肚腸就各自解讀.

(1)講到天花龍鳳,咪僅僅建立在已有的(個人)基礎上,卻又曾考慮廣汎代表性?被提出"人家B3校都出到BEST5科34分",(按照該會員提出的邏輯)是否一樣要求自己兩個仔都達到或超過此成績時,卻避而不談.(人家僅僅B3校咋,兩個仔仲係在直資B1尼).

(2)講到似乎好有道理甘:未有屋就唔好生~~,(建議)該會員或兩個仔將來讀多啲書,尤其是社會經濟學範疇(即社會或經濟或兩者共融),社會有可能是個個都是有錢人嗎?或者講,當個個都達到某個條件才可以生仔,那麽將來的社會如何分工?(唔方便以其它更直接或更容易理解的語言表達,以免被認爲歧視)

總結:謬論連篇

medicine 發表於 22-6-6 13:11
似乎是以己之腹度人之心多啲咯.
至於此處的"腹"究竟是君子還是小鷄肚腸就各自解讀.

我會甘睇。
社會容納不同文化經濟背景的階層,係社會現象。各人有選擇自己生活/生育/教養子女的方式,彼此尊重便可。
有人一世住公屋,下一代也申請公屋,合資格又知足,絶對冇問題。另一些人住過公屋,力爭上游以脫離公屋爲目標,同樣冇問題。

事實刻苦能耐力每個人也不同,對將來計劃亦有異,另加上命運際遇安排,人生不是可算度的公程式。剩係講子女,唔好講讀書叻唔叻,淨係講有冇先天sen,已是不由自主。

大家集思廣益,和而不同,從不同角度看事物,總有得着的

sydneywongaus    發表於 22-6-6 21:55

jesswu 發表於 22-6-6 13:39
我會甘睇。
社會容納不同文化經濟背景的階層,係社會現象。各人有選擇自己生活/生育/教養子女的方式,彼此 ...
相信有相當一部分會員是持此番觀點.即至少要尊重不同的住屋階層,而不應以"~~~"的文字去歧視.甚至當有會員提出不同的觀點之時即刻扣一頂帽子(翻看前面留言,此省略引用).

又係非黑即白的討論,即係無討論空間....
其實呢個世界係七彩繽紛,無限可能架喎...

chitchit0520 發表於 22-6-6 16:05
知唔知新加坡係支持優生學?大學生結婚生仔都有優待?

呢個世界就係咁現實,有冇聽過有人話唔想仔女娶/嫁 ...

嘩,你再出嚟又討論到天黑囉。

Bobo1210    發表於 22-6-7 09:29

人口政策夠膽摞其中一啲啲出來講,又唔講埋房屋政策.又唔講埋入息中位數~~~~

曾幾何時,星洲以某地為競爭目標,包括在某會員口中所不齒的公屋制度,亦是師自於此.時至今日,星洲組屋制度,可謂青出於藍而勝於藍.(題外話,某會員所買的樓宇面積夠膽講出來和星洲的租屋比比(中位數)嗎?更勿論同一價錢的樓宇面積,指同一類型樓宇,即私樓對私樓,公屋對組屋)

有啲觀點,個人點想或如何計劃,那是個人的自由.但在公開場合講出來,好易俾位他人入到.

當然,蟻民一隻,無論講乜,應該無傷大雅.歸根究底只是厚多士~~

回覆樓主:

人最珍貴就係自由。呢個係價值判斷,冇所謂啱或者冇所謂錯。一個社會有人選擇努力向上,有人選擇不思進取。有人選擇唔出聲,有人選擇日嘈夜嘈,有人營營役役為生活為磚頭,有人一早看破紅塵一世努力最後都係兩餐飯一張床,都係個人嘅自由。

根本唔使拗,但當然大家有拗嘅自由。我就寧願花啲時間諗下點樣教導自己孩子發展好啲。能力好就有得揀,有得揀就係老闆,我到時佢鍾意買樓定住公屋,都係自己嘅選擇。

shadeslayer 發表於 22-6-7 01:23
人最珍貴就係自由。呢個係價值判斷,冇所謂啱或者冇所謂錯。一個社會有人選擇努力向上,有人選擇不思進取。 ...

中肯。

medicine 發表於 22-6-6 17:35
人口政策夠膽摞其中一啲啲出來講,又唔講埋房屋政策.又唔講埋入息中位數~~~~

曾幾何時,星洲以某地為競爭目 ...

對,一個地方以炒作市民基本需要為主要經濟活动的確好悲哀。
落後於人係好正常

chitchit0520 發表於 22-6-6 17:42
人哋講先架喎!
而家無言論自由咩?

有言論自由,你嘅論點有排討論咋嘛!

一個人"幼稚"或"無知",並不是以有沒有人扣頂"幼稚"或"無知"的帽子便使然.而是講出的觀點或論點論據從而顯現出來.
講"邊個大城市無炒作",列出幾個大城市,然而,卻出現了三個並非"大城市"的概念.此其一,即表面.内裏,該三個非大城市的概念裏,有一個應該相當一部分港人應不曾陌生:"房住不炒",沒錯,是講了,似乎現實是如此的嗎?

讀書多,亦需要結合現實,才不那麽"堅離地".

至於誰讀書幾多或者"信口雌黃",各自參詳吧.

‹ 上一主題|下一主題