用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

Face3366 發表於 22-6-3 20:48
其實所謂「流利英文」,係咪各有标准啊?我見有D老師就住學生水平,都叫識聽識講,一出校外發現完全唔係果 ...

又諗起一個趣事。

我見左一個香港大嘅應徵者,佢係英國大城市大學畢業,我同佢講一陣英文冇乜問題。點知我推薦咗佢比星加坡藉印度裔老闆見之後,老闆見完之後鬧鬼我,我點解推薦一個唔識講英文比佢。真人真事,其實我都唔知發生咩事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 22-6-3 23:44
又諗起一個趣事。

我見左一個香港大嘅應徵者,佢係英國大城市大學畢業,我同佢講一陣英文冇乜問題。點知 ...

會唔會係嗰位印巴藉老細口音太重,嗰位應徵者聽唔清楚佢講乜?好多印巴人仕講英文好流利…好似…但其實口音重到呢….

sydneywongaus 發表於 22-6-3 21:23
係呀!佢地唔會口停手停呀嘛
其實都唔知係唔係叫幸福, 好似無野push佢地發展咁
但又會諗, 佢有佢嘅步伐:nose ...

做父母就係咁矛盾,自己資源上可以照顧到自己,都希望孩子能走出自己一片天。今天經濟模式不停變,孩子未必只可跟隨舊有方法。孩子小時話日後要做youtuber,  今天不少人用這方法發展出自己事業。我做会計幾十年,以前会計師同醫生,律師被稱為三師之一,今天已經少人想入行。

chitchit0520 發表於 22-6-3 20:34
我開始有點懷疑,係咪大家對英文好?或者可以用英文教學?呢兩個標準有不同。說實話,我對我仔放咗咁多資 ...

什麼叫"好"真的因人而異,香港主流學校英主係 2nd language, 着重讀和寫,由幼稚園起學英文,要達到基本溝通應該係可以的。聽和講方面最理想學校有語境,如果無,今天好多網上免費資源,重要係有無心學。

DD仔 發表於 22-6-4 10:02
會唔會係嗰位印巴藉老細口音太重,嗰位應徵者聽唔清楚佢講乜?好多印巴人仕講英文好流利…好似…但其實口 ...

其實唔係,有啲複雜,佢係印度裔係英國讀書嘅星加坡人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chitchit0520 發表於 22-6-2 16:16
請問你識得既軒官英文十分流利的,是什麼背景/原因呢?
都是小朋友的幼稚園同學. 什麼背景都有. 有住私樓有住公屋.

回覆樓主:

chitchit0520 發表於 22-6-4 16:03
咁都係屋企重視栽培嗎?
住公屋的,父母都唔識英文,靠學校嗎?
又唔會咁絕對哈,「住公屋」同「唔識英文」不能划上等號吧?🤣

chitchit0520 發表於 22-6-4 16:55
當然唔可以劃上等號,不過我唔係好明點解有大學生想住公屋囉!
見到尼個回復,應不再驚奇於點解會有人認爲"去少兩次(日本)旅行就夠俾首期",話人"不思進取'~~

宜家大學一年有幾多畢業生?唔通真係甘多可以在無父幹的情況下能在高昂的房價中首次置業?

從細衣食無憂,是否代表整個世界都一樣?有幾多大學生仲要有借貸先完成到學業,出來做野真係甘易(獨力)上車?

chitchit0520 發表於 22-6-4 17:36
你以為我係從細衣食無憂?
我小學已經要剪線頭啦!
而家大學生,肯捱肯做,2萬元入息有吧?
又係喎, 生個BB自己湊做FTM住公屋都幾好

我可唔可以咁理解哩:依家個勢,大學生買唔到樓係正常嘅,買到反而唔正常。咁咁咁,申請公屋係以退為進,后退,係為咗更有力前進。等草到首期再再嘔番間公屋出嚟,好過一世租屋當炮灰,係咪?

chitchit0520 發表於 22-6-4 17:57
知唔知公屋入息限額幾多?
你係想為咗申請公屋,然後打雜工?做無前途無人工加既工作?
...
你呢個係偽命題嚟,好似唔申清公屋就一定有前途有人工加咁⋯

chitchit0520 發表於 22-6-4 17:36
你以為我係從細衣食無憂?
我小學已經要剪線頭啦!
而家大學生,肯捱肯做,2萬元入息有吧?
講到4萬好似好多甘.
按你的講法:4萬,租樓13000.然後剩下27000,點樣生活?關鍵是指如何去搞掂未來的首期?難道永遠租落去?

兩個返工,又如何照顧細路?

以上唔得的話,即係又再假設過?兩個五萬?~~~

堅尼地城~~~(堅離地)

‹ 上一主題|下一主題