用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

bbc2018 發表於 22-6-3 12:38
阿囡雖然中三,好在一向佢有自己興趣和目標,今年選科我一早不用煩。佢自己測埋MBTI, 更加肯定自己所選, ...

令嬡係MBTI 邊種類?我女係 ESTJ, 我自己 INTJ

YolandaTam 發表於 22-6-3 12:43
令嬡係MBTI 邊種類?我女係 ESTJ, 我自己 INTJ
佢係INTP佢話同學間都有玩

bbc2018 發表於 22-6-3 12:38
阿囡雖然中三,好在一向佢有自己興趣和目標,今年選科我一早不用煩。佢自己測埋MBTI, 更加肯定自己所選, ...
女仔的確更加早一些有主見。我大女一早清楚自己目標,努力方向也十分明確。細佬就毫無概念,覺得讀什麼都無所謂。直到今年,身邊朋友開始談論將來大學升學,留學,專業,有些家庭,已經開始準備。這才開始認真思考,也開始留意不同國家升學資訊,也肯開始著手準備。所以我覺得興趣目標方面家庭和同學peers的影響都好大。

chitchit0520 發表於 22-6-2 12:25
有時可能唔係人工既問題?
可能係背景既問題

"如果不是為興趣,我想不會有人去做老師。"

=======================

身邊很多朋友都當老師, 有滿腔熱血誠的, 亦有當打工咁做的。

同樣地, 學校管理層都一樣。

聽了朋友近幾年多了苦水, 發現好多學校管理層漸漸變得遠離教育的根本, 新請回來的老師, 不論咩大學, 只為份人工 同埋 年年有加薪的「老師」大有人在。

唔計做bank, 好多大學剛畢業的人工有2x,xxx已經算多, 老師的人工對比下太吸引了。

也難怪總會吸引了根本對教育沒有[size=15.3333px]熱誠的人去當老師

已經做緊老師的, 也有漸漸只為晉升/更多人工, 違背"學生為本"的天職 (還未計管理層迫走好老師的例子)

教育係一定要有[size=15.3333px]熱誠, 當老師的, 未必一定係一口好勁的accent或3大畢業, 但係會不停搵方法教, 讓學生學會學習技巧,正確的引導先係最緊要。

[size=15.3333px]我聽過阿仔最唔鍾意嘅一位老師, 就係一位9A狀元, 校長係家長會捧到上天。

[size=15.3333px]結果, 阿仔用「完全無能力教, 唔明我地唔明嘅地方」去形容佢, 甚至唔鍾意該科。

shadeslayer 發表於 22-6-2 13:13
香港好特別,好講求職業嘅社會地位,你如果講醫生律師投資銀行,家長就好似好有面咁。教師嘅社會地位,喺 ...
同意。好多後生仔連自己鍾意玩咩都講唔出
如果家庭俾唔倒佢地機會出去睇/出去試, 就日日係屋企打機, 連睇下/接觸下社會嘅機會都無埋。
大學一畢業, 根本唔知自己想點。

shadeslayer 發表於 22-6-2 00:09
正常我一定投訴,用一個大不了就走的心態。如果學校真係在一個無辜嘅小朋友身上出氣,我真係覺得呢間學校 ...
試過朋友的仔仔俾一位唔正常老師多次無理責罵, 針對
剛巧該學校的高層是我朋友, 我跟朋友講過仔仔的苦況, 想為仔仔找個公道, 高層朋友也好想公正處理事情。

結果....我問媽媽願意"make the complaint official"嗎, 媽媽說不了, 怕不正常老師會更變本加厲。
同埋仔仔都唔捨得離開自己的好朋友。寧願忍到學期完。

YolandaTam 發表於 22-6-2 20:55
我女有唔少同學至今都未知自己想讀乜…你無睇錯,係連 DSE 都考完,Jupas interview 階段都唔知,諗住到時 ...
係, 好多都係咁...生活圈子無咩經驗俾倒佢地...
同埋, 可能覺得自己都未知成績係咩, 唔想理住

還好有好多人都唔係讀咩學位, 大個就做咩...
就算入咗行都可以覺得唔鍾意, 轉行

佢地可能覺得自己仲後生, 仲有機會去試

sydneywongaus 發表於 22-6-3 18:57

而家年輕一代比我們都幸福,未必要比錢父母,見過不少做了幾年会 take a career break, 休息下思考下想做什麼

chitchit0520 發表於 22-6-3 16:41
你唔覺得呢句:「普通B1生對英文教學無問題」,與你另外講既,你哋一般小學生英文都無問題,其實係家庭資 ...
十分抱歉,可能我中文唔夠好,睇唔到自己講嘢有咩矛盾的地方,或者容許我再澄清一下:

你唔覺得呢句:「普通B1生對英文教學無問題」,與你另外講既,你哋一般小學生英文都無問題,其實係家庭資源比較豐富既/家長比較多培育既存在矛盾嗎?

首先考到上Band1的學生,成績唔太差,如果該中學收的學生達唔到教育局的規定,根據機制要做回中文中學,而我眼見很多英文中學都恪守以英文作為授課語言的規定,Band1生通常於頭一年要花多啲時間適應,至於大家重點討論學生聽唔聽得明老師講乜,似乎問題不大。

而我講有一啲Band2甚至Band3學生英文唔差,係响我小朋友的小學出現,但並不是指全香港所有band2 band3學生英文都勁,我亦重申,我哋小學的家長都花好多時間培育小朋友,學校亦十分重視英文。

咩地區咩學校都有B1生,但肯定唔係所有都係家庭資源豐富/家長有能力培育的,肯定有部分只係靠學校教、自己讀的B1生,咁又點可以做到「普通」B1生聽講英文都無問題呢?

普通B1生在沒有任何家庭資源幫助之下,仍然考到B1學校,成績就與B1水平相當,當然,如果佢係好好彩 B2抽到上B1,咁相信就算由中文教學,佢都未必跟得上。但唔少出於寒門的學生,佢哋英文都可以好好,學習語文在於學習動機多於一切。

我自己英文好差,我就用咗好多資源去俾我仔學英文:去學phonics, NET上門講故事玩遊戲,上IS同學既drama class, 上外國人教既足球班,netflix睇劇,買kindle睇英文書……。我哋係地區津小,以我所見,我既投入就肯定唔係普通。

閣下花如此多的心神、時間、金錢去培養貴公子,在校內表現遠遠優勝於其他無家庭支授的學生,自然拋離幾條街,我亦都唔會質疑你睇到嘅嘢,跟我不同,更明白你的投入絕對不普通。
問心,我真心佩服你的投入,你所講嘅,我只有錢買Netflix(仲要自己睇開唔好嘥),書都係跟同學仔互相交換多,買只係少數。
可能我自己真係好幸運,入到一間學校啲家長都好多時間陪小朋友,着重佢哋教育,學校又提供到語境俾學生,否則我呢啲無乜放金錢係小朋友教育到的家長,小朋友真係做晒籮底橙。

chitchit0520 發表於 22-6-3 20:34
我開始有點懷疑,係咪大家對英文好?或者可以用英文教學?呢兩個標準有不同。說實話,我對我仔放咗咁多資 ...
其實所謂「流利英文」,係咪各有标准啊?我見有D老師就住學生水平,都叫識聽識講,一出校外發現完全唔係果回事。

sydneywongaus 發表於 22-6-3 18:57

其實有改變唔係問題,只要你每一個時段都找到自己嘅熱誠,努力不懈去做。做完了可以有下一個目標。亂咁衝亂咁撞,冇策略冇計劃冇熱誠亦都冇心,唔係咁好。

除此之外小朋友應該喺高中嘅時候要嘗試多啲嘢,找出自己嘅興趣同埋熱誠。我識有啲小朋友佢去澳洲遊學又唔去,外國讀書又唔去。只係宅喺屋企點可能搵到自己嘅興趣。

啲細路唔知自己做乜真係好多例子。

DSE Phy Chem Bi 成績好,大學選 Finance,畢業入大公司做物業管理,一年後轉入政府做食環署。

孩子一路都係理科人,一路都想讀工程,但係去到選科大學最後一刻,居然轉咗做數碼藝術。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chitchit0520 發表於 22-6-3 20:34
我開始有點懷疑,係咪大家對英文好?或者可以用英文教學?呢兩個標準有不同。說實話,我對我仔放咗咁多資 ...
我的標準係就住呢個topic而講
究竟B1學生係英語教學的情況,上堂聽唔聽得明老師講乜

觀乎你放咁多資源心機在令公子身上,佢英文點會差。

Face3366 發表於 22-6-3 20:48
其實所謂「流利英文」,係咪各有标准啊?我見有D老師就住學生水平,都叫識聽識講,一出校外發現完全唔係果 ...
就算中文教學,遇到一啲艱深概念,老師都會就住講,或者講完又講

最後學生都未必明

chitchit0520 發表於 22-6-3 20:31
都係,以前老師待遇較差,好少人想去做,但而家的確唔同。

咁係咪以前待遇差還好點?起碼去做的,唔係叻 ...
>>"起碼去做的,唔係叻但都有心。"

我覺得以家去做得老師的, 有教育理想的人少左 (不論叻定唔叻)

>>"定係而家(老師)咁好,唔係有心但起碼叻?"

老師行業好咗, 係因為其他行業比較上唔穩定/一開始人工無咁高。
老師朋友都覺得,  身邊嘅年青一代, 佢地唔知自己想做咩多咗, 咁就是是但但做咗老師先, 唔一定有教育的初心, (亦唔一定叻教書, 反而叻刷高層鞋。)

所以, 有聽過英文中學老師, 明知規則是要用英文上的, 但係見高層自己都用很多中文上課, 甚至叫學生用中文考文憑試,  其他老師又點會堅持用英文上呢
就算老師自己英文差同唔差都已經唔係個問題, 因為高層自己都係用中文上, 其他老師正常都會用最流利嘅中文教啦

poonseelai 發表於 22-6-3 19:34
而家年輕一代比我們都幸福,未必要比錢父母,見過不少做了幾年会 take a career break, 休息下思考下想做 ...
係呀!佢地唔會口停手停呀嘛
其實都唔知係唔係叫幸福, 好似無野push佢地發展咁
但又會諗, 佢有佢嘅步伐

chitchit0520 發表於 22-6-3 21:50
只要你每一個時段都找到自己既熱誠,努力不懈去做。

贊成!

成年人年紀大咗,可能會比生活折磨到冇晒熱情,有時可以理解。但係十幾20歲年青人,冇理由冇咗呢個熱誠,咁一世人幾十年點樣過
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.
‹ 上一主題|下一主題