用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-6-2 19:59
因為我明明已經講咗呢樣野係關乎背景多啲,但嗰位JM話佢地人人都係英文咁好,連B2, B3都係喎!咁梗係要請 ...

我自己有一個小朋友讀津小,一線津小,香港前四十名,係大把英文叻同學,唔叻果啲家庭無資源,依家連單詞發音都唔識,靠死記硬背英文單字,可以唔信嘅,事實就係事實。

chitchit0520 發表於 22-6-2 19:58
我仔都係有明確喜好既人,不過每次我出帖問有關方面既野,都被人話點解咁早就決定呀?點解唔俾多啲 ...

入大學時最好知道自己興趣。事實上如果你18歲申請世界知名大學,仍然唔知自己興趣,唔知道自己嘅熱誠喺邊度,基本上係冇可能入到。或者咁都入到嘅機會實在好微。

所以中學階段唔可以淨係讀書,要玩,要多元化,搵出自己興趣同埋熱誠所在。

b3410    發表於 22-6-3 17:23

shadeslayer 發表於 22-6-2 20:24

入大學時最好知道自己興趣。事實上如果你18歲申請世界知 ...

咁我女比較幸運,佢熱情、興趣係喺數學同金融,等我今晚祈禱感謝上帝先。
講開又講,請問 c hing 點睇為咗玩活動科科炒直晒嘅人?

chitchit0520 發表於 22-6-2 13:51

係呀!

我女有唔少同學至今都未知自己想讀乜…你無睇錯,係連 DSE 都考完,Jupas interview 階段都唔知,諗住到時派到乜就讀乜

YolandaTam 發表於 22-6-2 20:52

咁我女比較幸運,佢熱情、興趣係喺數學同金融,等我今晚 ...

講開又講,請問 c hing 點睇為咗玩活動科科炒直晒嘅人?

Xxxxxx

唔使講啦嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

DD仔 發表於 22-6-2 17:33
你所說的新界普通中文小學應該不是太普通吧?band3生都可以用英語流利溝通,太厲害!它的band1%有多少?通 ...
我只係講我哋小學的情況
因為小學對英文頗為重視

而我之前的立論點,係普通Band1學生升中對英文教學無乜大問題
唔係話全世界都無問題

至於你話小學係咪個個學生中、英、數都好叻?
當然唔係
大部分小學生都係會某啲科比較突出
科科都叻個啲咪係級頭囉

同埋英文講得、聽得,唔代表支筆得
香港學生個個聽講廣東話都無問題,好流利,唔通個個中文DSE攞5**?

chitchit0520 發表於 22-6-2 19:59
因為我明明已經講咗呢樣野係關乎背景多啲,但嗰位JM話佢地人人都係英文咁好,連B2, B3都係喎!咁梗係要請 ...
我只係講我哋小學的情況
因為小學對英文頗為重視

而我之前的立論點,係普通Band1學生升中對英文教學無乜大問題
唔係話全世界都無問題

至於你話小學係咪個個學生中、英、數都好叻?
當然唔係
大部分小學生都係會某啲科比較突出
科科都叻個啲咪係級頭囉

同埋英文講得、聽得,唔代表支筆得
香港學生個個聽講廣東話都無問題,好流利,唔通個個中文DSE攞5**?

chitchit0520 發表於 22-6-2 18:13
咁叻
純靠學校?
當然唔係純靠學校

我自己會陪仔女睇中、英文書,亦會教小朋友一啲較難掌握的部分,例如中、英文作文,會俾佢陪哋睇英劇、美劇,條件係唔準睇字幕
但我哋係零補習嘅
係呢到我都分享過一啲心得,當然,大家覺得吹水亦可以選擇唔信,反正大家網上傾下偈,認真就輸咗

同學仔的家庭背景相對優渥,好多父母投放好多時間陪伴仔女(絕對唔單純係投放金錢)

英文好一啲都唔出奇

shadeslayer 發表於 22-6-2 18:33
對呀
美劇唔睇字幕我都唔係全部聽到

所以唔好睇少小朋友的潛能

有時日常生活之中多為佢哋製造語境,語文自然會大有進步

Rpp 發表於 22-6-2 18:52
你明知唔係靠學校仲要問,讀津小唔係家庭環境就係家庭資源去培養,心照不宣。
...
唔明點解係「心照不宣」

我都有係到講下如何跟進小朋友的學習心得

從來無乜嘢係不能宣之於口

我哋學校係有俾好多支援學生學習語文,特別係英文
低年級時,學校會mark住部分英文差的小朋友參加故事班
搵人同佢哋一對一、一對二講英文故事書

英文叻的小朋友又會有第二啲programme俾佢哋參加

Froggy_joe 發表於 22-6-3 00:11
唔明點解係「心照不宣」

心照不宣係彼此都明白,只係唔講出嚟。樓上所講有家庭語境和資源支援最重要,我認同的。

Rpp 發表於 22-6-3 00:38
心照不宣係彼此都明白,只係唔講出嚟。樓上所講有家庭語境和資源支援最重要,我認同的。
...
原來如此
咁我講明,我的經驗係家庭的培養和學校的環境都同樣重要

我自問兩公婆放咗好多時間培養仔女,特別係做書童伴讀

但從來無放過錢係學術方面的培養,包括補習

Froggy_joe 發表於 22-6-2 17:13
我仔女只讀新界一般中文小學
但英文水平唔錯
佢哋兩個都可以不用字幕睇到美劇,好似神奇女俠、閃電俠
咁勁?對比之下,我哋小學簡直好差。真係好參差,

Froggy_joe 發表於 22-6-3 00:11
唔明點解係「心照不宣」

呢啲活動,我哋小學都有,不過似係冇乜效果⋯⋯

shadeslayer 發表於 22-6-2 18:39
阿女喺高中嘅時候應該已經選定讀咩科。佢報大學嘅時候我同佢講,如果你想入牛津,係咪應該要選科方面有啲 ...
俾我會揀哈佛,如果同八大比較哈哈。

Face3366 發表於 22-6-3 11:05
好似好容易入劍橋啵

收年長學生個一間劍橋咯

Face3366 發表於 22-6-3 11:05

真係識講笑
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

YolandaTam 發表於 22-6-2 20:55
我女有唔少同學至今都未知自己想讀乜…你無睇錯,係連 DSE 都考完,Jupas interview 階段都唔知,諗住到時 ...

阿囡雖然中三,好在一向佢有自己興趣和目標,今年選科我一早不用煩。佢自己測埋MBTI, 更加肯定自己所選,我惟有送上祝福,不過我自己覺得就算上到大學有改變,或者大畢畢業再改變亦可以,自己過來人
‹ 上一主題|下一主題