用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-6-1 19:11
有人講係小學對小朋友嘅語言能力影響大啲。我不管一個大學畢業生的語文能力係由大學培養培養,定係小學培 ...

所以我覺得一些奇怪,一般人都會知道,你讓他出來present, 就是一個表現自己的機會。照計那位graduate trainee過五關斬六將時,都要用英文論述很多東西,英文+表達力+組織力不應該是一個難題,除非他是靠人事入職的啦。

那位trainee現在在公司的發展如何?

sydneywongaus 發表於 22-6-1 23:42
覺得大學有關多點大學的presentation不會少
大把機會要用英文present

是的,在大學裡有很多機會present, 但英文底子不會因為present得多而進步。英文底子- 當然是小學和中學階段建立啦。

charlottechy 發表於 22-6-2 10:57
真心講, 我都係三大畢業, 但我哋嘅年代, 讀得書, present好嘅同學, 有幾多去教書? 大家都係唔好要求咁高啦, ...

其實係未教師人工太低?又好似唔係。香港教育成本好高。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

學好一門語言關鍵期是16歲前,有啲孩子甚至只係13 歲口音已經改變有困難,識得一位老師自己述小學讀三線小學,成績不好,不愛讀書,中學無心向學16歲被父母揼去英國放洋,多年回港無事做考張證書去教書,安安穩穩過日子,今日位教師英文口語和文法麻麻。間中被同學指正,學校老師都不止佢一個英文底子差。唔好問邊間學校,可以不相信。

DD仔 發表於 22-6-2 11:40
所以我覺得一些奇怪,一般人都會知道,你讓他出來present, 就是一個表現自己的機會。照計那位graduate trai ...

一年左右走了。後來我也轉了。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Rpp 發表於 22-6-2 12:02
學好一門語言關鍵期是16歲前,有啲孩子甚至只係13 歲口音已經改變有困難,識得一位老師自己述小學讀三線小 ...

些少文法問題,唔影響表達複雜嘅意思感情,我覺得唔重要。口音亦一樣,唔影響溝通,人哋聽到你講乜,口音我都覺得唔係好重要。

chitchit0520 發表於 22-6-2 12:25
有時可能唔係人工既問題?
可能係背景既問題

香港好特別,好講求職業嘅社會地位,你如果講醫生律師投資銀行,家長就好似好有面咁。教師嘅社會地位,喺香港來講根本就唔高。細路要做藝術家,父母同你反面都似。選擇職業跟興趣來選我諗唔會好多。好多香港後生仔,我接觸到嘅,你問佢佢嘅興趣係乜,佢可能自己都唔知。選職業佢哋好多時都係睇吓邊份工舒服啲,邊份工人工好啲,福利好啲,晉升會快啲。咁嘅大前提底下幾時輪到叻嘅學生揀教師為終身職業?

外國有啲唔同,讀書讀得好嘅,佢哋嘅選擇雖然好多時都係醫生律師投資銀行,但出路相對比較闊,跟興趣選科選職業的比例應該係多啲。

"中文小學英文好嘅人有,不過冇咁多..."
唔好睇少中文小學的學生. 以軒官為例, 我識的軒官小朋友個個英文都十分流利.

chitchit0520 發表於 22-6-2 08:43
合理呀!

其實B1係計小學成績,如果响程度低既新界/某些二三線小學,即使級頭,都可以係純粹溫熟學校課程 ...
我仔女只讀新界一般中文小學
但英文水平唔錯
佢哋兩個都可以不用字幕睇到美劇,好似神奇女俠、閃電俠
講方面,小學俾到好多機會佢哋
小女可以攞到校際英詩朗誦冠軍、出席國際會議用英文present等等,重點係個份自信,唔係文法、發音咁簡單

而佢啲同學,band1嘅英文都唔錯(當然未必每一個去到我女水平)
佢哋學校就連band2, band3都可以同NET teacher流利對話

Froggy_joe 發表於 22-6-2 17:13
但英文水平唔錯

你所說的新界普通中文小學應該不是太普通吧?band3生都可以用英語流利溝通,太厲害!它的band1%有多?通常中文小學都是輸在PreS1英文上,但你的小學英文這麼好,應該中英數都不是問題。

DD仔 發表於 22-6-2 17:33
你所說的新界普通中文小學應該不是太普通吧?band3生都可以用英語流利溝通,太厲害!它的band1%有多少?通 ...

其實,本地小學英文勁嘅學生,無論係中文小學或者英文小學,好在乎屋企比到乜嘢支援。

Froggy_joe 發表於 22-6-2 17:13
但英文水平唔錯

Xxxxx

我唔知你個細路嘅具體情況,但係阿女小學好細個嘅時候讀中文小學,佢由細到大常睇英語劇,但從來冇開過字幕。唔開字幕就唔會倚賴字幕。

chitchit0520 發表於 22-6-2 13:51

係呀!

阿女喺高中嘅時候應該已經選定讀咩科。佢報大學嘅時候我同佢講,如果你想入牛津,係咪應該要選科方面有啲策略性呢,避開一啲超熱門嘅科目。佢同我講,如果讀唔到佢想讀嘅科目,牛津劍橋哈佛耶魯都唔會讀。我非常之欣賞佢啲原則。

我好好彩亞女知道自己興趣係乜嘢,要乜嘢。

chitchit0520 發表於 22-6-2 18:13
咁叻
純靠學校?

你明知唔係靠學校仲要問,讀津小唔係家庭環境就係家庭資源去培養,心照不宣。

‹ 上一主題|下一主題