用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-5-30 11:08
大學會講明咩語言嗎?
唔係睇老師?

梗係有講用咩語言,自己去研究下啦
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chitchit0520 發表於 22-5-30 11:16
你呢度係兩個問題
我覺得學校係靈活,而非不誠實。
我認為孩子本質上要誠實,但我亦想佢靈活,例如:同老 ...

鐵板牛扒用普通碟上都可以係靈活變通。不單止安全啲,成本仲可以減低。

牛丸有少過一半嘅牛肉成份都可以係靈活變通。溝7成雞肉係白肉更加健康。

教育局講明不鼓勵英書中教,學校只簡單講英文班英語教學,實質全程中文教,咁都可以叫做靈活唔係不誠實。誠實亦唔係好重要? 你真係大方。

最緊要「靈活咗」之後唔好話俾人聽就得啦。

家長唔覺得有問題,唔怪得知學校亦都唔覺得有問題,唔怪得知個社會唔覺得唔誠實係有問題。

我在想如果有中學學校係中書英教,應該會幾受歡迎
當然要通過媒體放消息

如果有中學學校係中書英教,應該會幾受歡迎
當然要通過媒體放消息

講到底大家都係想要一個良好嘅英文語境啫⋯⋯嗱,呢樣野真係要洗錢先得㗎。一係國際學校,一係私人家教(咁當然英文母語者為佳)。大家@快餐都有話黑松露啦,問題係你食咗都唔多覺啫。

shadeslayer 發表於 22-5-30 11:36
好似講緊英文中學有時上堂會中英混雜,而不是全程中文?
我覺得如果是全部中文教的科目,英文中學的確應該列出。
但是只是中英混雜,應該只是老師個人習慣,未必需要

見到EDB關於教學語言透明度的問答:(應該屬於明碼標價,類似於食物標籤)

問28.家長在微調前很容易以中中、英中獲悉學校的教學語言,但微調後,學校教學語言安排多元化,家長如何適當地得悉相關資訊?
答28.學校須在每年出版的《中學概覽》中列明提供的每一個非語文科目的教學語言安排,包括會否調撥部分課時以英語授課,以供家長參考。此外,學校亦應在其學校發展計劃中適當地說明校本語文政策(包括教學語言的安排)。

b3410 發表於 22-5-30 12:19
好似講緊英文中學有時上堂會中英混雜,而不是全程中文?
我覺得如果是全部中文教的科目,英文中學的確應該 ...

5:5?定4:6 邊一類型嘅中英混雜先至可以接受?

書,terms 已經全英,根本中英混雜就係一個唔好嘅習慣。

chitchit0520 發表於 22-5-30 12:24

係呀!我係好大方架!

Xxxx

chitchit0520 發表於 22-5-30 12:24

係呀!我係好大方架!

信任型冇問題,相信校長幫你把關都冇問題,但係點解校長唔明確同教育局講,同家長講清楚英文班其實係英書中教,理由係要靈活運用,係為咗孩子嘅最佳利益?

唔講清楚用意係乜嘢,教育局發現咗又會點?

chitchit0520 發表於 22-5-30 12:41
我唔可以代表校長,亦唔可以代表教育局。
我只會估,就係怕咗你(你呢類型家長)囉!
...

我諗你搞錯哂,學校如實反映教學語言,絕對唔會怕我呢類型家長。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

其實香港係唔係所有 Band 1 學生都完全聽明得晒英文援課?

大家認為一班要有幾多成學生聽唔明英文授課,老師先至可以講中文呢?

又,如果貴子女聽唔明英文授課,會唔會要求校方/老師用中文講解?

一個有責任感 / 有教育理想的老師,面對聽唔明英文授課的學生,應該堅持全英授課,還是用中文令學生明白呢?

再,既然其實咁多學生聽唔明,一刀切全港中文授課,會有幾多家長接受唔到呢?

對學校運作有些微認識,一般英中請老師都會試堂,個老師如無足夠能力全英授課,理論上係唔會請。當然,會有老師總體英文能力可以,但間中會用錯文法,又或者口音不太理想... 但唔能夠完全英語授課,應該即使有都只會係極少數。

家長教仔誠實,但有邊個自己未講過大話?

然後放大幾十倍,就變左今個課題

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-sy ... policy/index-1.html

問5.       
如何釐定「前列40%學生有能力以英語學習」?

答5.       
前教統局在2004年委託香港中文大學進行研究,找出在本港的中一學生當中,有能力透過英語學習的學生所佔的百分率。研究小組主要採用一項在國際上有高度認受性的標準釐定程式──「Angoff釐定標準」,透過觀察以英語授課的課堂,檢視當時的英文中學採用的教科書,以及多次小組討論,分析中一學生透過英語學習其他學科知識時,在英語能力上的最低要求。在分析中一學生以英語學習所需的能力時,又採用另外兩種釐定標準的方法(即「書簽方法」和「對比組方法」),比較及確認Angoff方法所得的標準。

該項研究結果顯示,當時全港約有32% - 40%的中一學生可以用英語學習大部分科目。聽取各方的意見後,教統會工作小組於2005年釐定「有能力以英語學習」的分界點時,取態傾向寬鬆,因為這較能切合香港的實際環境,因而定出「前列40%學生有能力以英語學習」。

關於同學英語水平
香港百分之 40 同學可以用英語上課?
太誇張了吧,本身英語小學很少。另外,中文小學英文好嘅人有,不過冇咁多。。

另外一個:連香港頭十幾二十個學校都做唔到英語授課?
都好誇張吧

關於教師英語水平
有冇咁多其他科嘅英語及格老師可以足以填滿香港一百個英語學校?
應該冇。。

chitchit0520 發表於 22-5-30 14:28
你都幾大口氣,你可以代表人哋?

所以話你根本冇睇清楚,冇諗清楚。
‹ 上一主題|下一主題