用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文中學是否英書英教
樓主: travelman
go

英文中學是否英書英教   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 22-5-29 17:07
咁多年以來我為公司請過咁多人,英文好已經秤先三成。

只係中下旬嘅職位
「咁多年以來我為公司請過咁多人,英文好已經領先三成。只係中下層嘅職位」係咪應該咁理解呢?

sydneywongaus 發表於 22-5-29 22:07
很多學校都不配當一間學校

piyohk 發表於 22-5-29 22:22
可是⋯更多老師都不配當一個老師。
從前嘅老師,都係上唔到大學嘅(咁入教育學院啦)。現在嘅老師,大部都 ...
一DD啦⋯⋯好慶幸我哋遇到不少好老師。學校有之,補習亦有之。

從前嘅老師,都係上唔到大學嘅(咁入教育學院啦)。現在嘅老師,大部都 ...
有好的老師, 也有壞的校長一樣, 有為上位的, 也有真心為學生的
我仔好彩, 佢畢業前都有一位愛學生的好校長
聽說新校長迫走了很多好老師, 壞老師就加官晉爵

我仔最欣賞的一位老師就是一位教育大學畢業的老師, 所以咩大學, 都有好老師同壞老師呀

老師怎對學生,有時候可能基於家長怎睇老師。咪以為小事一樁呀,家長係仔女最好老師,有什麼家長就有什麼學生㗎⋯⋯。古人事師如事父母,故師亦視學生如己出。講誠信,即係克己復禮,重塑社會秩序,呢D,又豈能單單埋怨老師,學校呢?

Face3366 發表於 22-5-29 22:34
老師怎對學生,有時候可能基於家長怎睇老師。咪以為小事一樁呀,家長係仔女最好老師,有什麼家長就有什麼學 ...

回覆 Face3366 的帖子

如果我冇理解錯的話,係未家長覺得老師有問題,老師就可以報復該位家長的學生? 受教了

chitchit0520 發表於 22-5-29 20:01
三大都有用普通話教學架喎!

有,唔代表大學教育語言喺普通話
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bbc2018 發表於 22-5-29 21:39
其實唔少B1A直、官、津都係啦!
QC低班數學科都有些少中文教學,高班情況唔清楚,好奇睇下5+ post, 原來QC ...

其實英書,有啲中教,有乜問題??相信唔同學校,有啲科,有些老師,自有調整,可以做到因材施教!

Xxx

英書中教,先唔講有冇問題,如果學校認為英書中教真係冇問題,如果家長真係成為英書中教冇問題,咁點解學校唔誠實啲同家長講,同埋教育局講?

我只要求學校對得住自己,比較誠實而已。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chitchit0520 發表於 22-5-29 23:51
係呀!
我都覺得無乜問題,亦唔覺得呢啲學校英文差

咁你未知道大家討論嘅重點

piyohk 發表於 22-5-29 22:38

恭喜你搵到間好學校,遇到好老師。
我冇聽過喎,我身邊都有朋友仔女讀名校,個個家長好尊敬老師,變咗D仔女都好敬師。家長你咪咁偏激先。你冇聽過三角形論咩?好嘅學習環境,係需要家長,學生,老師共同營造。然後你又搬出咩報復論,我覺得你已經離題千萬里。

Face3366 發表於 22-5-30 07:32
我冇聽過喎,我身邊都有朋友仔女讀名校,個個家長好尊敬老師,變咗D仔女都好敬師。家長你咪咁偏激先。你冇 ...

Respect is earned, not given.  

係人我都會有其本的尊重,是婆婆,是小孩,或老師。但隨著我認識這些人的行為表現,我會調節對這些人的尊重,零尊重到非常尊重。

Face3366 發表於 22-5-30 07:32
我冇聽過喎,我身邊都有朋友仔女讀名校,個個家長好尊敬老師,變咗D仔女都好敬師。家長你咪咁偏激先。你冇 ...

piyohk 發表於 22-5-30 08:53
請問那裡寫「報復」,何來「報復論」?
是否你遇到什麼事,讓你覺得別人所見所聞所寫都只有負面自 ...
Sorry,回應207樓,貼錯

學校也是一個社會,而非以前所説的象牙塔。一定有盡職盡責的老師,也很大機會有只是當作打一份工的老師。有的老師有師德,不僅授予知識,也會教孩子做人。中學了,孩子其實已經分得清,辨得明以上的分別。

200904 發表於 22-5-30 10:37
學校也是一個社會,而非以前所説的象牙塔。一定有盡職盡責的老師,也很大機會有只是當作打一份工的老師。有 ...
對.  非常幸運遇到, 唔只學生, 連家長都感受到老師既熱誠.不過真係要好彩先遇到.

chitchit0520 發表於 22-5-30 11:09
唔認同,唔等於唔知道

我提出的討論重點係學校要誠實。你嘅意思即係你唔認同學校要誠實。咁你認唔認同孩子要誠實?

‹ 上一主題|下一主題