用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 一心入三大閒科
樓主: chitchit0520
go

一心入三大閒科   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-5-10 13:11
一科啫!唔會科科係咁,如果係,咁就係準備唔夠了!
始終上場打仗,真係唔知,所以只能以最好準備,作最壞打算。

ysnmama 發表於 22-5-10 13:07
真係好多嘢唔到你唔信,就係咁啱得咁轎,平日正正常常,但到重要關頭就甩漏。 ...

呢個係經驗之談,開心得滯都可以出事~~~

mcl203 發表於 22-5-10 13:15
呢個係經驗之談,開心得滯都可以出事~~~
總之出事都唔好

amy997 發表於 22-5-8 22:02
心目中year2 想讀咩major
Civil engineering,year 2入到想要major,準備升final year

chitchit0520 發表於 22-5-10 13:23
我仔最易出事就係開心得滯,佢永遠一次考得好,下次就考得差。

所以我都要求佢高啲,等佢唔好以為實得。

只有5科,正路係唔得嘅,Jupas有講general entry requirements ~~~

mcl203 發表於 22-5-10 13:39
只有5科,正路係唔得嘅,Jupas有講general entry requirements ~~~

二科選修科,直到今天係6科喎,4C+2X ~~~

gigayan 發表於 22-5-10 12:48
中三 & 中四差咁遠......
記得妹妹頭中文一直都好好, 有無了解下點解會有咁嘅變化??
...
阿女比左份卷外補古文老師睇,卷一學校太深,份卷程度應該係中五下學期,第一篇白話文,文章已有3頁,跟本沒有時間做,以至心亂左,易出錯。後部份文言文阿女只剩10分鐘,在急之下,好易答錯。卷二阿女選錯題目,以至決失10分。睇下今次考試,阿女吸取經驗後,成績會唔會上番去。

妹妹頭 發表於 22-5-10 13:49
阿女比左份卷外補古文老師睇,卷一學校太深,份卷程度應該係中五下學期,第一篇白話文,文章已有3頁,跟本 ...

其實高中唔少中學都會快,留多啲時間比中六溫習操卷,唔教快果啲,可能係怕學生跟唔到,所以視乎學校,不能一概而論~~~

chitchit0520 發表於 22-5-10 11:43
其實我都好亂,唔知究竟三大閒科係目標高定低?

原本出帖,就係覺得三大閒科係易,睇下怕唔怕太hea。
我諗大家講緊既唔係三大閒科難定易,係DSE要攞level 5及星唔係易事,DSE壓力係非常大既,我屋企位年青人考之前一日必壓力大到嘔,係真係嘔果隻,考完出試場既刻冇事,中文一向校內都幾好既,考完重以為自己唔錯,結果放榜日佢只掛住睇Maths,LS及2.5X選修科既成績,笑住同我講有2條5,2條4,掂啦,但我一睇中文就係level 2,大學關你叉事咩,快d 諗下點retake啦

gigayan    發表於 22-5-10 14:35

妹妹頭 發表於 22-5-10 13:49
阿女比左份卷外補古文老師睇,卷一學校太深,份卷程度應該係中五下學期,第一篇白話文,文章已有3頁,跟本 ...
臨場發揮真係好緊要, 可能妹妹頭首先見份卷深又多, 已經俾佢嚇一嚇, 學你話齋心亂咗, 就會開始無咁有信心答題....... , 我相信妹妹頭底子好, 又勤力一定會追返上去, 加油!

chitchit0520 發表於 22-5-10 14:04
所以要參考校內排名啊!
今次出深咗,咁其他同學理應都會跌,排名應該係唔會差得遠。

其實深淺唔係重點,臨場發揮至係重點,你平時識飛都冇用,發揮唔到就死梗,平時有補中文,大型補習社及中學教師私補,放榜後學校中文科老師專登打比我講佢完全冇諗阿仔會2
我朋友個仔QC校內中英文mock有5*,但一入考試場果陣攪肚痛,2日都係用左30分鐘去厠所,結果2科都得level 3乍

好彩有位考5*既朋友介紹左另一間中文補習,用左9個月時間去惡補skill,第二年再戰升左2個grade,年青人又話想精益求益決定同年再戰maths及M2..結果maths冇突破反而M2有驚喜,又係進步左2有grade,佢揀果科combine certificate冇penalty,即係穩袋大學入埸卷,最後係入到第一年完全唔敢諗既港大

第二次考佢反而話壓力冇咁大,因為一心求level 3

mcl203 發表於 22-5-9 21:52

中史25%,要留意下有幾多人修,25%係可以4,8,12,20,24,2 ...

小女學校只有三個讀中史。

‹ 上一主題|下一主題