用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 一心入三大閒科
go

一心入三大閒科  

五科都攞4都係得20分咋,都唔一定入得到三大。

Jasber 發表於 22-5-5 08:34

都真係唔易架…..

chitchit0520 發表於 22-5-5 09:27
我見我仔學校4x%英文5,咁如果係:

英文5

難唔難好睇過人能力,但如23分三大可能選擇唔多……

你可以去Jupas 睇吓科目資料,同埋每間大學收生分數,就會知大概可以選咩科。當然啦,有啲科目有加乘成績食到會再高分啲,呢個好睇自己讀咩科可唔可以match到…..

真係唔可以一概而論。

YuYuMother 發表於 22-5-5 09:32

難唔難好睇過人能力,但如23分三大可能選擇唔多……:thin ...

Anson Lo 23分入城大讀電腦
Edan Lui 25分入港大BBA

nicolemummy 發表於 22-5-5 09:41
Anson Lo 23分入城大讀電腦
Edan Lui 25分入港大BBA

講緊三大嘛….23入港大要搏,LQ都未必meet 到

YuYuMother 發表於 22-5-5 09:56
講緊三大嘛….23入港大要搏,LQ都未必meet 到

樓主可直接上jupas網睇

https://www.jupas.edu.hk/en/page/detail/3667/

高分人士唔比鍾意文史哲啊

文史哲高中要高分好難。。

回覆 Jasber 的帖子

另一個角度看,假如科科都5,就有30分。中大法律都入到。

Jasber 發表於 22-5-5 08:34

3大似乎18/9有啦喎,當然睇你揀邊科,18就可能窄啲。3大率嘅代表性已經下降中~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-5 13:11
3大似乎18/9有啦喎,當然睇你揀邊科,18就可能窄啲。3大率嘅代表性已經下降中~~~
...

是否今年 3 大所有科目收生分數都有會低過舊年?(除了醫、牙)
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 22-5-5 13:21
是否今年 3 大所有科目收生分數都有會低過舊年?(除了醫、牙)

點估呀?吹水經濟分析員估法就似係,不過都係睇供求瓜~~~

esmehouse 發表於 22-5-5 13:21

不是。教育學位趨向變神科

chitchit0520 發表於 22-5-5 09:27
我見我仔學校4x%英文5,咁如果係:

英文5

考公開考試很難用一兩年成績「預計」自己成績。而且公開試成績跟自己一世,都係建議全力以赴,以免後悔。

香港讀大學變化可以很大,前幾年電腦可能係水泡,但廿卅年前係最難入之一,因為位少。