用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請Student Visa時間
樓主: Bingwei
go

[英國] 申請Student Visa時間   [複製鏈接]

回覆 sylam28 的帖子

--   係  --

回覆 sylam28 的帖子

申請visa時會填預計入境日期,agent話通常係批呢個日期之前七日或者開學前一個月, 以日期較後者為準。仔宜家就批咗開學前一個月可以入境

今午去visa中心辦理手續,好暢順,半小時走得。職員話processing time of visa application 要6星期。

想問吓大家,我囝依家year11, passport出年年頭就到期,今年暑假返黎renew. 但佢升year 12, 學校依家預備出CAS, 但新passport要暑假先做,咁點算??

Bingwei 發表於 22-5-19 14:37
Update一下大家,朋友上星期尾終於收到visa了,我遲佢幾日申請,今日也收到了。由去中心辦手續到收到visa,剛好 ...

Thanks for you update!
我地5/5 去左北角做student visa
到現在也沒有收消息,好緊張!
希望過幾天會有

cow 發表於 22-5-18 08:39
正常可以

但VISA到期到大學開學多過28日多數唔批(一般都唔會)

我都研究緊。呀女返左香港,但九月會飛返去start new course,咁睇應該可以飛返去再申請extend visa ? 叫佢問下student advice team先

記憶中好似唔可以咁早入境,只係可以開學前一個月入。。我五月尾整睇來有排都未收到。。

回覆 CHCSYeung 的帖子

想請問上網登記book appointment, 容不容易book?

littlestars938 發表於 22-6-1 18:38
回覆 CHCSYeung 的帖子

想請問上網登記book appointment, 容不容易book?

好容易,我當時係Book後日打紙模都有位,不過小朋友可能要請假因為通常係早上

回覆 wingjaiii 的帖子

多謝回覆!我怕要book 到2-3星期後先有位。加埋6星期申請時間,咁就趕唔切了!

VFS.GLOBAL 到現時還未開放 7-8月的期

回覆 laoshai 的帖子

知道,只開放28天預約期

回覆樓主:

請問現時申請student visa, 須不須要填英國監護人資料?

我女自己做,我只係幫佢搵10年旅遊紀錄比佢填。佢只係問我拎credit card 比錢咋。不過上到佢有野唔啱,佢即時去我公司改完再upload
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

各位早晨,請教一下,今年UCAS放榜日係16/8, 請問有無家長知道/經驗過以往放榜後,學生大概幾多日就會收到CAS no?  網上有途徑可以盡快check到嗎?   

我個仔都係Y11,今年暑假返嚟都要申請student visa (T4),想問吓自己上網申請,文件自己屋企upload定去centre先upload?見之前有媽媽話無離開過英國半年以上,只需提交boarding pass要求waive ,另外自己約期上去打指模同影相,對嗎?17歲係咪只可以佢自己入去,唔可以家人入去?

因之前係agent 幫我搞,我只係上去排好啲文件,比職員幫我upload。

ElainAiolia 發表於 22-6-4 08:10
我個仔都係Y11,今年暑假返嚟都要申請student visa (T4),想問吓自己上網申請,文件自己屋企upload定去戈竹戈cent ...
我個女去讀Yr12嗰年,我係自己做,在網上upload所需文件(有多無少),再帶晒正本同阿女一齊去center, 當時我有陪佢一齊入房打指紋。  
我個女暑假返嚟,9月又返過去,其他家長都係話離開唔過半年,係唔需要再做TB,上網查過都係咁講。

Peony0926 發表於 22-6-4 09:30
我個女去讀Yr12嗰年,我係自己做,在網上upload所需文件(有多無少),再帶晒正本同阿女一齊去center, 當時 ...

明白,唔該晒。
因之前唔知係唔係COVID好嚴重,聽過話只限一個人入內。

Peony0926 發表於 22-6-4 09:30
我個女去讀Yr12嗰年,我係自己做,在網上upload所需文件(有多無少),再帶晒正本同阿女一齊去center, 當時 ...

18歲以下要家一同入去,18歲或以上,自己去都可以了。

請大家update一下而家Visa批到幾多號
‹ 上一主題|下一主題