用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 申請Student Visa時間
go

[英國] 申請Student Visa時間   [複製鏈接]

請問最近有無人申請student visa?要幾耐先收到visa?

我見網頁話大約15工作天就有結果,但朋友上星期去北角攪手續,職員同佢講要等5-6星期

7    0    0    0

Bingwei 發表於 22-4-29 11:52
請問最近有無人申請student visa?要幾耐先收到visa?

我見網頁話大約15工作天就有結果,但朋友上星期去北角 ...

請問知唔知北角搞手續要否預約?

如果9月開學,仲有好多時間。

Kjk0905 發表於 22-4-29 12:42
請問知唔知北角搞手續要否預約?

要預約

回覆樓主:

第一次做,請問自己申請容易嗎?或是找agent 代申請?

收到CAS?咁快出左?

回覆 Kmee@@ 的帖子

其實時間應該係充裕,但佢無諗過宜家算淡季都要咁耐,而且佢申請咗差唔多2星期,連acknowledgement 都無收過,junk box也唔見有

回覆 pollykpk 的帖子

我自己唔覺得難,唔經agent仲直接,方便。不過如果自己無時間攪,揾agent攪又無妨。

回覆 pigpigapple 的帖子

朋友仔仔學校4月頭出咗啦,間間學校有唔同嘅

UCAS 冇咁快嘅

我自己第一次系揾Agent做,因為好平收$300,6月尾申請;第二次系舊年7月尾自己申請,2次都系普通證大概2星期左右,自己申請唔難,我返工時間用公司電腦申請,自己慢慢摸。

yuyueng 發表於 22-4-29 15:20
我自己第一次系揾Agent做,因為好平收$300,6月尾申請;第二次系舊年7月尾自己申請,2次都系普通證大概2星 ...

想請教一下:
1)是否upload 到vfs 的所有文件也要是colour scanned 和A4 size?
2) 去vfs 當天是否需要交回一set 已upload的文件的彩色影印本?

謝謝

nanhonan 發表於 22-4-29 15:54
想請教一下:
1)是否upload 到vfs 的所有文件也要是colour scanned 和A4 size?
2) 去vfs 當天是否需要交 ...
1) 唔使彩色upload, 我全部A4 size 。2)當天咩都帶埋去,有正本就帶埋去無蝕抵。

yuyueng 發表於 22-4-29 17:40
1) 唔使彩色upload, 我全部A4 size 。2)當天咩都帶埋去,有正本就帶埋去無蝕抵。
...

Thanks

自己上網申請好簡單, 不過最緊要帶齊文件, 當年囝囝都係自己申請, 所有已文上去的文件都帶多份就最安全(A4 SIZE & B&W), 反而申請時間好難講, 我囝囝上年自己申請, 無做快證, 都係約一個星期收到, 佢同學有AGENT 幫佢申請, 但係就要3星期

Bingwei 發表於 22-4-29 11:52

我見網頁話大約15工作天就有結果,但朋友上星期去北角 ...
點解要5-6星期? 真係好多人?定係因為之前closed? 重未收到CAS no. 但plan 左6月尾出發,有啲擔心😅

YPYao2022 發表於 22-5-4 20:42
點解要5-6星期? 真係好多人?定係因為之前closed? 重未收到CAS no. 但plan 左6月尾出發,有啲擔心&#128517 ...

應該係因為要分人手處理烏克蘭移民

UKVI is prioritising Ukraine Family Scheme applications in response to the invasion of Ukraine, and so applications for study visas may take longer to process.

https://www.gov.uk/guidance/visa-decision-waiting-times-applications-outside-the-uk

回覆 YPYao2022 的帖子

聽佢講果時唔多人係度,最多係幾個菲傭,一、兩對夫婦係度攪手續,反而見唔到有學生,可能真係正如其他網友所講佢哋要分人手處理烏克蘭visa,所以會有delay。

你都要UPLOAD TB REPORT & CAS, 你要BOOK O左去照TB 先喎!

上年做VISA 做好耐, 我女追O左幾個星期, 結果機票係咁改! 做快証比較好D
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 anitawong21 的帖子

Thanks, 今天去了北角做Visa, 都係同每個申請人講要6個星期及暫時不設快證申請。 因為網頁還是寫15工作天及可以申請快證,見唔少都話已定了6月中出發,都打亂計劃
‹ 上一主題|下一主題