用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五插班一條龍校
go

小五插班一條龍校

現小四,英數有A/B 但中文由小一起從未合格過,常識徘徊合格邊緣,係咪一定跌落Band3?大女今早剛 in 完最後一間,細嗰個咁嘅成績唔想再經歷升中遊戲。
唸緊小五插班二線小學但有一條龍B2C中學,咁大個插班,會難適應嗎?有冇經驗分享?謝謝

chacolmom 發表於 22-4-23 15:11
現小四,英數有A/B 但中文由小一起從未合格過,常識徘徊合格邊緣,係咪一定跌落Band3?大女今早剛 in 完最 ...

你有信心插班一條龍二線小學嗎?

中、英、數有不合格,小六申請自行Band 1中學一定冇希望。

至於是否跌落Band 3,要看現讀小學的程度。你可簡單看現讀小學過往幾個%入到Band 1中學,而你孩子全級考第幾便大約估到?

當然小五下學期考試才計呈分,現在仍有一年追。如果你自問孩子未來一年難追到好成績,現在轉去一條龍小學也是一個好的選擇。

回覆 tpmon 的帖子

謝謝回覆現小學應該係一線,全級約120人往年考頭50名都入B1
細仔唔會唸band1中學,但中文唔合格怕派位時係跟band3派
所以想揾啲2線小學但有一條龍

chacolmom 發表於 22-4-23 15:44
回覆 tpmon 的帖子

謝謝回覆現小學應該係一線,全級約120人往年考頭50名都入B1

其實中文程度差英文程度好,適合讀英文直資。特別是該直資將來不是考DSE更好。

在傳統中學讀,為了中文科將來考DSE,你細仔也不容易處理到。

似乎,重點係你插唔插到班。如你所言,叫得龍校就近乎可以直升,適應與否嘅疑慮,同你升中無太大分別吧,你還是要適應新環境~

反為,中文一直唔合格先係主要問題,你決定走本地學制或本地升學,中文係一定要面對,除非另行他路線~

小朋友適應能力好好,幾時插班都唔係問題。反而應該下成績唔好原因?一條龍唔需要考呈分試,搞升中,可以多時間栽培小朋友自己的特長,的確值得考慮。
可以唔止考慮傳統一條龍,也可以考慮國際學校。因為小朋友人人資質唔同,特別是中文差,將來未必適合DSE,不如考慮讀IAL。

5年級升6年級,係國際學校升中階段。通常同學一係去外國讀,一係去考幾間比較出名,公開試考的好的top tier IS。 所以相對來講大多數IS 會比較易入到。

現小四,英數有A/B 但中文由小一起從未合格過,常識徘徊合格邊緣,係咪一定跌落Band3?大女今早剛 in 完最 ...

心儀一條龍直資 例如 啟思 / 宏信?

多謝提醒,適應都只係轉校時適應定係升中時適應,所以唔駛再响呢方面再作考慮了

唔會唸國際學校,唸住 DSE 前去外國升學,响 HK 留多幾年盡量學多啲中文。
有考慮宏信,睇緊仲有邊間小學係一條龍上 band2 的英文中學。

chitchit0520 發表於 22-4-23 20:49
派位是否B3是看總排名,不會因為中文唔合格,就跟B3派。
你應該去了解下自己學校B2去到咩名次?
自己嗰區B ...
中文多年來保持30-40分
試吓問吓學校先

chacolmom 發表於 22-4-24 06:47
多謝提醒,適應都只係轉校時適應定係升中時適應,所以唔駛再响呢方面再作考慮了

唔會唸國際學校, ...

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/sch-list.html

一條龍學校名單,好似除左ST.MARY 係BAND1英中之外,其餘的都係BAND2-3的中文中學

漢華中學有全英班,考入全英班只睇英文成績。中學band 2.
小學英文水平高

chitchit0520 發表於 22-5-4 08:49
請問呢間小學如何呢?

pm~ed