用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs SPCS vs MCS
樓主: cchappyforever
go

協恩 vs SPCS vs MCS   [複製鏈接]

tkhhung 發表於 22-4-27 12:23
如果有這個成績 不理直定津 馬上去考插班佐敦 不使考慮吧

問題係佐敦好難考

萬一同一年插班 MCS 成功,而佐敦失敗的話,應否先去 MCS,之後繼續嘗試佐敦?
還是放棄 MCS,留在三私一直更划算?

Azzurro 發表於 22-4-27 12:32
問題係佐敦好難考

萬一同一年插班 MCS 成功,而佐敦失敗的話,應否先去 MCS,之後繼續嘗試佐敦?
我會揀先去MCS, 因為升中進可攻退可守,而且就算上到中學, 都可以繼續試佐敦插班。

問題係佐敦好難考

當然去MCS 先 再年年插佐敦 進可攻退可守

問題係佐敦好難考

某一年MCS 插小二收大約十人,當中有兩三人在之後不同年份轉左去佐敦,另有一人鍥而不捨年年考,結果搞到升中二先至插得入佐敦

問題係佐敦好難考

當然應該先去MCS
英文方面一定可以配合到佐敦要求。
而且進可攻,退可守,唔去佐敦繼續讀MCS都好好。

問題係佐敦好難考

另外,三私一直升中考唔到佐敦的,大概都會好想考到 MCS 吧...
所以都係先去 MCSPS 較為上算

謝謝大家意見!睇下小朋友做化了。。。

小朋友係目前小學好似(!)感覺良好/ 五官比較配合,(有可能的話)怕去左 MCS 發揮冇咁好

Azzurro 發表於 22-4-27 16:38

小朋友係目前小學好似(!)感覺良好/ 五官比較配合,(有可能的話 ...

如果你而家間學校能夠保持級10,我肯定中學可以有好多選擇。我是今年過來人。當然MCS 進可攻退可守

小朋友係目前小學好似(!)感覺良好/ 五官比較配合,(有可能的話 ...

非正式統計,插入MCS 之後基本上都會係前列份子

去到MCSps 這些級數 不好同以前學校比較

Azzurro 發表於 22-4-27 11:41
弱弱一問

小學黎講,係三私一直考級頭(10 或以前)容易一點,還是 MCS 小學考級頭容易啲?(如果最終目標 ...

意思dg 收 mcs 定三私一直級頭機會大 d ?

咁一定係 mcs,女校鍾意收返女校

mcs 年年都有 5 年級去 dg, 小六考中學我識有個間中係班考 1-3 名, 咁我諗喺級都排得前嘅 但唔知名次,dg 中學收左

另一三私朋友囡囡,又係同屆,年年考級5 左右,dg 都係 waiting, 我指升中

而呢個朋友女,已經嘗試插 mcs 好幾年,都未有過筆試 ,所以都無成功

b3410 發表於 22-4-27 14:07
當然應該先去MCS
英文方面一定可以配合到佐敦要求。
而且進可攻,退可守,唔去佐敦繼續讀MCS都好好。

係,mcs 同 dgs 英文好似,同出面學校稍有分別

Reader 就好多女校有 d一樣,但 dg mcs 用同一本 reading trends,學 d compare / contrast, 揾main idea,cause and effect ..... D format 好似

b3410    發表於 22-4-27 21:29

cchappyforever 發表於 22-4-18 02:06
已有其中一間直資offer,雖然自行MCS未知成功與否,但想問下意見。囡囡不是尖子,成績尚可,但沒有音體特長 ...
三揀一,會揀 MCS。

回覆 www 的帖子

點解呢?

Fighter2022 發表於 22-4-20 09:23
討論區好少MCS既資料, 請教有冇多D用家意見?例如學習風氣, 老師教學質素, 原校生和外來生既相處等? 好奇怪 ...

Indeed, why?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己
:毋忘初心!
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 kiwimamas 的帖子

感覺MCS的家長都比較佛系,而且囡囡一般都比較乖,遇到的問題相對較少,所以不太來這裡發帖

MCS.
Second choice SPCS. 可揀A-level.

回覆樓主:

請問最後選 MCS 定抽 SPCS 飛

B.B.BaBa 發表於 22-4-27 14:26
另外,三私一直升中考唔到佐敦的,大概都會好想考到 MCS 吧...
所以都係先去 MCSPS 較為上算
...

其實佐敦升中集中收特異功能 跟讀書關係不大

今年一直入SPCC超過10個 (上年都9個)原因是因為一直沒有體藝要求 讓小孩自然發展 佐敦都不是級10內的目標

Happy_funny 發表於 22-6-17 23:35

其實佐敦升中集中收特異功能 跟讀書關係不大

TSL 2021年升 SPCC 及 SPCS
為三私一直中人數及比例最高

《三私一直的升中派位結果》#53
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3858329&pid=49107079
‹ 上一主題|下一主題