用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs SPCS vs MCS
go

協恩 vs SPCS vs MCS  

已有其中一間直資offer,雖然自行MCS未知成功與否,但想問下意見。囡囡不是尖子,成績尚可,但沒有音體特長。
如果番協恩大概40分鐘, 番SPCS一個小時內,MCS 約半小時。
有小小担心中學谷得太勁令囡失去學習興趣和動機,但希望學校不會只死讀書。

cchappyforever 發表於 22-4-18 02:06
已有其中一間直資offer,雖然自行MCS未知成功與否,但想問下意見。囡囡不是尖子,成績尚可,但沒有音體特長 ...

MCS唔谷,輕鬆自由,功課少,返學開心,唔係死讀書學校,但係有家長覺得太輕鬆想谷D轉去協恩。

另外一閒唔清楚。

cchappyforever 發表於 22-4-18 02:06
已有其中一間直資offer,雖然自行MCS未知成功與否,但想問下意見。囡囡不是尖子,成績尚可,但沒有音體特長 ...

MCS 初中輕鬆的,高中會比較忙,先甜後苦吧!

Hy 多活動,多嘗試,忙得黎是開心的,收穫也很好

我覺得呢3間都唔係死讀書的,好多朋友分享某些地區Band 1名校就真係死讀書

回覆樓主:

SPCS 返左幾個月不能作準,分享下,阿女返學開心,教乜考乜,叫不過不失,應付左第一次考試。
入左 junior choir 短短幾個月,11月中已經似模似樣校內上台表演。
IGCSE 可以蜜糖可以毒藥,始終要考多個試,中三四相信會好忙。

三間都好好
成績也應該接近,雖然每年有上落,總體應該都幾好。

你哋有冇宗教?如果有就考慮埋。
校服?校舍?外貌協會?

交通:
既然MCS車程最近,不如揀佢喇,又免費

我們去年也是三間都有offer,最後選擇了MCS,主要是適合我女兒。其實三間都是好學校,但是你需要自己做功課,特別是校園文化,他們還是有不同的,選擇適合你小朋友的校園文化。這幾所學校真的就一個適合,沒有好壞之分。個人觀點是距離也是需要考慮的因素,但是適合更加重要

回覆 Rpp 的帖子

多謝你呀! MCS 可以做到唔谷但成績好真係唔容易! MCS的老師教學如何?選科競爭大嗎?

回覆 hum0102 的帖子

謝謝你! 我有朋友的女兒也讀HY中一,佢女讀得開心但聽講頗多功課。不知讀上去高中會否好谷呢?老師教學如何?

回覆 b3410 的帖子

多謝你! 我地冇宗教,也不是外貌協會,雖然我自己覺得格仔裙幾靚,但囡話冇所謂。三間都係好有內涵嘅女孩子。MCS車程較短,但唔一定入到呢,如果自行落選而幸運有另一間直資call waiting: HY vs SPCS,兩者成績是否相若?催谷程度也差不多?

回覆 kirstyau 的帖子

謝謝你分享!igcse 可以是蜜糖又可以是毒藥,我可以了解多些嗎?我也有担心中三中四兩年兼讀igcse會否好辛苦呢?晚上要做功課到很晚嗎?老師教學如何?不好意思好多問題

cchappyforever 發表於 22-4-19 02:33
回覆 hum0102 的帖子

謝謝你! 我有朋友的女兒也讀HY中一,佢女讀得開心但聽講頗多功課。不知讀上去高中會 ...

谷唔谷?老師教學如何?呢兩個問題都係幾主觀的。至於功課,都視乎阿女的能力,雖然話大家都來自小學的級頭,但入到去考top10% 同 bottom 10%差距都頗大。不過幾鐘意佢中英數會分8組,每組22-23人,因材施教。
呢度都有家長分享過高中如果選理科都會幾忙,始終佢dse成績有返咁上下,詳情可以去佢校網睇返。

cchappyforever 發表於 22-4-19 02:27
回覆 Rpp 的帖子

多謝你呀! MCS 可以做到唔谷但成績好真係唔容易! MCS的老師教學如何?選科競爭大嗎? ...

MCS囡自己分配時間谷或者家長谷,亞女話老師教學有熱誠,不過很多都係比較大年齡.揀科聽師姐講都揀到心儀嘅科,因為S1-S3外走好多學生.留低是DSE中四開始由資深老師帶領。

希望MCS舊家長幫指正,擔心答錯變成誤導。

cchappyforever 發表於 22-4-19 02:43

多謝你! 我地冇宗教,也不是外貌協會,雖然我自己覺得格仔裙幾靚,但囡話冇所謂。三間 ...
HYS有一年考的好好,不過之後又有回落,感覺兩間總體相若。谷唔谷的話,HYS可能會更加辛苦d

cchappyforever 發表於 22-4-19 02:50
回覆 kirstyau 的帖子

謝謝你分享!igcse 可以是蜜糖又可以是毒藥,我可以了解多些嗎?我也有担心中三中四 ...

女中一返左幾個月,未經歷唔清楚會有幾忙,中四應付多一個中途試,點都會比冇考要付出多點吧! ?

因為妹係懶人但本身做野快手,學校比乜做乜,所以學校要考多個試都好,唔洗佢甘hea。

cchappyforever 發表於 22-4-19 02:43

多謝你! 我地冇宗教,也不是外貌協會,雖然我自己覺得格仔裙幾靚,但囡話冇所謂。三間 ...

我哋雖然入唔到SPCS,但一直都係擁護者,相比HY同DG,佢哋無咁ego, fair lady 少少(朋友個女讀緊),仲有泳池㖭。老實講,如果係我自己,就會交左半年學費留位先,如後來真的心儀MCS收左,嗰萬幾蚊換來囡囡6年好學校保險,個人會咁做。不過始終大家都B1A校,競爭無論係刻意或自然都會有,家長及小孩都要調節心態。我女兒有個小學同學,小學級10,入左QES後級100,加上青春期,需心輔導,此為例

三間都係傳統名校 HYS 注重音樂及課外活動 MCS 靚靚校園 SPCS 格仔裙 不使怎評論 其實跟到課程 分別不大 建議同阿女去學校附近參觀下環境及網上了解多一些更好 個人選擇一定MCS

想問知唔知MCS有冇分組教中英文?

協恩事實係DSE 成績上升中,不過個人覺得比較適合啲運動又挨得既女仔,有付出有收穫

Fighter2022 發表於 22-4-19 12:57
想問知唔知MCS有冇分組教中英文?

你講輔導班 中英數?我所知MCS 英文都頗深 起碼高一年

JojoDad 發表於 22-4-19 10:27
我哋雖然入唔到SPCS,但一直都係擁護者,相比HY同DG,佢哋無咁ego, fair lady 少少(朋友個女讀緊),仲有泳 ...
咩QEH係邊一間丫