用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩 vs SPCS vs MCS
樓主: cchappyforever
go

協恩 vs SPCS vs MCS   [複製鏈接]

Fighter2022 發表於 22-4-20 09:23
討論區好少MCS既資料, 請教有冇多D用家意見?例如學習風氣, 老師教學質素, 原校生和外來生既相處等? 好奇怪 ...

Dse 成績 = 學生 + 家長 + 學校 + 其他
學校只係佔左其中一小部份
再講,Mcs 又唔係真的好hea, 只係初中時相對比較輕鬆,但學生自己本身質地好,妳唔谷佢都自律自學,學生之間互相推動和影響

回覆 hum0102 的帖子

同意, 我想問下MCS成績會否有排名?

Fighter2022 發表於 22-4-20 10:09

你想有定冇?

冇好D, 不過想知MEAN分數...哈哈

Fighter2022 發表於 22-4-20 10:25

我有聽朋友分享過,但唔確定,所以都係等MCS真用家答比較好

Fighter2022 發表於 22-4-20 10:25

我覺得有會好D,起碼真正知道自己位置,唔使左估右估。讀邊間學校都唔好只寄望學校同老師。

Fighter2022 發表於 22-4-20 10:09

S1沒有排名,成績表上有全級的mean成績

討論區好少MCS既資料, 請教有冇多D用家意見?例如學習風氣, 老師教學質素, 原校生和外來生既相處等? 好奇怪 ...
考試要有好成績,嚟嚟去去都係嗰幾個因素。如果學校hea, 學生又跟住hea且資質平庸,有冇可能會有好成績咁著數呢?!

hum0102 發表於 22-4-20 10:06
Dse 成績 = 學生 + 家長 + 學校 + 其他
學校只係佔左其中一小部份
再講,Mcs 又唔係真的好hea, 只係初中時 ...

自律性 學生之間互相推動和影響 非常重要的關鍵

ok3 發表於 22-4-20 10:45
考試要有好成績,嚟嚟去去都係嗰幾個因素。如果學校hea, 學生又跟住hea且資質平庸,有冇可能會有好成績咁著 ...

學校收到學生質素 影響教學進度極大

ok3 發表於 22-4-20 10:45
考試要有好成績,嚟嚟去去都係嗰幾個因素。如果學校hea, 學生又跟住hea且資質平庸,有冇可能會有好成績咁著 ...

中肯。

講真的,MCS咁多年有咁多用家,大部份都係讚好的!你都唔需要太擔心吧!
至於原校生,外校生的問題,我覺得好睇小朋友性格,如果唔係太極品的,一般問題不大。

tkhhung 發表於 22-4-20 11:06
學校收到學生質素 影響教學進度極大
Yes. 我就係想話如果學校hea(我唔相信mcs係hea, 極其量係叫輕鬆啲) 的話,就要學生質素搭夠。如果要公開試好成績,則學生努力加資質都重要。

之前打算讀MCS,認真做過功課。大致印象就係,
-   總體冇其他幾間水平接近的女校谷

-  英文好通常原校生多,外籍老師教,唔係好應試教育。英文普通,本地老師教,反而更加適合考試。

- 選科比較自由,多人揀的科目開的班數多,例如chem, phy

- 整體讀書氣氛,女仔有時比較小氣,唔肯share筆記等等

- 課外活動放手俾同學自己搞

- 校舍就小學部靚過中學部?

- DSE成績不俗,不過點解唔谷,又好成績原因不明。

如有偏差請指正補充,畢竟我只是收集資料,不是一手消息。

我本是路過,但之前小女在 MCS 謮F1-F4,  後因其他原因轉到外國升學,所以多口講幾句。MCS 總體我覺得是很不錯的,因進來或本身小學的學生都有不錯的底子,整體讀書風氣良好,F1-3不會太谷,有很多活動可自選參加,但是有一定的測驗功課,高年級就會多些測驗,MCS 有一制度,F1 時會有两班是以外来生為主,之后F2或以上會和小學升上的混在一些,所以外來生一般不難適應,沒有名次,除每班頭三例外,但有 mean  score,,  可知女兒每科在那水平,老師當然有好有差,但總體是頗好的。

b3410 發表於 22-4-20 14:47
之前打算讀MCS,認真做過功課。大致印象就係,
-   總體冇其他幾間水平接近的女校谷

有一種動作,叫做補習~~~

mcl203 發表於 22-4-20 16:01
有一種動作,叫做補習~~~
咁間間都有補
除非MCS專補班師資強勁!

b3410 發表於 22-4-20 16:14
咁間間都有補

咁補習都可以分有要求和沒要求吧~~~

b3410 發表於 22-4-20 16:14
咁間間都有補

九龍城大把專補特定中學 如MCS LSC

ok3 發表於 22-4-20 13:23
Yes. 我就係想話如果學校hea(我唔相信mcs係hea, 極其量係叫輕鬆啲) 的話,就要學生質素搭夠。如果要公開試 ...

簡單來講 如果本身基礎打得好 特別英文水平 去邊間中學都易適應 大部份學生由中小過渡英中 問題不太大 MCS 當然不是hea 只係學生跟到課程
‹ 上一主題|下一主題