用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF PYP 令孩子有足夠的語文及數學基礎嗎? ...
go

[小學] ESF PYP 令孩子有足夠的語文及數學基礎嗎? [複製鏈接]

IB PYP 理念很好,從主題探究去學習各科知識。不過,小學階段始終都是小孩子打好語文及數理基礎的階段,分科學習能在這方面更完備地包攬基礎知識和技巧。

以 ESF 為例,請問學校如何平衡?會有 stand alone unit 教中英數補足一下 inquiry learning 未必有 cover 但又係小學的應有知識嗎?還是家長要靠中英數外補來自行補身?定還是課程真的cover得哂,這份擔心是多餘的?

真心請教,歡迎分享過來人意見,謝謝!
   6    0    0    0

mindfulmom 發表於 22-4-11 06:49
IB PYP 理念很好,從主題探究去學習各科知識。不過,小學階段始終都是小孩子打好語文及數理基礎的階段,分 ...

入學未?這幾年要online上課,不好説。
但補習不補習,似乎是家長的安全感/安全網的安排多啲。

mindfulmom 發表於 22-4-11 06:49
IB PYP 理念很好,從主題探究去學習各科知識。不過,小學階段始終都是小孩子打好語文及數理基礎的階段,分 ...

"

回覆 mindfulmom 的帖子

Good que, i think the answer varies student by student as some replied earlier.
For those who are willing to dig deeper, maybe fine.  

Re maths, i find that the gap to secondary level is big and thus a need to supplement them with more practise.

For language, I find my kid's proficiency is high; yet what worries me is that they didn't translate the language skills into more non-fictional, more real-life usage.  To give an example, I find my kid is not interested in reading newspapers despite he's qiute proficient in English.

個人覺得,興趣主導學習方向。

對數學有興趣,會當佢係遊戲,日玩夜玩。我仔預備緊公開試,休息時間會玩”sudoku “, 這個我見到就頭痛。我相信好多女同學跟我一樣,唔仲意數字;久而久之,呢個就成為能力差距。

英文語言能力不用擔心,不喜歡看報紙是因為香港的新聞內容好悶喎。初中生的話,可以鼓勵睇Netflix 上一啲documentary, CNN 新聞報道,都是提升語文、用字、組織力、説故事的方法。

不用太擔心。
要理解ESF 係由UK制式轉到IB, 不僅IB DP (高中), 而且係包括IB PYP (小學)...一般學校只有IB DP, 所要花大量人力物力去成就這轉變...自己覺得要擔心反而如何留住有質素既教職員(純自己估計)

回覆 v369234 的帖子

請問知唔知當初點解ESF 要由british 轉IB? 但係我見好多ESF 家長嫌小學程度滯後左最少一年,
然後話啲小學老師真係可以睇心情,整天都只係放任成班小朋友玩,冇教書㗎喎。
請問係真的嗎?

回覆樓主:

我唔敢講上課有無cover所以topics,不過我好同意「興趣主導」呢個字眼。而興趣係包括both teachers and students. 所以感覺學習進度好唔穩定。

個人認為,入得IS就係想小朋友愉快學習,唔會想外補,但又會擔心程度,例如:Y3都未識計進位、退位的加減數、Y5都未攪得清分數的運算等,始終呢d係基礎,唔想佢到中學先至發現原來係以前個底打得唔好。

樓上提到non fiction都係一個我遇到的狀況,無論reading and writing 都未及fiction或narrative的質素。

始終無跟住個小朋友上課,唔知有幾多 teaching process,定係都係由得學生explore,所以想再問多d,諗下點樣support小朋友的學習。

回覆 sabsab122 的帖子

點解轉制,請自己找搜尋相關文章。另外,學早D等於小朋友叻D? 又或者因為政府有資助,所以幫小朋友報讀幼稚園上下午班,對小朋友更好? 每個家長自己有答案... 小朋友上Zoom期間,感受到老師教學認真但氣氛非常好。

.

.

英文唔使擔心,數學可能有d淺。但小學的數係舉一反三,容易上手的。即使其他人超前學,亦唔係咩神功。
我小朋友唔係讀Esf,但不少朋友的仔女都係Esf學生,我女亦認識幾個 year 7 升入新中學的Esf學生。據觀察,數學叻果d,可能有補習,亦可能無,但補習係家長買保險多d。讀得好主要係興趣和自學動力。所謂「師傅領進門,修行靠過人」,例如老師打開factorization的魔幻世界,小朋友會自己睇自己學,行到去quadratic function或者advanced algebra題目亦唔出奇。

如果ib pyp啟發到小朋友的興趣,即使課程唔係深,一樣功德無量。

Jane1983 發表於 22-4-12 17:55

英文唔使擔心,數學可能有d淺。但小學的數係舉一反三,容易上手的。即使其他人超 ...

謝謝你的回覆。好期待見到自己的小朋友可以好似你所講咁,鑽進學習的世界。其實IS真係有種不知怎樣形容的魔力,看似輕輕鬆鬆咁就掌握咗一些學習能力。呢幾年zoom都見識到老師的手法同傳統的不同,非常讚嘆。

Jane1983    發表於 22-4-12 20:16

mindfulmom 發表於 22-4-12 18:36
謝謝你的回覆。好期待見到自己的小朋友可以好似你所講咁,鑽進學習的世界。其實IS真係有種不知怎樣形容的 ...

親身經驗,IB讀落唔覺唔覺咁學識左乘同除
同埋我不嬲覺得係咁操加減乘除計快d其實性價比好低,大左係人都知可以用計數機,train數感解難呢d concept反應轉左去ib仲易掌握左
‹ 上一主題|下一主題