用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期
樓主: clz
go

青春期 [複製鏈接]

gigayan 發表於 22-4-2 22:52
易怒,中! 早幾日我先作出無言的還擊,她怒時還咀只會令大家關係愈來愈差,呢幾日終於有返啲好日子過,又 ...
無言的還擊>>> 咁都好 起碼佢有反省知道自己問題. 我怕一旦無言佢會好開心耳根清淨

mimi1102 發表於 22-4-1 10:49
前幾日, 咁啱Youtube 彈左條片出嚟, 講叛逆期, 大約都係講青春期, 睇左之後, 會明白多左小朋友內心諗咩, 我 ...
謝分享.
做父母真心酸....  現在回望, 除左頭幾年比較累但開心, 之後都係勞心勞力. 難怪有好多朋友選擇唔生. 最多生一個

Jane1983 發表於 22-4-3 11:10
身邊前輩朋友多數是正常家庭,好錫仔女的父母。他們大多數都成功過渡,有d幸福到仔或女無明顯青春期。但有2 ...
有個好朋友都係, 大女1X歲一直唔開心, 覺得阿媽只顧細既... 佢比較好彩, 補救到. 宜家個女好生性, 讀緊好好既大學

回覆 clz 的帖子

青春期係難,但每個人都是這樣走過來。以前果代經濟條件無咁好,父母愛心和關心亦唔係高,前人都搞得掂,我地都應該可以。

人唔可以無咗perspective,成日聚焦在自己身上,事事埋怨,而睇唔到big picture。

多謝樓主分享.....

https://mamaclub.com/learn/%E9%9D%92%E6%98%A5%E6%9C%9F%E5%83%8F%E8%A1%8C%E8%B5%B0%E7%9A%84%E7%82%B8%E5%BD%88%EF%BC%9F56%E4%B8%AD%E5%AD%B8%E7%94%9F%E3%80%8C%E6%A5%B5%E5%BA%A6%E8%A8%8E%E5%8E%AD%E7%88%B6%E6%AF%8D%E3%80%8D%E8%88%87/

1. 因為他們前額葉皮質發育不成熟,“理智”戰勝不了“情感”,很容易衝動,父母就別硬上。

2. 知道青少年的內側前額葉很活躍,在乎其他人的評價,那就不要當著外人的面批評孩子。

3. 青春期的孩子,受同伴的影響要遠遠超過父母,所以父母這時候的教育宜“曲線救國”,不要以為可以通過說教來解決問題。

很遺憾兩個女孩沒能過關. RIP

7-seven 發表於 22-3-31 19:11
細細個唔好太寵,佢就唔會以為全世界圍住佢轉。兒童期唔識教等到青春期鬼得閒聽你長氣咩?教仔要趁早。忍耐 ...

同意
眼見同學仔家長寵到不行
就係一路太仁慈, 今天才問為何叫不動去溫書, 還打機...???
都呈分了... 才問為何叫不到去溫書!

中了易怒一樣,但這都係人必有既野...........唔係好過份,過了一會兒冇咗件事就冇所謂啦

bananaGi 發表於 22-7-22 12:09
同意
眼見同學仔家長寵到不行
就係一路太仁慈, 今天才問為何叫不動去溫書, 還打機...???

唔溫書唔緊要,其實唔讀書都唔會死人。但大個咗又嚟迫好易出事,我阿媽有個老友嘅孫前幾日走咗(中二),惋惜!

7-seven 發表於 22-7-22 12:30
唔溫書唔緊要,其實唔讀書都唔會死人。但大個咗又嚟迫好易出事,我阿媽有個老友嘅孫前幾日走咗(中二), ...

因為返學?

bananaGi 發表於 22-7-22 12:37
因為返學?

唔敢追問,我估呢啲個案通常都唔係因為單一學業問題,但學業問題又往往會成為親子家庭關係的導火索。

朋友女,剛滿12歲,一唔答應佢要求,就話佢媽咪「食屎」,又話自己成績差都係因為「媽咪死蠢」。

由細到大,我朋友都係和平、理性,不打不鬧,自己親自照顧女兒(兩個)。早兩日派位又不太理想,叩門嘅筆試都沒份參加,朋友非常傷心。

torunpoland 發表於 22-7-28 08:57
朋友女,剛滿12歲,一唔答應佢要求,就話佢媽咪「食屎」,又話自己成績差都係因為「媽咪死蠢」。

由細到大 ...

係咪青春期才突然變成這樣?

到了中學,對每一個青春期孩子來講,都係一個重要階段,而父母面對孩子而家身心成長快速發展的特殊時期,做到一個合格的家長,能早學會陪伴和親近就顯得特別地重要,青春期孩子需要獨立空間和信任度,很多東西都拒絕跟家長交流,不論什麼樣都有會自己的小秘密不會告訴人,這個時候作為家長要有足夠耐心和包容性以及正確引導,給予孩子足夠信任,相信孩子自己的判斷力去面對.  父母都認為自己用最好的方式在愛著孩子,但往往忽略了他們內心的情感需求,所以點解為何要從小與孩子一起陪伴成長和傾訴是多裡重要,自然就會好像朋友一樣去傾計和陪伴,孩子就會願意和你分享他們大部份的一切,這些青春期煩惱就更會少啲.

chitchit0520 發表於 22-4-3 20:20
我係覺得現在既父母,的確唔會好似以前既父母咁去身體上傷害兒女。
但係我接獨到既感覺係,佢哋自己認為愛 ...

那真好慘,小朋友是有其喜好,我不會要跟我的喜好做事,尊重他的意見,協助他去達到。

‹ 上一主題|下一主題