用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五男仔,不緊張呈分試⋯
go

小五男仔,不緊張呈分試⋯ [複製鏈接]

小五;男仔。

一直主科目考試分數都是僅僅合格。 之前小四下學期都學習態度良好的⋯而家上網課,更加好似放假咁⋯想佢自己緊張下啲成績功課,佢就好似唔在乎咁⋯更加對呈分試似乎唔緊唔緊咁⋯ 真係激死我 講咗好多次嘅利弊俾佢聽⋯ 佢聽嗰陣時好似好明白,但係之後第二日打回原形⋯⋯都唔知點算好!

有時真係激鬼氣佢咁嘅學習態度⋯根本理唔到佢排乜中學乜嘢辦法都冇⋯ 鬧又鬧過⋯氹又氹過鬧得多又好似好傷佢自尊心⋯唔知點樣教佢好自己都好灰心⋯成日搞到自己瞓唔着

7    0    0    0

幫佢安排合理的時間表,落實如何勤學,例如今日睇30分鐘乜嘢科的書,做吓練習等。當然你亦要兼顧到比佢充足的玩樂時間和食零食。

雖然係小五,但生性呀、努力讀書、呈分好緊要…呢d嘢佢地即使明,但具體點達到有時亦唔係咁易,你要幫佢落實執行細節。

Jane1983 發表於 22-2-22 10:07
幫佢安排合理的時間表,落實如何勤學,例如今日睇30分鐘乜嘢科的書,做吓練習等。當然你亦要兼顧到比佢充足 ...

就算有時間表,都要小朋友肯跟住做先得,有啲小朋友係要人貼身跟住先會做,行開5分鐘都會停嘅。真係要家長全日唔做其他事,只跟住個小朋友先可以完成每日要做嘅嘢㗎。 至於嗰啲解釋利害、誘因、獎勵...已經完全冇效。遇上呢種情況,除咗放手,其實真係冇乜嘢可以做。
當個好爸爸

angel-papa 發表於 22-2-22 02:50
小五;男仔。

一直主科目考試分數都是僅僅合格。 之前小四下學期都學習態度良好的⋯而家上網課,更加好似 ...

我囝小六了,其實多數男仔都係噤,佢過去兩年(包括上網課日子)我要求係在我放工前佢自己做完所有功課(一星期大約2-3日加額外練習比佢,但多數可以30分鐘內完成),l就可以睇喜歡既卡通片同任玩(不是打機)。
網課日子佢哋嚟講真係悶。如再加太多練習佢哋勁抗拒,因我囝不是一個合作嘅小朋友。唔會比你谷

boyboobee 發表於 22-2-22 11:07
就算有時間表,都要小朋友肯跟住做先得,有啲小朋友係要人貼身跟住先會做,行開5分鐘都會停嘅。真係要家長 ...

11歲男仔,就咁放手,佢識得知錯,勤學向上的,應該十個無一個。

自己仔女,點都要試吓唔同辦法教養。唔會咁快由得佢。

ar_mak 發表於 22-2-22 17:01
拿,首先我地一齊拎個心出黎,研究下時間表到底係點用。

時間表既定立,目標係想建立一個習慣,而非借時間 ...

問題係:
1. 個小朋友根本係有心唔做,所以定咗個時間表都冇用。
2. 連睇下個時間表都要家長提,變成由家長提佢做乜,改為由家長提佢睇下時間表應該嗰個時候做乜。
3. 獎嘅嘢簡單如只要做齊功課就有獎都做唔到,相信呢個要求對六年級唔高。

PS 以上情況並非全部發生於同一位小朋友身上,只係舉例。

ar_mak 發表於 22-2-22 17:04
都未必既,10個有9個都未定,不過全部已經6 、7 、80歲LU~
Hi 麥哥,好耐無見。
呢個討論令我想起之前聽一個talk,講者講完大道理後,聽眾好多follow up questions都係「小朋友唔肯學」、「無動力」、「沉迷打機,唔想讀書」……點算?講者就話呢d係品行問題品格問題,唔係學習能力問題,搞清楚問題所在,先搵到解決之道。

2jkidsfather    發表於 22-12-27 10:36
ar_mak    發表於 22-2-22 20:00

時間表之前的確整過,不過佢都係跟咗一排之後就冇再跟了⋯ 拖拖拉拉多多藉口之後就冇咗件事⋯如果講做功課,他又未至於完全唔做,只係他不喜歡的科目就真係拖完又拖先至做⋯ 但係溫書就真係冇咗回事⋯⋯總之個態度就係話俾我聽完全唔緊張⋯ 都唔知點講佢先明白⋯

day_bo 發表於 22-2-22 12:03
我囝小六了,其實多數男仔都係噤,佢過去兩年(包括上網課日子)我要求係在我放工前佢自己做完所有功課( ...

佢平日上完網課之後已經大把時間自己攞去玩⋯雖然唔係打機,不過都唔明點解佢可以玩得咁開心! 玩具又玩、卡又玩、畫公仔又畫一餐、同阿妹又玩一大餐⋯⋯總之搞呢搞路都唔係讀書嘅嘢啦!可能係我就嚟放工返屋企嘅時候佢先開始做功課囉

angel-papa 發表於 22-2-23 01:17

佢平日上完網課之後已經大把時間自己攞去玩⋯雖然唔係打 ...

有冇嘢吸引到佢?佢好想做但平時冇得做,例如每日睇卡通片、夜晚可以一家人玩生命之旅、大富翁,一定要餌誘佢,做好功課先可以做佢想做嘅嘢。

好多謝你哋嘅意見!聽完之後,我會再繼續努力(emoji)

angel-papa 發表於 22-2-23 16:52
好多謝你哋嘅意見!聽完之後,我會再繼續努力(emoji)

有冇上補習班或請私補?

tkinwong 發表於 22-2-24 13:59
有冇上補習班或請私補?

一向都有私補了⋯但係而家疫情嚴重,已經冇再上門了⋯只有靠網上的私補⋯

最近我都頂唔順,終於收咗佢部機,講明因為佢嘅態度一啲都唔積極,所以暫時收咗佢部機,放假都冇得打!免得佢打到心到散晒⋯⋯

不過,好咗幾日,佢又攞電話玩拍Lego 影片,搞到成屋都擺晒佈局,好似片場咁⋯然後我又落埋去個影片App⋯⋯都唔知點教好⋯⋯好似講極佢都唔知道問題所在

boyboobee 發表於 22-2-22 17:14

問題係:
我仔中哂你講既3點, 死未

Jane1983 發表於 22-2-22 17:32
Hi 麥哥,好耐無見。
呢個討論令我想起之前聽一個talk,講者講完大道理後,聽眾好多follow up questions都 ...
認同, 雖然我仔懶到出汁, 做事無責任心, 但學習能力無問題, 學校評為B1A學生
‹ 上一主題|下一主題