用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 12網轉81網會否跌banding?
go

12網轉81網會否跌banding?

小五生,現讀12網(非一線小學,家長抽小學時通常放在乙二)。

如果三次呈分均拿到級十或以內,應該稳操拿band 1。

因可能要搬往北區住,又不熟北區學校。不知會否跌banding?

唔會跌 band,但北區嚴重唔夠位,Band 1 都係 55 波入返 Band 1。

不過理解返學路程太遠留灣仔升中唔理想。考慮一下北區附近區可以叩門學校(e.g 沙田、大埔)。

1998Ruby1998 發表於 22-2-18 11:46
唔會跌 band,但北區嚴重唔夠位,Band 1 都係 55 波入返 Band 1。

不過理解返學路程太遠留灣仔升中唔理想 ...

咁嚴重!
我曾經考慮過,跟校網抽乙部,但甲部跨區抽鄧顯/甲寅年。

回覆 19801980 的帖子

北區得 5 間 Band 1 英中(加埋上車嘅風采),陳融成績應該未去到 Band 1 不過都係英中,共 588 個乙部位。
條數簡單同誇張啲計。北區 20/21 小五大約 3311,假設 20% 移民/跨區插班走人/轉網唔跟北區升中,再預 30% 自行離場,都仲有 1854 個小朋友等派位,1/3 人 Band 1 618 人,618 同 588,條數點計都一定唔夠用,更何況應該冇咁多人走佬。

另一方法係甲部鄧顯/甲寅年,乙部照填灣仔保 Band 1,之後準備叩鄧顯/甲寅年。

19801980 發表於 22-2-18 11:42
小五生,現讀12網(非一線小學,家長抽小學時通常放在乙二)。

如果三次呈分均拿到級十或以內,應該稳操拿b ...

B1較頭新界北和東中學可考慮

北區 (鄧顯、甲寅年)
大埔 (迦密柏雨)
沙田 (曾肇添、沙田崇真、沙田呂明才)

留意鄧顯出名好谷,入大學率(包括3大)超高,訓練考試機器有一手。沙田的B1A中學相對訓練學生各方面比較平均。

個人建議優先考慮沙田的B1中學。

1998Ruby1998 發表於 22-2-18 12:16
回覆 19801980 的帖子

北區得 5 間 Band 1 英中(加埋上車嘅風采),陳融成績應該未去到 Band 1 不過都係 ...

謝謝你的分析

tpmon 發表於 22-2-18 13:32

B1較頭新界北和東中學可考慮

我亦開始留意沙田的英中。但好似沙田沒有借中學給北區,如果我真想試沙田,唯有靠甲部或自行了。

19801980 發表於 22-2-18 14:12
我亦開始留意沙田的英中。但好似沙田沒有借中學給北區,如果我真想試沙田,唯有靠甲部或自行了。
...

列出的新界北和東的中學,你港島人以前有聽過嗎?

如果級數相同,或許選間外區較多人認識/聽過的中學。

tpmon 發表於 22-2-18 14:57
列出的新界北和東的中學,你港島人以前有聽過嗎?

如果級數相同,或許選間外區較多人認識/聽過的中學。

北區的鄧顯,數年前曾聽一位世叔伯提及,他極力表揚。

沙田區,聽朋輩(她是老師)提過曾肇添。

19801980 發表於 22-2-18 15:52
北區的鄧顯,數年前曾聽一位世叔伯提及,他極力表揚。

沙田區,聽朋輩(她是老師)提過曾肇添。

的確這兩間外區人也聽過。

你反而要知你的孩子在某些超谷中學的環境下,只讀書操考試冇乜課外活動,能否適應到?  但這些中學可能入大學率還勁過傳統名校。

還是你會選些排名冇咁top 的B1A校,但課外活動充足,有些更是有愛心的B1教會中學。

tpmon 發表於 22-2-18 16:59
的確這兩間外區人也聽過。

你反而要知你的孩子在某些超谷中學的環境下,只讀書操考試冇乜課外活動,能否 ...

小朋友受教,但不會逆來順受,所以我都担心如果中學太谷和太多功課,他會一邊做一邊抱怨,失去學習興趣,弄巧反拙。

學習認真,喜愛的科目會好俾心機,亦能輕鬆取得佳績,例如英文。

沒有音樂和運動天份,没有拿過任何公開賽的獎狀,這樣對於扣門來說,似乎不理想?

喜歡羽毛球和足球。

請問北區或沙田區的中學,有什麽提議?

19801980 發表於 22-2-18 22:07
小朋友受教,但不會逆來順受,所以我都担心如果中學太谷和太多功課,他會一邊做一邊抱怨,失去學習興趣, ...

相信以下的舊post 解答到你。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3669838

沒有運動天份,又喜歡羽毛球和足球,不是太明?  即在小學不是校隊?

回覆樓主:

有空可看看以下的 post #8 的中學排名 (由EK資深會員hkpapa852根據DSE成績排位)。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3859158

根據EK其他會員得知:
- 學術方面最强 (鄧顯、曾肇添)
- 關愛 (沙田崇真)
- 全人教育 (沙田浸信會呂明才)

19801980 發表於 22-2-18 11:42

如果三次呈分均拿到級十或以內,應該稳操拿b ...

如果成績可以排前少少,不如考慮下油尖旺嘅九華,岩晒男仔嘅性格,都係遠少少啫~~~

tpmon 發表於 22-2-18 22:35
相信以下的舊post 解答到你。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3669838

謝謝,我會再看看。

小兒不是球隊,但因你曾提及課外活動,我遂想如果學校有羽毛球和足球便好了。

19801980 發表於 22-2-18 23:06
謝謝,我會再看看。

小兒不是球隊,但因你曾提及課外活動,我遂想如果學校有羽毛球和足球便好了。

那麽沙田浸信會呂明才 (即呂記) 是其中一個好選擇,多方面都有,成績也不錯。

有些EK會員建議你選九龍區的中學。

mcl203 發表於 22-2-18 22:57
如果成績可以排前少少,不如考慮下油尖旺嘅九華,岩晒男仔嘅性格,都係遠少少啫~~~
...

謝謝,我亦考慮過九龍華。

不過,要揾日親身帶呀仔由北區往返九華一次,看他能否接受。

19801980 發表於 22-2-18 23:26
謝謝,我亦考慮過九龍華。

不過,要揾日親身帶呀仔由北區往返九華一次,看他能否接受。

都幾遠哦……..
所以,我都同意樓上所言,級十以內,不妨考慮沙田Band1a中學
另外,其他pm問題,已另回覆供你參考。

nillnill 發表於 22-2-18 23:53
都幾遠哦……..
所以,我都同意樓上所言,級十以內,不妨考慮沙田Band1a中學
另外,其他pm問題,已另回覆 ...

非常感謝。