用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF VS TSL
樓主: Janww
go

WKF VS TSL   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-2-26 00:31
王錦輝一條龍 AL 往績佳
計DSE 陳守仁8成半升同級或更佳

由陳守仁上年派位表,127畢業生入46間以上學校,其中近80人入直資。

Janww 發表於 22-2-25 23:59
其實我都同意樓上幾位嘅comments。TSL嘅理念幾好 唔係死谷成績 好多好吸引嘅活動 其實同WKF都有啲相似 但學 ...

TSL 學生成績可以分為三段。

1)頭50位同事學術真係好勁,考直資中學無乜難度,最前果批可以去到SPCC, DBS, SPCS, MSS, HKUGA等等

2)中游份子比較尷尬,比較多人去其他band 1直資。相對少人去大抽獎(抽獎結果都好理想)

3)後段學生,應該屬band2學生,呢批學生英文能有好高,考其他直資都好受歡迎。

我唔比較其他學校或比較三私一直,只係用家身份去分享意見。
六年時間作為陳守仁學生及家長都好開心:
-學校好多完化,老師一般都好照顧(其實佢哋都好忙)
-學生英語能力都好強,讀得玩得(有時玩到儍儍地)
-我亦察覺到呢度同學好欣賞其他同學優點,極少有jealousy
-學費平而學校設施好,交通算方便
-認識到好好家長朋友,大家互相分享有用資訊
-仲有一點好少人提,就係「油尖旺」升中區,英中學位充足。

講咗咁多學校優點,講一樣可以做好少少地方(我話自己),就係多睇中文書,要比心機讀好中文。如果中文都攪掂埋,升中、中學生活唔需要太擔心。

如果可以去到七年前,而家可以再選小學一次,一定再選陳守仁。

behappydad 發表於 22-2-26 09:00

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有個concern就係疫情下小朋友冇六七年前咁好彩 都冇咩活動可以參加 都唔知點培養體藝 升中都要睇呢啲 家長壓力係咪更大左

Janww 發表於 22-2-26 12:10

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有 ...

正能量,向正面出發(emoji)

Janww 發表於 22-2-26 12:10

其他用家分享都有啲相似 多數也都係happy customer 我宜家有 ...

小女今年小五要呈分,冇話驚夠唔夠課外活動,因為疫情全世界都係咁,所以我覺得不如追求學術基礎及軟實力例如表達能力、演講能力、團隊合作、創意力等。佢哋每日下午甚至星期六照樣有網上校隊訓練、網上ECA冇停過,其實下午都可以好忙好充實,所以我成日覺佢哋老師真係忙到嘔,好多野都要負責。暫時上到第五年,老師團隊幾穩定,d老師都係差不多,好少見到新老師。

有龍去龍啦,除非你敢保證6年後佢依然谷到

我依家明咩叫有龍去龍
因為個小朋友越大就越多變數

kakakakaka 發表於 22-2-16 11:33
有龍選龍,入得TSL個個都叻仔叻女,要响165個叻仔叻女做前列嗰50入b1A真係少D耐力、能力都唔得,真係拼足6 ...

所以TSL 升中band 1率好高

behappydad 發表於 22-2-26 09:00

中間冇諗過去插班龍校?好佩服家長有咁堅持因為大部份嘅人都非常吹捧龍校

happyschooling 發表於 22-5-27 23:08
中間冇諗過去插班龍校?好佩服家長有咁堅持因為大部份嘅人都非常吹捧龍校
...

因為在TSl 讀得開心,所以無想過中途離開。

上了中一,大部分學生在中學裏愉快學習中。

k29541230 發表於 22-2-27 00:28
我依家明咩叫有龍去龍
因為個小朋友越大就越多變數

請問可以分享多d嗎? 小朋友會有咩變化?

happyschooling 發表於 22-5-27 23:08
...

因為讀TSL家長不是旨在普通龍而是神龍

yin0101 發表於 22-5-30 06:48
請問可以分享多d嗎? 小朋友會有咩變化?

諗都諗到啦
讀唔讀到書唔到你控制,講天資
無天資谷極都可能中流
有自己思想唔會你話向東就東

你自己又有無信心崩緊足六年谷谷谷先,仲有果種差半分就好似天跌落黎咁

當然有龍揀龍

TSL的用家絕大部分都係讚多, 數學有教快半年-1年, 同DB差不多, 現在中文都深左

Janww 發表於 22-2-22 11:23
that's a valid point. WKF中學親生仔成績只四屆可以睇,冇具體DSE分數分佈,但三大率有公佈,~30%,另考G ...

王錦輝部分數字綜合DSE及AL公布
本地取錄 三大/學生人數 = 近5成
驟眼睇可比傳統 B1A 中學

從其他數字拆解聯招及 NJ 後可見
三大大部分為 NJ 1人獲多於1個取錄
聯招三大與文字推理後得出18%相符

2021年
DSE 聯招
三大 16(18.2%) [40×三大40%] ✓
其他^ 24 [=理12+城3+浸7+教2] ✓
----------------------------------------------------------
八大^ 40(45.5%) [57×UGC 70%] ✓
其他 17 [=公大11+SSSDP 6] ✓
----------------------------------------------------------
取錄 57(64.8%) [88人×取錄率65%] ✓

本地取錄 → DSE 聯招 | AL 非聯招
港大 19
中大 15
科大 24
----------------------------------------------------
三大 58 → 16 | 42
理大^ 12 → 12 | -
城大^ 3 → 3 | -
浸大 7 → 7 | -
教大^ 2 → 2 | -
----------------------------------------------------
八大^ 82 → 40 | 42
公大 11 → 11 | -
SSSDP 6 → 6 | -
合計^ 99 → 57 | 42

^ 理大/城大/教大可能包括副學位

https://www.hkbuas.edu.hk/en/ss/examination-results-hkdse-and-gce-al-2021

For the DSE graduates, the overall results in the DSE exam remained significantly higher than the HK averages. In JUPAS main round offer, 65% of our DSE graduates received offers, among which 70% were from UGC-funded universities, while the offers from HKU, CUHK and HKUST accounted for two fifths.

⇒ 三大 65% × 70% × 40% = 18.2%

happyschooling 發表於 22-7-8 11:03
TSL的用家絕大部分都係讚多, 數學有教快半年-1年, 同DB差不多, 現在中文都深左
...
確實讚多彈少,TSL數學課本同DB一樣,但好似冇教快

Poyau 發表於 22-7-12 08:54
王錦輝部分數字綜合DSE及AL公布
本地取錄 三大/學生人數 = 近5成
驟眼睇可比傳統 B1A 中學
文字推理 我都有留意呢個問題,但DSE三大我認為是65%*40%=26%。WKF 19年以前在校刊有登GCE-level offers: https://www.hkbuas.edu.hk/sites/ ... 9_A-Rising_Star.pdf 18年19年HK offers扣除GCE Offers,DSE三大率係25%-30%。20, 21年冇GCE offer details, 但根據前兩年報告,應該係26%。但我都覺得學校公佈方面不夠透明,冇副學士等details.

Janww 發表於 22-7-12 11:41
確實讚多彈少,TSL數學課本同DB一樣,但好似冇教快

同DB比可能無教快,但他們是小一教埋小二數的
‹ 上一主題|下一主題