用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 WKF VS TSL
go

WKF VS TSL  

本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非龍校 聽說升中好麻煩
大家會點揀?

Janww 發表於 22-2-15 23:49
本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

Wkf 同 tsl係二間吾同類型既學校~我諗最大考慮係中學有無打算去海外升學,如果我就首選近果間先,慳返好多時間~其次係有無心一齊拼搏升中呈分試

本來決定WKF 因為認同教育理念 一條龍 硬件也不錯 但今日收到TSL offer 離屋企很近 walking distance 但非 ...

兩間都係英小,兩間的學生英文能力都高又presentable, 似乎你讀小抱咩心態?你都道出左重點,TSL要戰鬥格足六年,學術琴棋書畫皆精去博B1中學,博唔到顏寶鈴嗰啲你接受到嗎?WKF就有龍中,校舍一流,學習氣氛同壓力係冇需為升中而去迫自己個種,好唔同。
有校巴遠近不是問題。
俾我揀就有龍讀龍,一鳥在手勝百鳥林

聽聞陳守仁今年新校長為了應對以往一部分人中文差的結果,相比往屆一定程度提升了起碼一年級中文的功課量
可以預期往後成績會更好一些

最後考到 b1a 不少,但是非 b1a 的人更多
也不難在選擇 offer 之前自我評估自己小朋友以後大概關於邊一邊。。

我認識兩個人由於中文原因高年級的時候轉過去國際學校。。
我一直認為英文學校最重要係中文好。。

有龍校我會揀龍校,唔駛6年後再玩多一次遊戲。TSL幾時要註冊呀?

infong2011 發表於 22-2-16 00:12
Wkf 同 tsl係二間吾同類型既學校~我諗最大考慮係中學有無打算去海外升學,如果我就首選近果間先,慳返好 ...

請問乜唔同?我理解WKF係happy school,TSL較谷,但亦算活動教學?
中學無打算出國,大學open.

Lumgg 發表於 22-2-16 07:39
有龍校我會揀龍校,唔駛6年後再玩多一次遊戲。TSL幾時要註冊呀?

網絡註冊,3/8前寄返hard copy。

多謝大家俾意見。我本來揀左WKF,但好多人建議我揀TSL,話50%入B1A,又近。我有點驚,因不覺得WKF差咁多,DSE冇1A,但亦屬Band 1, Alevel好好,又happy。宜家又恢復信心

Janww 發表於 22-2-16 08:31
網絡註冊,3/8前寄返hard copy。

幾時要網絡註冊呀?

Lumgg 發表於 22-2-16 09:17
幾時要網絡註冊呀?

不限 就3/8一個Deadline

WKF 中學有band 1 嗎?DSE 好似麻麻?

回覆 Janww 的帖子

walking distance返學好正

bsbj 發表於 22-2-16 10:07
WKF 中學有band 1 嗎?DSE 好似麻麻?

18年開始親生仔成績已經有了(emoji) 而且40%出國 其實冇咁多人行JUPAS

其實你應該心中有數個小朋友的能力係點。如果你有信心可以在TSL 有亮麗的成績咪揀TSL , 如果你冇信心要fight 6 年咪揀WKF.

Raccch 發表於 22-2-16 10:07

walking distance返學好正

係,所以有考慮

吹水媽媽 發表於 22-2-16 10:24
其實你應該心中有數個小朋友的能力係點。如果你有信心可以在TSL 有亮麗的成績咪揀TSL , 如果你冇信心要fig ...

我覺得才K3還好難講 我女性格外向 學術不確定 但有SFA同埋TSL offer,我估不會差,但6年後好難講⋯

揀學校真係好個人,只要自己覺得適合就可以。我依家發現無論幾好幾受歡迎的學校,都總有些家長投訴不滿只能夠講冇學校係完美的,只有是否適合。

Janww 發表於 22-2-16 10:43
我覺得才K3還好難講 我女性格外向 學術不確定 但有SFA同埋TSL offer,我估不會差,但6年後好難講⋯
...

如果認為自己囡囡應該跟到大隊,TSL當然好過WKF,升中出路好好多~

WKF好處係有自己中學可以直升,但缺點係無呈分升中外闖有難度。中學公開成績唔太透明,要自己考慮下值唔值得一讀12年~

如果係成績自由波支持者,就2間都冇所謂,無太大信心可以位列中前列,就WKF會適合啲~

Janww 發表於 22-2-16 10:18
18年開始親生仔成績已經有了(emoji) 而且40%出國 其實冇咁多人行JUPAS

似乎,WKF仲係以JUPAS為主。放洋率高或低,並非反映修讀JUPAS人數多少~~~

回覆樓主:

有龍選龍,入得TSL個個都叻仔叻女,要响165個叻仔叻女做前列嗰50入b1A真係少D耐力、能力都唔得,真係拼足6年,反而諗吓如真不屬前列位置,最終入b2又願唔願