用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家長英文唔得。。。面試如何。。。
樓主: suslau2004
go

[小學] 家長英文唔得。。。面試如何。。。 [複製鏈接]

suslau2004 發表於 22-1-27 11:01
請問DSE ,同 A LEVEL 有什麼分別?

A level 是英國高考課程,成績用來申請大學!

suslau2004 發表於 22-1-27 06:00
小朋友傳統英文私小讀p3, 跟唔上,唯獨英文科唔錯,學校教快一年,但都考到七十分左右,想幫佢轉國際學校。 ...

讀國際學校唔係只是英文好就得,其實國際學校的課程比本地私立深好多。舉例我仔果間國際學校, 中一學緊我以前會考時代中三中四的Science;Social studies寫緊以前高中先會寫的文;功課都用MLA format比返citation, 以前我大學一年級先識MLA format係乜;英文就走文學分析路線,好似讀literature咁!屋企都要support到,否則初初小朋友都會難適應又或跟不上。

conniewktang 發表於 22-1-27 14:37
讀國際學校唔係只是英文好就得,其實國際學校的課程比本地私立深好多。舉例我仔果間國際學校, 中一學緊我 ...

我囡囡都花咗一年時間先適應,英文的文學分析同science的open questions都比較難掌握。

同意樓上所講。唔知其他國際學校程度有幾深,因為我知有某些 IS 程度係淺少少。我仔嗰間都係深,尤其係 science,Humanities, 每科功課都要寫好多嘢,又要解釋得好詳盡先攞到高分。有英文 native 同學 (中一) 跟唔上要媽咪幫手教功課, 但因為課程深,連佢喺高中教書嘅媽咪都唔識要揾人幫手。 所以樓主如果係因為程度追唔到而轉國際學校要認真考慮下。

回覆樓主:

謝謝各位意見。
咁,或者我自己真係要用心研究下!

同埋我覺得.... no offense~ 不過同老師都會有call / 面對面家長日, 同埋同其他家長聯繫 (可能因為我果D仲係幼稚園, 比較多呢D) --> 我想講家長點都係需要英文......如果你會好介意自己唔夠好, 唔知你會唔會直頭feel uncomfortable 去同佢地溝通~都係你自己要去衝破你自己既心理關口!

ckmammy 發表於 22-1-27 15:11
同意樓上所講。唔知其他國際學校程度有幾深,因為我知有某些 IS 程度係淺少少。我仔嗰間都係深,尤其係 sci ...

請問那些lS程度深,那些lS程度淺?

Kai92 發表於 22-1-27 22:32
請問那些lS程度深,那些lS程度淺?
有幾間係朋友既小朋友讀過再比較過課程較淺有 AIS, CAIS, ESF 某些科目

回覆 suslau2004 的帖子

按照現在發展,希望在香港升學而選非本地DSE課程可能更沒有優勢。建議先了解國際學校學制或非DSE課程學校,而本港提供非DSE或本地課程學校,國際學校只係其中一類提供者,還有私立學校,直資學校等...
而課程有英制(GCE),美制,加拿大及近年流行既IB課程...
另外唔係間間ESF都要同父母面試,不知是否跟疫情有關。

boojiji 發表於 22-1-27 22:29
同埋我覺得.... no offense~ 不過同老師都會有call / 面對面家長日, 同埋同其他家長聯繫 (可能因為我果D仲 ...

可以揀啲比較多local families 嘅學校,咁同其他家長都有機會講廣東話溝通。試過Anfield小學打嚟叫我去interview,office staff係同我講廣東話。

不過其實基本英文就可以,最緊要你弓自己唔好太在意覺得自己英文唔好係一件負面嘅事。

我地學校相對少local families,但其他家庭都唔一定來自英文國家,俄羅斯、波蘭、日本、韓國,佢地都一樣唔係native English speakers呀。

v369234 發表於 22-1-28 08:00
回覆 suslau2004 的帖子

按照現在發展,希望在香港升學而選非本地DSE課程可能更沒有優勢。建議先了解國際 ...

有d人話IB報local university 更有優勢

回覆 oilywater 的帖子

呢個好主觀; 邊個成績好咪話自己有優勢。但客觀事實, 舉個例, 讀完IB入HKU, 好多科有Advanced Standing,可以申請讀少幾十個credit。

suslau2004 發表於 22-1-27 10:00
咁,我未必報ESF 了。。。自問冇信心應付到面試。。

最緊要係小朋友嘅英文程度,我覺得家長嘅英文作地唔會理。

oooray 發表於 22-1-28 12:08

呢個好主觀; 邊個成績好咪話自己有優勢。但客觀事實, 舉個例, 讀完IB入HKU, 好多科 ...

係,有d人又話non jupas好少位,其實都唔知邊個啱

oilywater 發表於 22-1-28 12:16
係,有d人又話non jupas好少位,其實都唔知邊個啱

Non jupas雖然少位,但國際學校考IB同A Level最後申請本地大學的學生亦少。你睇睇各間IS的升学報告,我睇最差都去城大浸大。大部分名IS最差都只係三大。大部分學生會去海外升學。

我從來只看數字。剛做緊research, 2020 LLB 數據 (from DOJ, 應該準確) HKU Jupas admission 是51/97, non-Jupas 35/97, 高考11/97
https://www.doj.gov.hk/en/legco/pdf/ajls20210831e1.pdf

回覆 nervousmichelle 的帖子

你數漏左一大群係外國讀中學的香港學生, 打算non-jupas回港主攻神科

oooray 發表於 22-1-28 12:43
回覆 nervousmichelle 的帖子

你數漏左一大群係外國讀中學的香港學生, 打算non-jupas回港主攻神科 ...

咁你只睇神科,肯定無論選擇jupas或者nonjupas競爭都大,最緊要係自己有競爭力。港大醫科,DSE都要接近狀元先考到,IB亦要43分以上,競爭激烈程度不相伯仲。但學生如果中文唔好,相信nonjupas亦係更好的選擇。

nervousmichelle 發表於 22-1-28 12:50
咁你只睇神科,肯定無論選擇jupas或者nonjupas競爭都大,最緊要係自己有競爭力。港大醫科,DSE都要接近狀 ...

你嘅結論可能要假設香港各資助大學仍有自主權收幾多 non jupas,又或者大學收non jupas 生未必要睇中文,今時今日唔敢講。如果目標係入到任何一間都得,dse 仍然機會大

回覆 poonseelai 的帖子

今天大學non-jupas只需要second language, 門檻仍低。將來當然冇人知。
‹ 上一主題|下一主題