用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家長英文唔得。。。面試如何。。。
go

[小學] 家長英文唔得。。。面試如何。。。

小朋友傳統英文私小讀p3, 跟唔上,唯獨英文科唔錯,學校教快一年,但都考到七十分左右,想幫佢轉國際學校。
但,我自己英文唔係好得。
如何應付面試。。。

你想報邊間?好多都唔使見父母的。

Jane1983 發表於 22-1-27 08:18
你想報邊間?好多都唔使見父母的。

我自己冇任何idea, 才剛剛開始有這個想法,現在只係靠bk 揾資料,可不可以提供有關資料?謝謝你

小學應該唔使in 家長。
家長只要有一般聽講讀寫水平應付到同老師電話電郵溝通is ok.

peter1 發表於 22-1-27 08:43
小學應該唔使in 家長。
家長只要有一般聽講讀寫水平應付到同老師電話電郵溝通is ok.
...

睇,寫,我ok 的。
係講,聽,唔得。。
另外,讀IS, .將來大學,係咪一定要出國?

回覆 suslau2004 的帖子

睇你邊區,最好係交通唔太遠。而家好多國際學校,乜都唔知好難比意見你。Esf係一個大路的選擇。
爬多d文,仔細考慮吓,有乜想法再問。

唔係一定,例如讀醫的多數留係香港讀,但出國的比例會高過本地學校。好多國際學校都有公佈學生升大學的情況,差不多每間都有小部份學生留港讀大學。

suslau2004 發表於 22-1-27 08:50
睇,寫,我ok 的。
係講,聽,唔得。。
另外,讀IS, .將來大學,係咪一定要出國?
睇同寫 ok 應該問題不大。 讀 IS 將來當然可以留喺香港讀大學。 如果未有頭緒報邊間, 先問自己以下問題。有冇特別鍾意英制,美制? 住那區?學費可以負擔幾多?中文有幾重要?

ckmammy 發表於 22-1-27 09:34
睇同寫 ok 應該問題不大。 讀 IS 將來當然可以留喺香港讀大學。 如果未有頭緒報邊間, 先問自己以下問題。 ...

謝謝指引。
我希望小朋友將來盡可能留係香港讀大學(任何一間已經滿足),咁,是否英制適合D?這只是我個人純粹認為,香港教育制度,應該接近英制,是嗎?
有錯請更正,感激

For your information, 如插ESF,在小朋友面試時,家長同時是要與校長會面大約10-15分鐘。

suslau2004 發表於 22-1-27 09:38
謝謝指引。
我希望小朋友將來盡可能留係香港讀大學(任何一間已經滿足),咁,是否英制適合D?這只是我個人 ...
如果留港讀大學,考 IB 係最普遍而且最多 IS 可以選擇。 萬一將來最後決定出國,去邊個國家讀都冇問題。 如果你冇特別要求,ESF 會係一個平靚正選擇。 不過始終熱門學校多人報未必有位,所以都要諗多一兩間。

想長遠一些, 留香港讀大學沒有問題, 問題是孩子有意願出國, 你是否同意?個人體驗是同學間多是以出國為目標, 耳濡目染,孩子未必按你的主觀願望選擇。
另外, IS學生興趣及話題上跟本地學生或有點差異(當然也有文化上很地道的IS學生), 如在本地就讀, 除了學業, 也要關心大學生活是否讀得稱心。

cherry1126 發表於 22-1-27 09:54
For your information, 如插ESF,在小朋友面試時,家長同時是要與校長會面大約10-15分鐘。
...

咁,我未必報ESF 了。。。自問冇信心應付到面試。。

ckmammy 發表於 22-1-27 09:57
如果留港讀大學,考 IB 係最普遍而且最多 IS 可以選擇。 萬一將來最後決定出國,去邊個國家讀都冇問題。 如 ...

剛剛有位家長回覆,esf interview 係要見家長的。。。我真的冇信心。。。
budget, 我預$15K一個月,地區,九龍會方便D。。請問,有什麼可選擇?我想知道學校名後,再自己去研究下,將範圍收窄。
真的謝謝你

suslau2004 發表於 22-1-27 10:00
咁,我未必報ESF 了。。。自問冇信心應付到面試。。

簡單傾談一下小朋友既日常,轉校原因,主要想了解下小朋友,并唔係考家長英文,加油(emoji)(emoji)

suslau2004 發表於 22-1-27 10:05
剛剛有位家長回覆,esf interview 係要見家長的。。。我真的冇信心。。。
budget, 我預$15K一個月,地區, ...

九龍區$15k budget 選擇好少。ESF, CAIS 勉強可以,但要比 debenture, 高年班學費更貴。AIS 可以考慮。仲有 Think int school, 不過只有小學,中學又要再搵。

suslau2004 發表於 22-1-27 10:05
budget, 我預$15K一個月,地區, ...

符合你學費既選擇

國際學校:
ESF, FIS, KCIS, KIS, Invictus, Anfield (無中學)

私校:
YMCA基信 (中學係考DSE或者A Level),德萃 (中學係考A Level或者IB)

kitkitkit23456 發表於 22-1-27 10:53
符合你學費既選擇

國際學校:

請問DSE ,同 A LEVEL 有什麼分別?

回覆樓主:

如果樓主純粹只因學術跟唔上而轉校,建議樓主考慮埋私校如YWCA或St Hilary, 插班位較少,如果想盡快轉,不應只target某一兩間學校。

suslau2004 發表於 22-1-27 11:01
請問DSE ,同 A LEVEL 有什麼分別?

好難三言兩語解釋到。可以喺心儀學校既網頁,school tour或者同校長/老師面見時,再詳細了解下學校既學制同埋文化