用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 簽承諾書 ..
樓主: hunterhk
go

簽承諾書 .. [複製鏈接]

如果校長有此策略,估第2步只會话小朋友係级內1/4,2/4,3/4,唔會话你知級幾。完全封鎖,除非教局唔俾。

lot888 發表於 22-10-20 12:27
如果校長有此策略,估第2步只會话小朋友係级內1/4,2/4,3/4,唔會话你知級幾。完全封鎖,除非教局唔俾。 ...

我記得聽過話英華小學每一科都有全級排名,係咪真呢?

那要看小學什麼時候發offer,及幾時要回覆,如在6年级呈2前要決定,那之後提供科或级排名都不能影響結果,小朋友可未能參加自行及抽獎,最後只有扣門的機會。純靠估,請更正。

lot888 發表於 22-10-20 12:49
那要看小學什麼時候發offer,及幾時要回覆,如在6年级呈2前要決定,那之後提供科或级排名都不能影響結果, ...

相信英華小學有心出走嘅,都係想去嗰兩間直資,12月應該已經有呈二成績,但直資取錄與否又唔係只睇成績,所以要放棄YWC及博入嗰兩間直資,都要有啲勇氣

DD仔 發表於 22-10-20 12:07
英華小學出哂名,級頭嗰二十個人左右都會去SPCC同DBS, 即是話佢哋一早要放棄YW, 跳入大海求更大嘅幸福?
...

考直資唔提供學生資料表都無問題, 可以袋住大大個中學部offer繼續考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lot888 發表於 22-10-20 12:11
之前喺youtube睇過校長對話,講嘢有point,有理念。知首佢由協恩過嚟,好奇協小是否亦有此安排? ...
佢都過咗英國2年啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 22-10-20 12:12
比著你,有甘成績,望下往年的派彩記錄,只要想到大不了就玩大抽獎/叩門去官津.怕乜? ...
男仔留係深水埗抽長天咩!

hkpapa852 發表於 22-10-20 13:07
男仔留係深水埗抽長天咩!
讀英華一定住深水埗?

我曾經都想過某直資的小學派位,後來有一位朋友的小朋友,返去該區抽中,才恍然大悟:原來官津個一部分未必自行,可以大抽獎.

hkpapa852 發表於 22-10-20 13:05
考直資唔提供學生資料表都無問題, 可以袋住大學部offer繼續考

考直資唔提供學生資料表都無問題, 可以袋住學部offer繼續考

中?

入直資個部分就無花無假

medicine 發表於 22-10-20 13:11
考直資唔提供學生資料表都無問題, 可以袋住大學部offer繼續考

中?
人老了, 近排成日打錯字

讀英華一定住深水埗?

我曾經都想過某直資的小學派位,後來有一位朋友的小朋友,返去該區抽中,才恍然大悟:原 ...
當然唔一定住SSP, 不過要轉網抽中學, 又唔知英華小學會唔會有支援
如果係全級Top 50個班都話放心係B1啫, 50打後係咪咁老定呀? (好似唔係全部人有級排名)

所以最終年年只有排頭位個班, 或特異功能(運動員)出走為主

中?
都係唔改, 玩 "擴充句子"

以上各師兄所言極是,要離開英華,就只可向直資出發。從策略角度看,學校可張take咗offer嘅學生分開部份課堂上,話俾家長聽我們小六已提供中學銜接超前課程,再一次為你的小朋友拉前起跑線。這可再銷緊有外向心態的家長。以上只是策略角度分析。英華绝對是好學校,能從小到中都在英華長大也極不錯。當然要俾多小小學費。

hkpapa852 發表於 22-10-20 13:18
都係唔改, 玩 "擴充句子"
有某地思維

"我"一定不會錯,就算真係"錯"了,亦總能找到辦法遮掩.

hkpapa852 發表於 22-10-20 13:05
考直資唔提供學生資料表都無問題, 可以袋住大大個中學部offer繼續考

假設考到SPCC, 要喺4月時俾個資料表入SPCC, 個直升協議書唔係話學生簽咗,學校就唔會將資料表發予學生咩?

DD仔 發表於 22-10-20 13:35
假設考到SPCC, 要喺4月時俾個資料表入SPCC, 個直升協議書唔係話學生簽咗,學校就唔會將資料表發予學生咩? ...
第二點,咪講,一經取資料表等如放棄中學部offer.即可以拿走.

DD仔 發表於 22-10-20 13:35
假設考到SPCC, 要喺4月時俾個資料表入SPCC, 個直升協議書唔係話學生簽咗,學校就唔會將資料表發予學生咩? ...
你要番等於放棄YWC中學部個位, 咁有SPCC offer 仲怕咩放棄?
佢夠膽唔俾番你, 你話即刻投訴到EDB同CCTVB個慌張西望時, 佢應該仲驚過你

hkpapa852 發表於 22-10-20 13:52
你要番等於放棄YWC中學部個位, 咁有SPCC offer 仲怕咩放棄?
佢夠膽唔俾番你, 你話即刻投訴到EDB同CCTVB個慌 ...

咁樣講法,個承諾書簽嚟把乜嘢呢?

DD仔 發表於 22-10-20 13:54
咁樣講法,個承諾書簽嚟把乜嘢呢?
嚇退曹兵.張飛就靠尼招.

當曹阿滿醒過來,咪無用咯

medicine 發表於 22-10-20 13:56
嚇退曹兵.張飛就靠尼招.

當曹阿滿醒過來,咪無用咯

吓,靠嚇㗎咋?佢哋係唔係都唔會走去自行/大抽獎,而直資就只會向上移,即係只有SPCC同DBS, 或者叩門LSC,所以張承諾書係廢嘅
‹ 上一主題|下一主題