用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 簽承諾書 ..
go

簽承諾書 .. [複製鏈接]

簽承諾書嘅意思係連自行都要放棄?
還是 只是放棄大抽獎?
   7    0    0    1

家長接受非派位直資中學中一學位,學校將收取 已簽署的《家長承諾書》,以及《小六學生資料表》正本,以確認接受有關學位,即是放棄透過中學學位分配辦法獲分配其他政府資助中一學位(包括參加派位中學及賽馬會體藝中學的中一學位)。
退出自行,退出派位,退出體藝。

hunterhk 發表於 22-1-15 20:37
還是 只是放棄大抽獎?

自行/大抽獎皆放棄

按教育局文件所列:

如獲參加派位中學通知為正取的學生亦獲非參加派位直資中學錄取,有關學生的家長須盡快決定是否保留該非參加派位直資中學的學位。如家長決定放棄該非參加派位直資中學的學位,可於二○二二年四月八日或之前通知有關直資中學及取回已簽署的《家長承諾書》和《小六學生資料表》的正本,以保留在自行分配學位階段成功申請的學位。
資料來源:https://www.info.gov.hk/gia/general/202112/03/P2021120300285.htm
如果你不主動提及,自行 2 校不會知道你報了什麼中學,亦不會知道你是否獲得其他學校取錄。

以上的意思是,簽了承諾書,還可以參加自行階段派位?

eastdistrict 發表於 22-1-15 22:59

我也是咁理解,有自行通知可以直資抽飛,自行冇通知想參加大抽奬可直資抽飛 https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA2022_TC.pdf

直資收了,簽了和交了《家長承諾書》和《小六學生資料表》,即等於放棄 自行、統一派位和體藝中學。

但當然,可以繼續面試自行和體藝中學。等3月31日自行放榜。

然後在4月8日前決定讀唔讀直資。唔讀直資,就去取回承諾書和學生資料表。

例子A:
自行報名 :赤航 和  馬鞍山明愛
然後2月直資SPCC取錄你個仔
你簽了承認書和學生資料表俾SPCC。
3月你個仔面試 赤航 和 馬鞍山明愛
3月31日,赤航取錄
4月6日,去SPCC取回文件
7月 順利入讀赤航。

例子B:
3月31日兩間都唔收
4月6日,去SPCC取回文件
5月初參加統一派位

7月 順利入讀統一派位學校。

lovecupid 發表於 22-1-15 23:10
直資收了,簽了和交了《家長承諾書》和《小六學生資料表》,即等於放棄 自行、統一派位和體藝中學。

但當 ...
還有
例子C:
3月31日兩間都收,不過你打算讀SPCC,唔去取返承諾書。

7月出結果,順利入讀SPCC

b3410 發表於 22-1-16 11:36
還有
例子C:

這個是最差勁的情況。
所以我沒有寫

b3410    發表於 22-1-16 11:47

會唔會咁???

例子D:
3月31日兩間都無收,你打算抽獎,去取返SPCC承諾書。

7月出結果,派19志願,決定返去SPCC叩門, 而又收番??

回覆樓主:

例子E:
........
.......
自行赤馬不是正取生
一心去讀直資
便放棄7月份放榜搏做自行備取生既機會?

hunterhk 發表於 22-1-15 20:37
還是 只是放棄大抽獎?
邊間中學? 同係咩承諾書?
如果係深水埗男校要小學部個班學生簽既, 係同一般街外人簽既唔同
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-19 17:55
邊間中學? 同係咩承諾書?
如果係深水埗男校要小學部個班學生簽既, 係同一般街外人簽既唔同
...

請問如果係深水埗男校有咩不一樣?

cobeyan 發表於 22-10-20 01:09
請問如果係深水埗男校有咩不一樣?
截止兩年前(近兩年無再問過)小學部通常約12月會俾一份"承諾書"俾合資格升上中學部既學生, 大約有以下條文:(1) 簽署此直升協議後, 小學部便不會將學生資料表和自行派位表格發予該學生
(2) 如家長需要為學生索取學生資料表和自行派位表格, 便等同放棄中學部的學位
(3) 簽署承諾書的學生在之後的考試亦要達到升上中學部的要求, 否則已為該學生保留的中學部學位會被取消

aptt    發表於 22-10-20 10:16
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

乜學校咁驚同學仔另謀高就哦~

史诺比校長高招。有冇違反教署指引?如果冇,其他一條龍直小應該都跟此做法, 令自己不敗?

lot888 發表於 22-10-20 11:25
史诺比校長高招。有冇違反教署指引?如果冇,其他一條龍直小應該都跟此做法, 令自己不敗? ...

大約4年前我知道有呢個安排後已馬上向EDB查詢, 佢地回覆係, 咁學校有俾學位你就無違法, 你可以唔接受個學位
不過唔知依家換咗話事人會唔會取態有變呢就唔知啦!

hkpapa852 發表於 22-10-20 11:31
大約4年前我知道有呢個安排後已馬上向EDB查詢, 佢地回覆係, 咁學校有俾學位你就無違法, 你可以唔接受個學 ...

英華小學出哂名,級頭嗰二十個人左右都會去SPCC同DBS, 即是話佢哋一早要放棄YW, 跳入大海求更大嘅幸福?

之前喺youtube睇過校長對話,講嘢有point,有理念。知首佢由協恩過嚟,好奇協小是否亦有此安排?

DD仔 發表於 22-10-20 12:07
英華小學出哂名,級頭嗰二十個人左右都會去SPCC同DBS, 即是話佢哋一早要放棄YW, 跳入大海求更大嘅幸福?
...
比著你,有甘成績,望下往年的派彩記錄,只要想到大不了就玩大抽獎/叩門去官津.怕乜?

medicine 發表於 22-10-20 12:12
比著你,有甘成績,望下往年的派彩記錄,只要想到大不了就玩大抽獎/叩門去官津.怕乜? ...

頭十穩陣,頭二十已經有些少risk, 頭三十就係買大細….
搵食艱難,唉
‹ 上一主題|下一主題