用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大埔/沙田區有樂團的B1中學
go

大埔/沙田區有樂團的B1中學

小朋友想搵有管樂團的中學本身住北區,學校話屬Band 1A(但佢呈一考級50,呈二考級11,我就覺得係band 1B岩d),學校玩開樂器,樂團,聯校的樂團,英文較好,也參加過一些校際比賽(音樂/朗誦/STEM) 。同區得3間B1有樂團:李嘉誠,風采,田中,後者2間佢都唔想揀。。。
誇區會唔會跌banding呢?
也有想過試黃笏南,可以試下嗎?

anpanmenbaby 發表於 22-1-6 08:42
小朋友想搵有管樂團的中學本身住北區,學校話屬Band 1A(但佢呈一考級50,呈二考級11,我就覺得係band 1B岩d ...

選校是有自由的,當然可以去試。
自行分配的次第名單是全港性的,無跨區影響。

就算是統一派位跨網,band1A就不怕跌band啦,最多band1中前,不會跌去band2的。

只係為玩樂團而搵學校,勁的樂團怕你不入選,渣的樂團又怕你嫌程度低。

回覆 lovecupid 的帖子

多謝回覆!最後一點真係好中ponit
我小朋友就係咁諗,我都有搵下d學校比佢揀,佢話有樂團但校際冇咩獎拎到既學校又唔想揀,我真係想佢!已經選擇唔多但中學係佢自己揀,我又冇得迫佢揀邊間唔鐘意既同佢報名都冇意思

anpanmenbaby 發表於 22-1-6 09:57
回覆 lovecupid 的帖子

多謝回覆!最後一點真係好中ponit

拋底樂團唔講,老師話B1A,你覺得保守B1B,如我係你。。。鄧顯、甲寅+沙田聖羅撒(女校)、沙崇、培英、蘇浙。大埔

如孩子靳小、于小、兩榮、正慧、李小更要向跨區挑戰。

北區除鄧顯、甲寅,風采積極進取勝過田中、李中、陳中,升格為英中。

小朋友想搵有管樂團的中學本身住北區,學校話屬Band 1A(但佢呈一考級50,呈二考級11,我就覺得係band 1B岩d ...

有此成績,又想參加樂團,又要樂團好,北區B1中學恐怕真係無間得。(指樂團方面)
建議出沙田試,自行無限地區。

查下過去參加校際學校 再計算去邊間中學適合 大型樂團可能出九龍才有