用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何中文咁深
樓主: airwalk
go

為何中文咁深   [複製鏈接]

日本妹妹 發表於 22-1-8 08:51
回覆 Star.Star 的帖子

你又錯了,有家長小學已考IGCSE Eng, P4 已考toefl Junior (初中程度)。這些是正常 ...
你錯了
IGCSE同Toefl不是給西方當地人的考試,分別係畀國外及非以英文為母語的人的考試。

而且外國既英文課程根本同香港本地既唔同,香港學校就算教快三五七年,學既內容同方法都係同外國唔同。

等於外國人響國際學校讀中文,就算學快兩年,都係同本地中文課程兩回事。

回覆 日本妹妹 的帖子

制度是死既,但人是活既,就算學校中文冇教深,咪自己裝備自己小朋友囉,一段時間後,小朋友可能仲會覺得中文一d都唔深。

就算我錯都無問題因為這裏是香港,不是外國,當然唔可直接同外國比較。因自己仔女不是讀緊國際學校,我只是同正常人比較。你的例子不適合,正如我話神校教快兩三年都無問題。

其實仔女是你自己,各人有權選擇如果栽培自己仔女,總之選擇合擇嘅路就可以,無話啱或錯。
我自己英文和中文都唔會放棄, at least 要自己仔女有一定程度,去到大公司也能生存。

日本妹妹 發表於 22-1-8 10:40

就算我錯都無問題因為這裏是香港,不是外國,當然唔可直接同外國比較。因自己仔女 ...
我同意㗎。唔會或者冇機會移民既唔好讀國際學校,中文半桶水,玩自己細路。
但係我同時認為本地中文教得過深。教得深但學生跟唔上,整體其實沒有提升,只係拉牛上樹事倍功半。

我明你意思。唯有大家為下一代繼續努力吧!

回覆 airwalk 的帖子

工作上使用中文多寡都係睇自己工作性質同對面既人,寫郵件俾內地既multinational corp就可以用英文,但係對國企都係要用返中文。以前有ABC朋友返黎香港工作,雖然佢識聽識講中文,但係唔識睇,佢自己都話因為唔識睇中文所以工作好多限制,最終幾年後返咗美國。依家我陪阿女讀書,佢中文都係學得好吃力,寫得慢,筆順錯,依度差個勾、個度個點方向錯,我都好懷疑佢係咪記性有問題定真係咁難,以前自己讀好似冇錯得咁慘。又曾經後悔地諗過早知俾佢讀英小,起碼其他科考試的時候都係英文寫得快啲,讀書溫書都容易啲。不過that ship has sailed,阿女已經係高小,依家只能盡力幫佢溫中文。

我同我老公細個中文成績都幾好,會考作文同讀本都係A, 然後中文都A咗。細個我好鐘意中國歷史同中國文學,係會拎史記同資治通鑑自己去睇嗰隻。

但我英文唔夠好,到大個入職場,大公司全部睇英文(其實係中英嘅可以,不過嗰啲written test 全部考英文),英文唔好唔使旨意考入嗰啲mnc. 而我做過嘢嘅所有公司,日常溝通當然係中文啦,但係所有要寫嘅睇嘅都係英文,根本英文差啲都唔得。

到個仔而家幼稚園啦,我都係俾個仔浸英文先,一歲上英文playgroup, 而家就嚟四歲,英文似乎OK,起碼同個工人溝通都冇問題,不過啲中文講到唔鹹唔淡(我同我老公都返工,工人對得佢比較多,平時又睇英文電視卡通),廣東話都真係唔係幾講到。

我見個仔中文情況都幾惡劣,而考小學必定考中文(上得ek 多所以知)所以安排咗佢上中文班,我老公都覺得我short short 地, 嘥錢,中文自己教都得,出去補中文勁奇怪。而我幫我個仔報個中文班,竟然冇乜其他人上,所以上左幾個月都係一對一(變相我覺得幾抵上),隔籬班嗰個d就爆哂去上英文堂普通話。

個仔呢排終於開始講到流利廣東話。亦都開始認到好多中文字。

眼見普遍嘅家長(我身邊嗰啲)全部都係重英輕中。

而作為一個在職媽媽嘅我,個仔讀中文完全係為咗考小。喺職場上,我覺得係說到流利普通話至係優勢,其他中文方面叻,唔係好有用。

甜甜人妻 發表於 22-2-6 06:25
我同我老公細個中文成績都幾好,會考作文同讀本都係A, 然後中文都A咗。細個我好鐘意中國歷史同中國文學,係 ...

其實係因為DSE太多人,特別係名校小朋友炒中文,所以而家考小就主要睇中文。

我身邊嘅小朋友考小,中文叻嘅,真係一手都係offer。相反,英文叻中文普通嘅,反而無咩offer。

你去操中文嘅做法係絕對正確。想請教,邊度補中文少人?

我見補中文的早慧,大眾教室,真係勁多人上,好爆下。

piglover 發表於 21-12-26 16:57

我眼見現在香港Local School係,中文好深,英文超淺。用 ...

鬼咩 我個女就係 粵語中文字 重組句子 普通話數學 雙位數加減 都好ok
唯獨是 英文 比較一般 我哋考嘅大部分都係英文小學 結果全部後備 最後先至考咗一間中文小學 結果正取生

甜甜人妻 發表於 22-2-6 06:25
我同我老公細個中文成績都幾好,會考作文同讀本都係A, 然後中文都A咗。細個我好鐘意中國歷史同中國文學,係 ...
好睇你做咩公司,我做過兩間香港上市公司,全世界都有分公司,返中國分公司比較多機會昇職,始終中文都唔可以太差,反而講普通話我地呢代人個個都崔水安咁上下水平,去做幾年就自然講到(同意講普通話流利係有小小優勢,不過人地都預左你唔掂)

piglover 發表於 22-2-6 12:37
其實係因為DSE太多人,特別係名校小朋友炒中文,所以而家考小就主要睇中文。

我身邊嘅小朋友考小,中文叻 ...

係石門嘅教育中心,唔係連鎖。

巴圖魯 發表於 21-12-30 11:22
以我職場所見,很多人連一句通順的中文都寫不出來,錯別字又多。

如果學習中文只是着眼於應用,將來會很難 ...

你講得好啱
而家啲人根本就詞不達意!我個仔睇YouTube, 發現咗一個後生仔中文比較好,佢講出嚟嘅廣東話流暢,而家用嘅比喻恰當,令人聽得好舒服
以上只係我要令小朋友學好中文嘅意思。不過小朋友中文比英文強好多,我考試唔需要點溫中文,英文就溫到我死死下。唔通我又走去放棄英文咩?

兩種語言一齊學,一定會有一種係強項一種係弱勢,你問中文好嘅小朋友英文一定係差d,重在唔好放棄,我小朋友每日自動自覺拎英文書睇,進步非常快,但我會提醒自己唔好沾沾自喜沈浸其中,每日都會拎中文書同佢伴讀,慢慢就能形成中英文書都睇嘅習慣。中英文成績都基本持平。

回覆樓主:

我個細路總是執筆忘字,都很煩(emoji),老師叫多抄字就好了

airwalk 發表於 21-12-24 12:13
中, 英, 數, 常,
可以話大部份時間都花係中文上面, 以前只係廣東話,  今日加料普通話, 將來一定有簡體字,  ...
相對台灣,大陸,香港的中文科已經是初級中級水平的要求。兩地學生能學好,香港學生也能學好,除非是有心無力,又或無心無人,有力無心......

回覆樓主:

……

認同中文好深,自己公開考試都係英文分高中文好多,英文聽到看到就找到答案,中文還要再思考,再轉灣才能找到答案,真係難。剛大仔考完小一,中文真係難,本身英文開始考時有starters level,應付自如,但中文就,有些zoom in ,看到我..之後一直惡補,直到現在還努力學習中文去,希望小一跟得到啦

香港中文教育深唔深
真係見人見智
每天中英海量閱讀是不二法門
我女小三
嫌課本內容太悶
GS教中史太少太慢
因為一早已看完《如果歷史是一群喵》
大人書以至中文報紙也不放過
選擇月刊也看得津津有味

蘇飛飛 發表於 22-5-2 06:50
認同中文好深,自己公開考試都係英文分高中文好多,英文聽到看到就找到答案,中文還要再思考,再轉灣才能找 ...

先說一聲「對不起」,真的無意冒犯。改寫句子:
認同英文好深,自己公開考試都係中文分高英文好多。中文聽到看到就找到答案;英文還要再思考⋯tense, preposition, grammar, 再轉灣抹角才能找到答案,真係難。
小朋友如果幼兒階段開始只集中學漢語(包括普通話GAPSK公開試),白話文,文言文,修詞修法⋯情況又會如何呢?

piyohk 發表於 22-5-2 10:42
先說一聲「對不起」,真的無意冒犯。改寫句子:
認同英文好深,自己公開考試都係中文分高英文好多。中文聽 ...

好多觀點或個人分享,換幾個字,係可以好有效果

‹ 上一主題|下一主題