用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何中文咁深
go

為何中文咁深  

中, 英, 數, 常,
可以話大部份時間都花係中文上面, 以前只係廣東話,  今日加料普通話, 將來一定有簡體字, 字詞讀音係要死記, 筆順部首, 修詞手法,  學校教得深, 考得更深, 有時考到連作者都未達既天馬行空想法. 你以為夠你受, 點知再來文言文, 學來做咩? 認識多D中文? 咁為咩唔學甲骨文?

但係小朋友長大出來社會市場又點, 係文職工作9成都係用英文, 就連EMAIL上大陸都係打英文.....
香港學生英文一般水平只能睇, 睇netflex, youtube仲要追字幕, 傾計都仲係er...er. 詞不達意..
到申請外國大學又再花時間操IELTS 7 操到死,  

自己小朋友小學操練中文粗略估計學習2/3時間, 生活係中文社會又有幾多%用到係學校咁深入中文, 我都唔太明白香港咁深入操中文目的係咩? 為咩唔放輕鬆, 將精力投入係其他科入面?

每個人都有唔同諗法,工作上會否用得著,真係睇你做什麼工作. 英文大部份全世界通用,比中文作用係大,需唔需要中文的確唔係好重要. 但當你真正認識到中文,個人文化修養係會唔同啲. 學習學得好,學得輕唔輕鬆,仲要睇其他因素,唔係所謂Happy School就一定學得好.

當然,呢啲都係個人觀點.

KIMLIFEINUK    發表於 22-6-30 23:52
annie40    發表於 22-5-2 12:08

回覆 airwalk 的帖子

講得好,正正講出我想講嘅說話,當年我小朋友正正就係在中文科上受盡折磨,可能現在中文科程度要求會更高,更多。最後我哋決定放棄中文,無謂為咗中文而令小朋友失去學習的興趣和自信。

airwalk 發表於 21-12-24 12:13
中, 英, 數, 常,
可以話大部份時間都花係中文上面, 以前只係廣東話,  今日加料普通話, 將來一定有簡體字,  ...

我眼見現在香港Local School係,中文好深,英文超淺。用意何在,你自己思考。

呢兩年考小,中文好嘅小朋友,才會有好多offer。英文真係陪襯。就算考英文小學,學校都係首選中文好的小朋友。

身邊有能力嘅朋友,已經頂唔順中文,情願從神小,轉到國際學校。

回覆樓主:

唔太認同。
幾時都應該係中文行先,中文好值得花心思去學,同埋我覺得應該堅守文化。
學文言都無問題架,但我覺得文言文呢d已經唔適用於現代既野就不應計入考試。
如果只著重第時出黎做野都係用曬英文既,咁係咪可以直接連中文都慢慢淘汰呢?

天外之人    發表於 22-6-30 15:32
zaba    發表於 21-12-29 09:15

piglover 發表於 21-12-26 16:57

我眼見現在香港Local School係,中文好深,英文超淺。用 ...

身邊的確好多轉國際或者移民.

honeybibibibi 發表於 21-12-26 17:33
唔太認同。
幾時都應該係中文行先,中文好值得花心思去學,同埋我覺得應該堅守文化。
學文言都無問題架,但 ...

學習中文無問題。

現實係,有無需要小一就學到咁深。

piglover 發表於 21-12-26 19:52
學習中文無問題。

現實係,有無需要小一就學到咁深。

唔係叫你唔好學中文,而係喺香港花太多精力左中文上面,但係語言嚟講英文將來工作使用率較高,
而且中國社會上,就算幾差個學生,中文讀寫聽說都不存在任何問題.
反而英文能力影響好多香港人材表達能力.

其實中文唔使搞得咁難考得咁難,將精力分擔於其他學科上面可能會較好.

2jkidsfather    發表於 23-1-20 15:11

honeybibibibi 發表於 21-12-26 17:33
唔太認同。
學文言都無問題架,但 ...

喺香港幾差嘅學生中文讀寫聽都沒有問題,
但係英文就成了最他們工作最大的障礙

大陸公司電郵大部分都係用中文
大陸人娛樂的話,大部分人睇大陸劇台灣劇

https://hk.finance.yahoo.com/news/世紀筍工-長實請中文主任年薪過百萬-要精通古文-062600249.html

https://zh.wikipedia.org/wiki/爭取中文成為法定語文運動

回覆樓主:

你可能要再學下中文,我意思中文唔係唔學,而係唔洗咁深咁谷

2jkidsfather    發表於 23-1-20 15:11

airwalk 發表於 21-12-27 12:31
你可能要再學下中文,我意思中文唔係唔學,而係唔洗咁深咁谷

非常同意,咁細個咁深咁谷只會失去學習興趣

我囡都有呢個問題,而家p2,佢話中文深 ,唔知係咪因為睇得多英文書關係。中文差到無可再差,作都唔懂得作

香港教育局根本講一套做一套. 話咩培訓人才著重科技. 實質仍是為考試為分數. 初小學生就花大量時間操咩筆順部首, 修詞手法等除左攞高幾分, 有咩好處. 但已沒多餘時間看多本書, 發掘其他知識. 唔明為何中文越嚟越深, 反而英數常就越嚟越淺. 好多嘢都好失敗  

Gud567567 發表於 21-12-28 16:02
香港教育局根本講一套做一套. 話咩培訓人才著重科技. 實質仍是為考試為分數. 初小學生就花大量時間操咩筆順 ...

所以,有能力嘅家長都會送小朋友過IS or 直頭過外國讀。

Cherryroy 發表於 21-12-27 19:14
我囡都有呢個問題,而家p2,佢話中文深 ,唔知係咪因為睇得多英文書關係。中文差到無可再差,作都唔懂得作 ...

我小朋友P3,情況差唔多⋯
一升小學,學校d中文排山倒海咁,英文卷就明顯淺,反而英文越嚟越好,亦越嚟越有興趣,小一已經睇全英語節目,每朝自動拎本英文圖書睇得,會追英文故事書⋯
而家我心態係,d人係明就明,唔明我都廢事嘥氣再解釋,當左我曬自己小朋友英文強,現實係我自己教/私補教中、數、常都教到反眼!

airwalk 發表於 21-12-24 12:13
中, 英, 數, 常,
可以話大部份時間都花係中文上面, 以前只係廣東話,  今日加料普通話, 將來一定有簡體字,  ...

咁你如果係英國,是否應該學少D英文而去學多啲中文?

區二嫂 發表於 21-12-29 08:48

學習母語同第二語言, 根本不能比較
所以你呢個問題實在一矢中的
當然, 如果一心中學放洋或者舉家移民, 又唔同講法

區二嫂 發表於 21-12-29 08:48

無可比性,
香港又要做國際城市, 又要受惠大陸,但係中文又唔係普通話, 亦唔係簡體字, 英文又唔係突出,好多人對話都問題, 香港咁多專業人士, 為何走唔出香港?.
再者, 學術上, 更有自己一套DSE, 唔係高考, 都唔係英美任何一制度. 各地更要你語言達到程度先可以申請外國大學

學中文無問題, 但唔洗咁深咁谷.小學花好多時間係中文上面,
但小朋友長大文職場上, 香港作為第三類産業, 佔大部份都係英文. 又點樣做好?

2jkidsfather    發表於 23-1-20 15:13

係好矛盾,小學要中文好,中學要英文好,學書面語我明白,文言文點解學大部分小學中文唔好,係好難成績好。