用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 為何中文咁深
樓主: airwalk
go

為何中文咁深   [複製鏈接]

sisbro 發表於 22-7-17 20:31
中文,係好難。
寫字難
花太多時間在筆劃上,一字錯,可以在所有試卷扣分!

Agree with you

天外之人 發表於 22-7-20 12:26
我已退下了,想學習基本功睇下以下網址,
https://c.m.163.com/news/a/HC6EOTRU0535Q8QK.html?spss=newsapp
...

正正就係你呢種,已經上咗神枱嘅家長。
站在道德高地,批評受苦中嘅學童。 你分享,正正就係簡體字嘅世界,他們用 香港小學習字表嗎?
沒有,就好好研究一下。
又或者送你一句說話,己所不欲,勿施於人。

sisbro 發表於 22-7-20 23:14
正正就係你呢種,已經上咗神枱嘅家長。
站在道德高地,批評受苦中嘅學童。 你分享,正正就係簡體字嘅世界 ...
什樣叫上神枱?分享,係無分國界,唔似外國人嗰啲真係得把口,以前所講"XX無國界"已經全都丟棄在垃圾桶內.連個天都唔抵得外國人要面子心態,整到大部份歐洲真係受苦受難中,美國更自作自受,呢啲真係有樣辦比你睇.
本是同根生,大家都係中文,簡體字世界就不可以學習嗎?己所不欲,勿施於人,真係好貼切,自己不想做的事,切勿施加別人(或自己孩子)身上. 我那網址所指出簡體字才不是重點,內裡意思先係重點,我敢講現今社會做成既教育制度引致家長教育,真係令到學童受苦受難中. 更何況故事中所講既事,大部份我都係咁做.雖然仲係中學階段,但結果都如故事中小朋友一樣很順利.所以點會叫自己不想做的事,切勿施加別人身上.

天外之人 發表於 22-7-21 10:15
什樣叫上神枱?分享,係無分國界,唔似外國人嗰啲真係得把口,以前所講"XX無國界"已經全都丟棄在垃圾桶內.連個 ...

咁好明顯你,係閱讀理解有問題啦!

我意思係指,香港個中文科,難在寫字,因為矯枉過正,每一個字都要必須嚴格跟隨,香港小學習字表!

明嗎?
就係因為呢個原因,浪費很多時間,研究一筆,長短,角度⋯高度⋯

我都不知道,有幾希望香港學簡體字!

唔明就,繼續唔好明啦⋯⋯
唔好露底!

chiubbbb 發表於 22-5-17 23:41
講得好啱!一分耕耘一分收穫
我女就係睇得中文書多,中文大有進步
...

請問有沒有可推薦的中文書.? 我小朋友初小最近要急追中文.

天外之人 發表於 22-5-3 10:30
的確係,我小朋友反而從小就睇中文多,唔一定係睇文化好既書,漫畫書動畫書都可以,但最重要一樣係每晚都會同佢 ...

請問如果唔中意寫字, 又可以點樣可以改善, 我之前幼稚園沒太重視宗, 後悔中

回覆 sisbro 的帖子

所以咪講政府既教育制度唔好,老師質素高低,香港繁體字優先係啱,簡體係都應該可以接受,矯枉過正真係睇老師, 老師能力係好,喺一間BAND3既學校都一樣可以教得好學生,當你無興趣,所有野都係難,所以呢啲真係唔影響學生學中文難, 我當然明你意思,家中書本繁簡都有,且我小朋友都係鐘意寫簡體字多於繁體字,但佢都一樣唔抗拒寫繁體字,因我唔會教小朋友去逃避,

cakebite 發表於 22-7-21 12:00
天外之人 發表於 22-5-3 10:30
的確係,我小朋友反而從小就睇中文多,唔一定係睇文化好既書,漫畫書動畫書都 ...
長遠真係要令小朋友先提起興趣才是根本,過了幼稚園及初小階段既家長係辛苦些(以英文優先學呢點特別明顯), 或者家長也多與小朋友一起多寫多陪,小朋友寫錯都不用罵,開始都一定好難. 我那時候間中在書本抽樣自己寫題目給小朋友做,反而呢啲小朋友會比你在街外買回來的習作更用心去做.

回覆 天外之人 的帖子

好, 我會試下同佢一起寫下. 謝謝.

天外之人 發表於 22-7-21 13:03
長遠真係要令小朋友先提起興趣才是根本,過了幼稚園及初小階段既家長係辛苦些(以英文優先學呢點特別明顯),  ...

無可否認,中文起步都係難。
好在,小學有四年時間追。

sisbro 發表於 22-7-21 14:51
無可否認,中文起步都係難。
好在,小學有四年時間追。
萬事起頭難,但掌握好小朋友將來走既路會通暢多及闊好多(當然都一樣要識英文). 更何況英文話易亦都不一定,雖則中文係全世界最難學,但英文好犀利既人,都一樣有唔識及更難讀更難寫既字.

sisbro 發表於 22-7-21 10:42
咁好明顯你,係閱讀理解有問題啦!

我意思係指,香港個中文科,難在寫字,因為矯枉過正,每一個字都要必 ...

不好意思, 無看前文後理, 所以不予評論.
只是, 你提到既"香港小學習字表" 我都有用.
負面的看, 是他嚴謹得一勾一劃, 都執得嚴格, 小朋友跟得辛苦.

當我看到阿仔, 有時一勾, 一個點是平/斜放都與我爭論 (佢岩當我查證後), 我了解到佢地學習既困難.
例如, 以前我地學中文, 把幾個常用部首併合就算, 根本當"月" 和 "肉"字果兩點打斜寫是沒啥分別.
對幼稚園/小一生, 寫字好似劃畫, 需要一點一位置去記.
好似你比我去記寫韓文/拉丁文... 我真係會比佢學得更慢.

我心態是當玩, 每日例行記幾個默字, 我不會要佢重覆寫一行, 但要佢對住個APPS, 一劃劃去跟住, 在腦中影像出來, 之後才寫出一個字來.
當然, 老師圈錯字比家長既壓力又當別論, 阿媽頂住, 我就歪嘴笑笑, 反正觸不著學習基調.

其實, 玩法好似有d人有面盲症, 或認路困難症, 你比佢去強記, 找不同, 再組合出答案一樣.

加樂爹 發表於 22-8-30 17:04
不好意思, 無看前文後理, 所以不予評論.
只是, 你提到既"香港小學習字表" 我都有用.
負面的看, 是他嚴謹得 ...
我就冇用呢啲,孩子在老師及書本學到咩就得,唔會刻意要佢執得咁正,知道點寫就得,叫佢考試時細心啲寫好就夠,所以多年唔太著緊佢成績,維持正常就足夠.

天外之人 發表於 22-8-30 17:34
我就冇用呢啲,孩子在老師及書本學到咩就得,唔會刻意要佢執得咁正,知道點寫就得,叫佢考試時細心啲寫好就夠, ...
香港小學習字表係一個Apps, 因為各人寫中文字都可能有筆順, 錯字問題, 所以學校都用佢做標準. 可想而知, 小朋友做功課, 默書, 測驗若果寫錯而扣分, 甚至老師要"提點"下家長, 都幾"頂"架.
例如,
服飾個服字, 與膠水個膠字, 查表後, 前者個"月"是兩橫水平直既, 而後者是兩點向內斜收入去 (肉字部)
田字, 右下角我都系直角, 查表後是微向上勾.

可能老師都當無錯, 但係小朋友/家長緊係奉佢若神明, 要跟足一點一劃, 如何唔係, 點知幾時得, 幾時唔得?

所以, 應該可以明白中文寫字, 其實唔單至是把認識既幾十個基本部首併合, 而可以誇張D說, 對小朋友, 係要似Scanner 點陣JPG圖一樣.

當然, 放鬆點, 管他有點錯, 不影響學習基調就easy going 啦.

加樂爹 發表於 22-8-31 11:13
香港小學習字表係一個Apps, 因為各人寫中文字都可能有筆順, 錯字問題, 所以學校都用佢做標準. 可想而知, 小 ...

原來係要求咁高嘅Apps,若真係跟Scanner點陣JPG圖一樣.咁等同死板機器人學習有咩分別.還好不知道沒跟隨,按自己教學學到就算,起碼小朋友中文都可以名列前茅又可以刊登文章都OK.
‹ 上一主題|下一主題